Site icon NewsIT
06:30 | 02.02.17

Βουλή: Τριπλή “μονομαχία” Τσίπρα – Μητσοτάκη με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Newsit Newsroom

Μια σκληρή εφ' όλης της ύλης τριπλή μονομαχία με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη… εκτυλίχθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ένα «διπλό» μπρα ντε φερ μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα για τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξαν υψηλοί επικριτικοί τόνοι από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και ένα σφοδρό επεισόδιο μεταξύ του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, επειδή δεν του έδωσε τον λόγο για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι εκφράσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφάνειας, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, «για εκδοτικά καρακόλια… γιουσουφάκια και βεληγγέκες που πρέπει να περιοριστούν στη σκιά….» είναι μερικά από τα όσα σημάδεψαν την πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που ξεκίνησε στη μιάμιση το μεσημέρι της Τετάρτης και συνέχισε μετά τα μεσάνυχτα…

Το τεταμένο κλίμα σηματοδοτήθηκε με το εναρκτήριο λάκτισμα της συνεδρίασης μέσα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και έδωσε τη σκυτάλη του στην «ώρα των πολιτικών αρχηγών» που «διχοτόμησαν» τις ομιλίες τους στην πορεία της αξιολόγησης και την οικονομία από τη μια και από την άλλη στη μάχη της πολιτικής διαφθοράς και τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστρεψε τα πυρά της κριτικής του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως σήμερα από «κήρυκας των θαλασσοδανείων, γίνατε κήρυκας της ανευθυνότητας» για όσα του είχε καταλογίσει για την διαπραγμάτευση και την αργοπορία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που κάνουν το ΔΝΤ να ζητάει επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα.
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για μικροπολιτικούς λόγους ταυτίζεται με τους πιο ακραίους δανειστές , βλάπτοντας τη χώρα σε μια κρίσιμη φάση, και ότι είναι «πρόθυμος να ικανοποιήσει αυτούς τους κύκλους για να ανέβετε στην εξουσία» Εκλογές είπε θα γίνουν τον Φθινόπωρο του 2019 «και τότε ξυρίζουν τον γαμπρό…» Του ζήτησε να πάρει καθαρή θέση για τις αξιώσεις του ΔΝΤ και να μην γίνεται ουρά του… καθώς και να προσέξει την «αγάπη του στον ομοϊδεάτη σας τον κ. Σόιμπλε και να μην ταυτίζεστε με τις απόψεις του και τα σχέδια του. Γιατί το να ζητάτε με πάθος εκλογές ενώ δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, ή απερισκεψία είναι ή χρήσιμη ηλιθιότητα κ. Μητσοτάκη».
Ο Πρωθυπουργός είπε πως «δεν ψάχνουμε πρόθυμους… να ψηφίσουν τα μέτρα…» μίλησε για τη συμμαχία του Νότου και του συνέστησε να μην επενδύει σε ξαναζεσταμένο φαγητό με grexit και «δραχμή» γιατί η κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2015 απέδειξε στα δύσκολα ότι και αίσθημα ευθύνης έχει απέναντι στο λαό και πιστεύει στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας…
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας είπε πως «θα κλείσουμε την αξιολόγηση, θα βγάλουμε τη χώρα απ’ τα μνημόνια και την επιτροπεία… Θα διαπραγματευτούμε και θα πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τον ελληνικό λαό… θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα είμαστε η κυβέρνηση εκείνη που θα κλείσει τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων. Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία στην οποία μας οδηγήσατε με τις πολιτικές σας… θα μας κρίνει όλους και θα τα κρίνει όλα ο λαός στην ώρα τους, το φθινόπωρο του 2019, όταν θα έχει τελειώσει οριστικά αυτή η περιπέτεια…».

