Site icon NewsIT

Βουλή: Τι περιλαμβάνει το πόρισμα για Έρευνα και Τριτοβάθμια εκπαίδευση

07.06.2016 | 17:17
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με το πόρισμα που αφορά στον σχεδιασμό του Ενιαίου Χώρου Έρευνας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στο πόρισμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία, η συνέχιση των προσλήψεων διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, η αναμόρφωση και αναβάθμιση των ΑΕΙ, ο επανακαθορισμός των ακαδημαϊκών στόχων των μεταπτυχιακών και η συζήτηση αναφορικά με τα δίδακτρα που καταβάλλονται, η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου διοικητικού καθεστώτος για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου της εσωτερικής λειτουργίας των Ερευνητικών Κέντρων και ταυτόχρονα στη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος στον χώρο της Έρευνας, καθώς επίσης και η χρηματοδότηση της Έρευνας μέσω δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Επιγραμματικά, το πόρισμα, που είναι προϊόν του διαλόγου για την Παιδεία, αποτελείται από οκτώ ενότητες: 1. Τον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης και έρευνας ως πεδίο εφαρμογής μιας νέας μεταρρυθμιστικής πολιτικής, 2. Τη στοχευμένη και επαρκής χρηματοδότηση ως όργανο εθνικής στρατηγικής στην ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα, 3. Την οριζόντια κινητικότητα μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, 4. Τη συγκρότηση Εικονικών Ινστιτούτων (virtual institutes) ως μέθοδος δικτύωσης ακαδημαϊκών και ερευνητικών μονάδων, 5. Την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών και η ανοιχτή πρόσβαση ως πολλαπλασιαστές της ερευνητικής απόδοσης, 6. Την ομογενοποίηση και μετεξέλιξη του διοικητικού καθεστώτος των ΕΚ ως όρος για τη συνεκτικότητα και την ενσωμάτωσή τους στον ενιαίο χώρο εκπαίδευσης, 7. Τις διαδικασίες αναβάθμισης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στην πορεία διαμόρφωσης του ενιαίου χώρου και 8. Τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.
Αναλυτικότερα, ο κ. Φίλης, χαρακτήρισε «πολύ παραγωγικό» κομμάτι του διαλόγου, αυτό που αφορά στον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και ΑΕΙ, τονίζοντας παράλληλα ότι, η πρόταση του ενιαίου χώρου αποτελεί ευρωπαϊκή κατεύθυνση που «εξορθολογεί και βάζει προϋποθέσεις για την αξιοποίηση όλου του ερευνητικού δυναμικού της χώρας, ώστε να μεγεθυνθούν οι δυνατότητες του χώρου της Έρευνας και «να μπούμε σε νέα περίοδο ανάπτυξης της έρευνας και των πανεπιστημίων».

Από την πλευρά της, η κ. Αναγνωστοπούλου έκανε λόγο για «γόνιμες εισηγήσεις», τις οποίες θα λάβει υπ’ όψιν η ηγεσία του υπουργείου για τις μελλοντικές μεταρρυθμίσεις. Η αναπληρώτρια υπουργός χαρακτήρισε «επιβεβλημένο και αναγκαίο» τον Ενιαίο Χώρο Έρευνας και ΑΕΙ και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός για την Έρευνα. Επίσης, ανέφερε οι ερευνητικές δομές είναι σημαντικές, εκτός των άλλων, και γιατί είναι τόπος συνάντησης των μεταπτυχιακών φοιτητών, των διδακτόρων, των μεταδιδακτόρων, αλλά και των ερευνητών, αποτελώντας παράλληλα τη βάση της παραγωγής της Έρευνας.

Τέλος, ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε ότι ο νόμος-πλαίσιο που θα σχεδιαστεί για την Έρευνα και τα ΑΕΙ θα πρέπει να βασίζεται στο ότι η οικονομία της γνώσης μπορεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία.
Από τη μεριά της αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι του Ποταμιού, της Δημοκατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο αναβάθμισης του χώρου της έρευνας και των ΑΕΙ, που περιγράφεται στο πόρισμα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, οτι η ΝΔ έχει αποχωρήσει από το διάλογο για την Παιδεία και δεν συμμετέχει στις σχετικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version