Ο Νίκος Βούτσης απέδωσε σε… παρεξήγηση τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη περί δημοψηφίσματος, εάν και σημείωσε πως «όταν προκύπτει ανάγκη για επιμέρους ζητήματα τα οποία μπαίνουν στον δημόσιο διάλογο θα πρέπει να διεξάγονται δημοψηφίσματα ώστε να αποφανθεί γνωμοδοτικά ο λαός αλλά αυτή θα είναι μια άλλη διαδικασία…».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά τη συνέντευξη Τύπου, πήρε εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη μιλώντας για προσωπικές του απόψεις αλλά και επικρίνοντας τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για κατάχρηση των υπουργικών παραιτήσεων που ζητούν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αίσθηση επίσης προκάλεσαν οι «εξισώσεις» του Προέδρου της Βουλής των οργανωμένων επεισοδίων που προκαλούν στην Ολομέλεια οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής με την πολιτική της «ατάκας» και των θερμών διαξιφισμών «που επιδιώκουν και προκαλούν κάποιοι συγκεκριμένοι βουλευτές ακόμα και ηγετικά στελέχη ορισμένων – όχι όλων των κομμάτων…- για να παίξουν στα δελτία ειδήσεων…»!
Ο Πρόεδρος της Βουλής ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο παρέπεμψε στις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί απλής αναλογικής, εάν και σημείωσε ότι το πλαφόν του 3% είναι ώριμες οι συνθήκες για να επανεξεταστεί όμως δεν μπορεί και για την λειτουργία του έργου του Κοινοβιουλίου να μην υπάρχει ένα όριο εισόδου και να οδηγηθούμε και στην είσοδο προσωποπαγών κομμάτων.
Εξέφρασε δε, την ευχή, ο εκλογικός νόμος που θα καταθέσει μέχρι τον προσεχή μήνα στην Βουλή η κυβέρνηση να βρεί ευρείες συναινέσεις (200 βουλευτών) ώστε οι επόμενες εκλογές να γίνουν σε τριάμισι χρόνια που θα διεξαχθούν με αυτόν! «Ξεχνώντας» ότι ήταν μια πάγια απαίτηση – για να μην μπορεί η κάθε κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία να αλλάζει τον εκλογικό νόμο σύμφωνα με το συμφέρον της- η πρόνοια που θεσπίστηκε και προβλέπει ότι ο εκλογικός νόμος που ψηφίζεται ισχύει για την εκλογή όχι της επόμενης αλλά της μεθεπόμενης Βουλής, εάν αυτός έχει ψηφιστεί κατά πλειοψηφίας και όχι από την αυξημένη των 2/3 τουλάχιστον των 300 βουλευτών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για την Συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε πως η συζήτηση άτυπα θα ξεκινήσει στο τέλος Ιουλίου, επισήμως στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 110 του Συντάγματος.
Τότε είπε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για επιμέρους γνωμοδοτικά δημοψηφίσματα που δεν είναι κακό να διεξάγονται για σημαντικά θέματα. Θα πρέπει είπε να ξεπεράσουμε το ταμπού της ελληνικής κοινωνίας που επί 40 χρόνια δεν έκανε κανένα δημοψήφισμα. Βέβαια σημείωσε πως δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνεται κατάχρηση του δημοψηφίσματος όπως είδαμε πρόσφατα στην Ελβετία ούτε και για θέματα που άπτονται δημοσιονομικά θέματα ή αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Βουλής πάντως δεν έδειξε να μην ανησυχεί για την επικινδυνότητα που επισημαίνουν πολλοί συνταγματολόγοι ότι οι διατάξεις του Συντάγματος δεν μπορεί να αποτελούν στιγμιαίες «καταγραφές» κοινωνικών ή πολιτικών καταγραφών…
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν συμφωνεί ή όχι με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με την συγκέντρωση «Παραιτηθείτε» πήρε διακριτικές αποστάσεις λέγοντας πως «δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις υπουργών» ανέφερε όμως πως « η κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ για τις κινητοποιήσεις είναι δεδομένη», εάν και χαρακτήρισε υπερβολική την στάση της ΝΔ που ζητά την παραίτηση του,λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα είχε μείνει κανένας υπουργός της κυβέρνησης αν παραιτούνταν κάθε φορά που έκανε μια δήλωση»!
Ο Πρόεδρος της Βουλής επίσης χαρακτήρισε πολιτικά ικανοποιητικές, κοινοβουλευτικά όχι όμως προβληματικές τις διαδικασίες ψήφισης των κρίσιμων νομοσχεδίων στο πλαίσιο της αξιολόγησης. Υπήρξε πίεση όπως παραδέχθηκε από τους δανειστές που συμπίεσαν στην Βουλή, σημειώνοντας ότια κόμα και τώρα πίεσαν να υπογραφή συμφωνία για το Ελληνικό ενώ η σύμβαση θα γίνεις τις 16-17 Νοεμβρίου!
Πάντως πρόσθεσε πως όλα πέρασαν από την Βουλή και δεν «φθάσαμε στον δρόμο των ΠΝΠ…» Μάλιστα σημείωσε πως οι βουλευτές παρά τους πιεστικούς χρόνους μελέτησαν τα νομοσχέδια, είχαν προτάσεις επιχειρήματα και έγινε ένας καλός διάλογος στο Κοινοβούλιο σε όλα τα νομοσχέδια . ( Μόνο που από την «καλή» μελέτη (…), ξέχασε ο Πρόεδρος της Βουλής να πεί πως διέλαθε από όλους τους βουλευτές η διάταξη για τις πολιτικές οffshore με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση και η Βουλή μετά τον δημοσιογραφικό θόρυβο να σπεύσει να την ξεψηφίσει με τροπολογία….).
Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο τρόπος που ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν ρωτήθηκε σχολίασε τις συμπεριφορές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «η κουλτούρα δημοκρατίας δεν μπορεί να επιβληθεί με μαστίγιο», εξηγώντας ότι θα «μπορούσαμε να είμαστε πιο αυστηροί, όμως είναι επιλογή ότι με κάθε αιτία δεν παρεμβαίνει ο φρούραρχος να υπάρχουν βίαιες απομακρύνσεις γιατί δεν θέλουμε να παίξουμε αυτό το παιχνίδι… δεν θα ήταν αυτή μια εικόνα που θα θέλαμε να εκπέμψει η Βουλή εντός και διεθνώς…».
Από εκεί και πέρα όμως ο κ. Νίκος Βούτσης είπε πως εκτός από αυτή τη συμπεριφορά των βουλευτών της ΧΑ υπάρχει και μια άλλη συμπεριφορά από κάποιους βουλευτές ακόμα και από ηγετικά στελέχη κομμάτων που έρχονται στην Ολομέλεια με προσχεδιασμένες ατάκες ή επιθέσεις προκειμένου να παίξουν στα Μέσα Και αυτί είπε είναι κάτι που θα πρέπει να αποτρέπεται… και να βοηθήσουμε όλοι για την εξύψωση του κοινοβουλευτισμού. Μια «εξίσωση» πάντως στην οποία ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί μετά και από δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση να μην υιοθέτησε όμως άφησε σαφείς υπαινιγμούς.