 

Διαφθορά
 

Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα προχώρησε σε εκτενή αναφορά στα ζητήματα του «τριγώνου της διαπλοκής» μεταξύ κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ και αναδεικνύοντας τα «θαλασσοδάνεια», όπως είπε, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την περίπτωση του «Κήρυκα Χανίων». Οι πολίτες, είπε μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και πως από εδώ και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη η οποία έχει τα στοιχεία του πορίσματος. Και έδωσε το στίγμα των προθέσεων του λέγοντας πως «δεν τελειώσαμε με τη διαπλοκή, τώρα αρχίζουμε… όλα στο φως…» και είναι πρώτη φορά που κυβέρνηση αυτού του τόπου που συγκρούεται με την διαπλοκή… και δεν θα κάνει πίσω… θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους με όποιο κόστος…».

Μιλώντας ειδικά για τα δάνεια των κομμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν μάθει «στα δανεικά και αγύριστα…» που τα πλήρωσε ο λαός με το τρίτο μνημόνιο… τα δύο κόμματα έχετε φάει 420 εκατ. και κάνετε ότι «δεν τρέχει τίποτα…Και μας κουνάτε το δάχτυλο και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για την ‘Αυγή’. Δεν παίζεστε, είστε αδιανόητοι πια… Όταν συζητάω είπε με τον κ. Μητσοτάκη για θέματα διαπλοκής έχω την αίσθηση ότι κλέβω εκκλησία”, αν νομίζετε ότι θα σας αφήσουμε να μας κουνάτε το δάκτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε τη χώρα κάνετε λάθος….».

 

Επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη

 

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα είχε καλέσει τον Πρωθυπουργό να μην διανοηθεί να επαναλάβει τους τυχοδιωκτιμσούς του καλοκαιριού του 2015…» και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές λέγοντας ότι «ο λαός δεν συμφωνεί με όσα κάνει η κυβέρνηση και στις Δημοκρατίες η βούληση του λαού πρέπει να γίνετε σεβαστή…»
Ξεχάστε είπε τα σενάρια για δημοψήφισμα γιατί σε τέτοια τεχνάσματα ούτε η αντιπολίτευση ούτε και ο λαός θα συμμετέχουν…»
Καταλόγισε στον Πρωθυπουργό ανικανότητα στην διαπραγμάτευση που φέρνει νέα υπερβολικά πρόσθετα μέτρα από τους δανειστές …επαναλαμβάνετε ως τραγωδία το πρώτο εξάμηνο του 2015….». Κατηγόρησε ως επικίνδυνους κινδυνολόγους τον κοινοβουλευτικό εκρπόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη, που άνοιξε το θέμα του grexit σημειώντας ότι δεν υπήρξε ούτε ένα non paper από το Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης κατέδειξε και την διάσταση που υπάρχει μεταξύ των όσων έχει αναφέρει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν για να κλείσει η αξιολόγηση και τα όσα ανέφερε στην επιστολή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και την κυνική του ομολογία… και αναρωτήθηκε αν ο Πρωθυπουργός μιλάει με τον υπουργό οικονομικών ή όχι!
Αναφορικά με τραπεζικά δάνεια στα κόμματα ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε ευθέως τον κ. Τσίπρα εάν γνωρίζει ότι το μόνο κόμμα που κούρεψε το δάνειο του κατά 60% ήταν το δικό του…. Πήγατε κ. Τσίπρα για μαλλί στην Επιτροπή αλλά βγήκατε κουρεμένοι… Προσπαθήσατε να τα βρείτε με την παλαιά διαπλοκή των εκδοτών που συναντούσατε κρυφά αλλά και να στήσετε νέα με νέους εκδότες και καναλάρχες. Για τα δάνεια του Κήρυκα των Χανιών του απάντησε πως και εξασφαλίσεις έχουν δοθεί στις τράπεζες και συμφωνία υπάρχει με τις τράπεζες που τηρείται….

 

Φώφη Γεννηματά

Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, η οποία την κατηγόρησε ότι αλυσοδένει την Ελλάδα στο δίλημμα: Grexit ή μόνιμη λιτότητα και πως παίζει το παιχνίδι του κ. Σόιμπλε. Η ίδια τόνισε ότι η λύση είναι το “Σχέδιο Ελλάδα”.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέφερε την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή στα θέματα της οικονομίας από την ένταξη στο ευρώ μέχρι σήμερα. Αναφορικά με την αξιολόγηση και το αδιέξοδο που προκύπτει, επέκρινε έντονα την κυβέρνηση, λέγοντας ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης καυτηριάζοντας την στάση της.

