Χωρίς ομιλία Αλέξη Τσίπρα τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Σε εκκρεμότητα για το εάν θα διεξαχθεί επετειακή εκδήλωση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό θα το αποφασίσει η Δ.τ.Π.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, επίσης, θέλησε να αποσαφηνίσει τις πολιτικές διενέξεις που έχουν προκύψει σχετικά με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής για την Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό να οργανώσει έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ανέφερε πως η επίσημη έναρξη της έκθεση έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 23 Ιουνίου από τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής κ. Παύλο Σούρλα και «όχι όπως έχει γραφτεί από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο άλλωστε δεν ήταν ούτε στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ούτε είχε ενημερωθεί σχετικά με την έκθεση αυτή».
Το άλλο θέμα, που υπάρχει ακόμα «ανοικτό» όπως είπε ο κ. Νίκος Βούτσης είναι ότι «η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά με αφορμή την έκθεση αυτή έχει ζητήσει με επιστολή της να πραγματοποιηθεί και μια ειδική συνεδρίαση στην Ολομέλεια αφιερωμένη στον πολιτικό Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό όμως- σημείωσε- είναι κάτι που θα το αποφασίσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και σε κάθε περίπτωση δεν συνδέεται με την έκθεση καθ΄ευατή του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η Βουλή των Ελλήνων έχει και στο παρελθόν το 1998 οργανώσει στην Ολομέλεια ανάλογες ειδικές συνεδριάσεις τόσο για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όσο και για τον Ανδρέα Παπανδρέου υπό το χαρακτήρα πολιτικού μνημοσύνου».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την οργάνωση της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τόνισε ότι για αυτή εργάζεται μια επιστημονική ομάδα. Ζητήθηκε από την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά να υπάρχει η συμβολή του κόμματος της στην προετοιμασία της και έχει υπάρξει ανταπόκριση και συνεργασία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πάντως εξέφρασε την απόψη ότι σε τέτοιες ιστορικές εκθέσεις πρωταρχικό ρόλο πρέπει να έχει η επιστημονική προσέγγιση και όχι οι απόψεις των πολιτικών φορέων και των κομμάτων. Τα κόμματα, έχουν την δυνατότητα να κάνουν τις δικές τους πολιτικές προσεγγίσεις για τους ιδρυτές και πολιτικούς τους, όπως άλλωστε κατά καιρούς τις πραγματοποιούν».