Έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος άσκησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση στην Βουλή επίκαιρης επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Ο βαλκανικός δρόμος είναι οριστικά σφραγισμένος, η Ελλάδα έχει μεταβληθεί σε καταυλισμό εγκλωβισμένων, οι οποίοι διαβούν κάτω από άθλιες συνθήκες που προσβάλλουν την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας” ανέφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι “μπλοκαρισμένη ιδεολογικά και ανήμπορη πολιτικά δεν μπορεί να ασκήσει αποτρεπτική πολιτική”.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος χαρακτήρισε κατ’ αρχήν “θετική” την συμφωνία που υπήρξε στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό υποστήριξε όμως ότι είναι “πολύπλοκη, δύσκολη, ασαφής και προβληματική”. Συνεχίζοντας ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εκτίμησε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα εκτοξευθεί ο αριθμός των προσώπων που θα αιτηθούν πολιτικό άσυλο, προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση τη στιγμή, που όπως είπε, οι υπηρεσίες ασύλου δε μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων και οι δευτεροβάθμιες επιτροπές δεν λειτουργούν.
Αναφέρθηκε επίσης στις ΜΚΟ, λέγοντας ότι δρουν “διάσπαρτες, χωρίς έλεγχο και δεν ξέρουμε τι κάνουνε πως το κάνουνε και γιατί το κάνουνε”, ενώ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το ρόλο των Τούρκων αξιωματούχων και κυρίως “για τον τρόπο με τον οποία θα ενταχθούν στην ελληνική νομιμότητα”.
Έθεσε, τέλος, θέμα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, λόγω της καθυστέρησης η οποία υπήρξε από την κατάθεση έως την συζήτηση της επερώτησης.
Για χώρες της Ευρώπης που κτίζουν κράτη φρούρια και οδηγούν την ευρωπαϊκή ενότητα σε αποσύνθεση, αλλά και για μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, “η οποία έκανε ότι είναι δυνατόν να ενισχύσει την κρίση” έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Υποστήριξε, ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα έχασε ευκαιρίες για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και ενώ χαρακτήρισε την κριτική από την αντιπολίτευση “ακροδεξιά”, με τις πράξεις και τις παραλείψεις “δημιούργησε το τέλειο άλλοθι για την πραγματική ακροδεξιά, ο μεγαλύτερος χορηγός επιχειρημάτων των πιο ακραίων της Ευρώπης».
Σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την προσφυγική κρίση αναφέρθηκε ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Υποστήριξε ότι οι “άθλιες συνθήκες διαβίωσης στην Ειδομένη και ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων συνιστά υγειονομική βόμβα”, η οποία όπως είπε, “με την βελτίωση του καιρού θα εκραγεί”.
Αδυναμία σχεδιασμού και διαχείρισης καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Σταύρος Καλαφάτης και πρόσθεσε ότι “κλείνοντας την «Αμυγδαλέζα», έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα λέγοντας ότι δεν υπάρχει διάκριση παράτυπων μεταναστών και προσφύγων”.
“Αν δεν ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις έως τις αρχές Απριλίου, οι ροές θα εκτοξευτούν”, εκτίμησε ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης, και πρόσθεσε ότι, η χώρα καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αντιμετωπισθεί αλυσίδα σοβαρών προβλημάτων.
Τη δημιουργία επιτελικού οργάνου για μια ολοκληρωμένη διαχείριση της κρίσης, ζήτησε ο Αθανάσιος Δαβάκης, ενώ αναφερόμενος στην εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι, “δεν είναι η κύρια αποστολή τους δεν είναι να προσφέρουν 2.000 γεύματα ημερησίως εις βάρος του προϋπολογισμού των επιτελείων”.
Κριτική σε υψηλούς τόνους, άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο βουλευτής Γεώργιος Γεωργαντάς, και είπε, ότι με την αναφορά του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έθιξε τους ακρίτες στο Κιλκίς, “που προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και είναι αυτοί οι οποίοι κρατούν όρθια τη χώρα” όπως ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