«Είναι πιθανόν να προκύψει 4ο μνημόνιο. Αλυσοδένετε την χώρα στο δίλημμα: Grexit ή μόνιμη λιτότητα. Παίζετε το παιχνίδι του κ. Σόιμπλε», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. Η ίδια δήλωσε πως είναι υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλον πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής προκειμένου όπως είπε, να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

«Είναι φανερό πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν το θέλουν και οι σημερινοί συσχετισμοί δεν το επιτρέπουν. Αλλά θα γίνει μετά τις εκλογές και θα το επιβάλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη» συμπλήρωσε.

Στην ομιλία της στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την χρηματοδότηση των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης, η κ. Γεννηματά υπέδειξε πως «η λύση δεν είναι στην παλιννόστηση της Δεξιάς ούτε στις απαιτήσεις Σόιμπλε» – και τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο ανασυγκρότησης κοινής συμφωνίας όλων, το οποίο ονομάτισε ως «Σχέδιο Ελλάδα».

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν απέδωσε ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. «Η σκευωρία σας απέτυχε. Τα άπλυτα σας βγήκαν στη φόρα. Οι πρακτικές σας θυμίζουν βρώμικο ‘89», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «ματαιοπονούν όσοι επιδιώκουν ρήγματα στη δημοκρατική παράταξη». Απέδωσε μάλιστα τις προσπάθειες αυτές σε κύκλους της Δεξιάς, με πρόσωπα υπόλογα στην Ιστορία, που έχουν εκπρόσωπο τους στην κυβέρνηση.

Η Φώφη Γεννηματά, υπογράμμισε ότι το κόμμα της έχει νοικοκυρέψει τα οικονομικά του, έχει πάει στη Δικαιοσύνη το πόρισμα των οικονομικών ελεγκτών – και κατήγγειλε επιλεκτική αλλοίωση της κατάθεσης του διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σαλαγιάννη, καταθέτοντας την επιστολή διαμαρτυρίας του στον πρόεδρο της Βουλής.

Στην δευτερολογία της, η κ. Γεννηματά απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «ετοιμάζεσθε για συνθηκολόγηση ηττημένου», ενώ σχολίασε την αναφορά του πρωθυπουργού ο οποίος την επέκρινε για την κριτική που άσκησε στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Δεν αναφέρθηκα ονομαστικά στον υπουργό σας που καλύπτει κάθε απόπειρα ελέγχου για την καταστροφική περίοδο δημοσιονομικής εκτροπής 2004-2009 κι αν νομίζει ότι τον αφορά το επιβεβαιώνει. Την καλύπτει και ο κ. Μητσοτάκης». Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την πρότασή της για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τα δάνεια των ΜΜΕ.
 

Καμμένος: Να παρέμβουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς και Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος

 

«Από αύριο πρέπει να παρέμβουν δεκαπέντε εισαγγελείς, εισαγγελείς, εισαγγελείς Διαφθοράς και εισαγγελείς ξεπλύματος μαύρου χρήματος να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περιγράφοντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των μμε και των κομμάτων, ως «την πλέον επιτυχή».

«Περιμένω να το κάνουν», ανέφερε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας πως αυτό που εξέτασε η εξεταστική επιτροπή είναι η αλήθεια της Μεταπολίτευσης από το 1996 μέχρι το 2014, και το πώς επίσημα, μέσω επιχορηγήσεων και απλήρωτων δανείων, δόθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα 1,3 δισ. ευρώ. Όπως προσέθεσε, «αν βάλει κανείς τις διαφημίσεις, τα «μαύρα» του ΚΕΕΛΠΝΟ, της Αγροτικής Τράπεζας και τα «μαύρα» της Ζίμενς θα μιλάμε για πολλά δισ. που οδηγήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης»: Στα μμε, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, όχι για την ενημέρωση του λαού, αλλά ως μέσα ελέγχου του πολιτικού παιχνιδιού, για εκτέλεση αντιπάλων, για χειραγώγηση της κοινής γνώμης, για συγκάλυψη σκανδάλων και τελικώς για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην χρεοκοπία και κάποιοι να κατασχέσουν τον πλούτο των Ελλήνων. «Πρέπει να μάθουμε πού πήγε τόσο άφθονο χρήμα. Δεν τελειώσαμε εδώ» τόνισε. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

