Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για ασφυκτικές διαδικασίες, υπό τις οποίες δεν μπορεί να νομοθετεί η Βουλή και οι οποίες “θέτουν εν αμφιβόλω την ποιότητα της δημοκρατίας” και αποκάλυψε ότι η λάθος ημερομηνία στο χειρόγραφο σημείωμά της πάνω στο νομοσχέδιο (σ.σ. έγραφε ημερομηνία παραλαβής του νομοσχεδίου 15/7) η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε πως αντίθετα με ό,τι πίστεψαν όλοι, δεν ήταν λάθος αλλά “καταγραφή του εκβιασμού”!
“Απευθύνουν εκβιασμό στην κυβέρνηση και τη Βουλή” είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας για κάποιους που έχουν συμπράξει στον εκβιασμό αυτό και για κάποιους που ψάχνουν δικαίωση στην αντιευρωπαϊκή και λαϊκή πολιτική.
“Αισθάνθηκα αγανάκτηση όταν άκουσα την κα Μέρκελ, μια αρχηγό κράτους, που δεν έχει εξουσία επιβολής στο ελληνικό κοινοβούλιο, να ανακοινώσει τι και πως θα ψηφιστεί και πότε θα ψηφιστεί από τη Βουλή” επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, προκαλώντας αντιδράσεις, χαμό και φωνές στην αίθουσα.
“Δεν υπάρχει προηγούμενο τόσης σύνοψης ψήφισης, αν υλοποιηθεί, μέσω εκβιασμού σε πρωθυπουργό και Βουλή” συνέχισε και… αποθέωσε τον Αλέξη Τσίπρα. “Τιμώ αφάνταστα τον πρωθυπουργό και θέλω να επισημάνω μια διάσταση, τη στάση ανυπέρβλητης ανιδιοτέλειας του πρωθυπουργού αλλά η Βουλή δεν πρέπει να ολοκληρώσει τον εκβιασμό που γίνεται στην κυβέρνηση”.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε επίσης για στοιχεία που η Βουλή και η κυβέρνηση πρέπει να λάβουν υπόψιν και αναφέρθηκε στη νέα έκθεση του ΔΝΤ που ήρθε στο φως χθες για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. “Είναι επιτυχία που συνομολογούν τα επιχειρήματα της χώρας”, είπε η Πρόεδρος της Βουλής.
Και συνέχισε με νέες βολές κατά της κυβέρνησης: “Υπάρχουν στοιχεία που η Βουλή και ο λαός έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν και κάποιοι εκτός επικράτειας και εντός επιδιώκουν αυτά τα στοιχεία να μην αξιοποιηθούν….
Ως ΠτΒ, έχοντας πλήρη επίγνωση, νομίζω πως είναι υποχρέωση της Βουλής και των θεσμικών εγγυητών να μην επιτρέψουμε ο εκβιασμός που απευθύνεται στην κυβέρνηση να ολοκληρωθεί. να ενημερώσουμε το λαό για τον εκβιασμό και να ζητήσουμε από τους δανειστές να σεβαστούν. Δεν μπορεί το Κοινοβούλιο να νομοθετεί υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες”.