Σταύρος Θεοδωράκης

 

«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος.” Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

Βασίλης Λεβέντης

 

Επικριτικός για τα αποτελέσματα των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής και για το πόρισμα που εκδόθηκε, εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε κανένα νόημα η σύσταση της, γιατί τίποτα δεν θεράπευσε.

«Ποιος ήταν ο σκοπός της εξεταστικής; Να στείλουμε φυλακή κάποιους; Ακόμα και αυτοί που κάνανε τροπολογία για να γλιτώσουν τα τραπεζικά στελέχη που έδιναν δάνεια, δεν υπάρχουν στο πόρισμα…. Η ηθική αυτουργία των πολιτικών πάει περίπατο…. Νιάου – νιάου στα κεραμίδια κάνει. Εδώ μέσα ο ένας κοροϊδεύει τον άλλο» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μίλησε για δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «που δεν πρόκειται να αποπληρωθούν», ενώ παράλληλα εξέφρασε την διαφωνία του στο να ψηφίσει η Βουλή ρύθμιση για να σωθεί το εκδοτικό συγκρότημα του ΔΟΛ.

«Είπε ο πρωθυπουργός να σώσουμε τα συγκροτήματα που έχουν χρέη. Με τι τρόπο; Όταν λέμε να σωθούν εννοούμε να μεταφερθούν στο μόνιμο υποζύγιο, τον ελληνικό λαό; Υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις σαν τον ΔΟΛ. Γιατί δεν χρησιμοποιούμε την φόρμουλα αυτή για τόσες άλλες υποθέσεις πτωχεύσεων που επίσης χάνονται θέσεις εργασίας;» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Ακόμα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επέκρινε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να επαναφέρει στην τάξη τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη για τις δηλώσεις που έκανε.

«Σε μια ώρα που κάνετε κρίσιμη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί υπουργοί να αμφισβητούν την πορεία της χώρας. Είναι πολύ επιζήμιο. Δεν σας κάνει καλό αν είστε κόμμα της Ευρώπης», τόνισε.

Ο κ. Λεβέντης αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν νέα επώδυνα μέτρα με το κλείσιμο της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι άλλα λέει στις Βρυξέλλες και άλλα στη Βουλή.

«Υποψιάζομαι ότι θα περάσετε ένα υπερκόφτη χωρίς να μνημονεύονται μέτρα. Υποτιμάτε όμως και την κρίση των βουλευτών σας. Είναι πολύ κρίσιμη η ώρα για να λέτε ότι θα τα καταφέρουμε χωρίς ούτε ένα μέτρο, ότι η Ευρώπη θα υποκύψει. Τα είπατε και στο παρελθόν αυτά και τα διαψεύσατε. Θα προτιμούσα να είστε σιωπηλοί γιατί και αυτά θα τα υπογράψετε» είπε ο κ. Λεβέντης.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «στοιχειώδους συναίνεσης των κομμάτων» αλλά και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι οι 152 βουλευτές δεν δημιουργούν κλίμα ασφάλειας για να έρθουν στη χώρα επενδύσεις.

Ο κ. Λεβέντης προέβλεψε τέλος, ότι σύντομα θα γίνουν εκλογές, θα γίνει κυβέρνηση η ΝΔ αλλά, όπως είπε, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να κόψει συντάξεις, «θα κάτσει 4-5 μήνες και θα καταρρεύσει» και έτσι «θα γίνουν ξανά εκλογές χωρίς το μπόνους των 50 εδρών, και τότε ο ελληνικός λαός θα βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του».
 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version