Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Βούτσης για Βαρουφάκη: Δεν πιστεύω ότι ηχογραφούσε συνομιλίες

Βούτσης για Βαρουφάκη: Δεν πιστεύω ότι ηχογραφούσε συνομιλίες

«Άκρως υποκειμενικό αφήγημα» και «χωρίς να έχει αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή να ανοίγει θέματα Ειδικού Δικαστηρίου» απέδωσε στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παίρνοντας έτσι μέρος στην «Βαρουφακειάδα» των ημερών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του Καναλιού της Βουλής κράτησε επιφυλάξεις ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ηχογραφούσε εκτός τις συνεδριάσεις του Eurogroup και τις συνομιλίες στα υπουργικά συμβούλια ή τις συναντήσεις που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Χαρακτήρισε «πολύ αρνητικό αποτύπωμα αυτό που αφήνει στην πολιτική ζωή ο Γιάνης Βαρουφάκης» και είναι «αρνητικό υπόδειγμα για θέση υπουργού σε δύσκολες στιγμές». Ο κ. Νίκος Βούτσης, μάλιστα, υποστήριξε ότι «όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό γεμάτο μυθεύματα και ανακρίβειες, που είχε γίνει μάλιστα και το 15 και το 16 μέσα στη Βουλή» « δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση…»

Ολόκληρο το απομαγνητισμένο απόσπασμα των δηλώσεων του Προέδρου της Βουλής

ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Στην επικαιρότητα κυριαρχεί αυτές τις μέρες προδημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη. Ποια είναι η γνώμη σας, με βάση την εμπειρία και το θεσμικό σας ρόλο, για την τακτική του κ. Βαρουφάκη, την προσπάθεια του στην ουσία να αποδομήσει τον πρωθυπουργό με όσα καταγράφει ότι συνέβησαν, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ: Νομίζω πως είναι ένα πολύ αρνητικό αποτύπωμα, που είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι, δεν το γνωρίζω και ούτε με ενδιαφέρει προς ώρας, αφήνει ο κ. Βαρουφάκης στην πολιτική ζωή του τόπου και για τον εαυτό του και ως αρνητικό υπόδειγμα για το πώς κάποιος μπορεί να έχει μια υπεύθυνη θέση υπουργού σε πολύ δύσκολες και υπεύθυνες στιγμές. Όλα αυτό το οποίο παρακολουθούμε, το οποίο προφανώς είναι ένα αφήγημα άκρως υποκειμενικό, ενδεχομένως γεμάτο μυστικά και ανακρίβειες και οτιδήποτε άλλο, δεν αφήνει περιθώριο για σοβαρή πολιτική συζήτηση, η οποία σας υπενθυμίζω είχε γίνει και το 2015 και το 2016 μέσα στην ίδια τη Βουλή, το 2015 με την παρουσία και του ιδίου, όταν ετίθεντο σοβαρά στρατηγικά ζητήματα  ή θέματα τακτικής εκείνης της περιόδου. Ευτυχώς για την χώρα μας, ο παρών πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, ήταν και είναι όχι απλά διαθέσιμος, αλλά θα έλεγα απόλυτα συνεπής, στον κοινοβουλευτικό του ρόλο με τις συνεχείς παρουσίες του και με τις απαντήσεις και με το πλήθος και των προ ημερησίας συζητήσεων στις οποίες συμμετέχει με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις βουλευτών κ.λπ. Από εκείνη κιόλας την περίοδο, σας υπενθυμίζω και παραπέμπω στα πρακτικά των δημόσιων συνεδριάσεων της Ολομέλειας, όλα τα ζητήματα τα οποία είχαν τεθεί σε σχέση με τις τακτικές, με τις στρατηγικές, με την περιπέτεια της χώρας από την οποία ακόμη δεν έχουμε βγει είτε έτσι, είτε αλλιώς, γύρω από το θέμα του δανεισμού και τους χρέους, είχαν έρθει στην επιφάνεια, είχαν συζητηθεί, με τρόπο άκρως πολιτικό από όλες τις πλευρές, χωρίς ίχνος κουτσομπολιού και παραπολιτικής και μικροπολιτικής. Το ότι επιλέγεται τώρα με έναν τρόπο συστηματικό και ενόψει μάλιστα το ότι περνάμε την καμπή στο πεδίο της οικονομίας και μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κλείσει αυτός ο επώδυνος κύκλος για την ελληνική κοινωνία, το ότι επιλέγεται τώρα το να έρθουν με τέτοιο τρόπο, αυτά τα δημοσιεύματα αρκετούς μήνες μάλιστα και μετά την έκδοση ενός βιβλίου, δείχνει προφανώς μία υποκειμενική διάθεση καταρχήν του ίδιου του συγγραφέα να συσκοτιστούν τα πράγματα και να υπάρξουν διχασμοί και περιπέτειες στην πολιτική ζωή του τόπου και να υπονομευθεί και η πορεία της χώρας για την κανονικοποίηση. Επιτρέψτε μου την αδόκιμη έκφραση, από την άλλη και για όσες από τις δυνάμεις τις πολίτικές ή τις δυνάμεις των media οι οποίες και αυτές παίζουν τον δικό του ρόλο στο γίγνεσθαι, γίνεται αξιοποίηση αυτού του τύπου της πολιτικής. Είναι φανερό ότι κινούνται κατά την γνώμη μου από μία μεγάλη αμηχανία και νευρικότητά και έλλειψη ενναλακτικής πρότασης για να συζητήσουμε τα σημερινά.
Θέλω να σας πω ευθέως επειδή ήμουν Υπουργός Εσωτερικών το διάστημα εκείνο, ήμουν στο πρώτο τη τάξη υπουργείο, και ήμουν και παρόν σε όλα ή στα περισσότερα, όχι απλώς στα κυβερνητικά συμβούλια και αλλού, όχι βεβαίως στην διαπραγματευτική ομάδα για το ζήτημα της οικονομίας, θα μπορούσε καθένας από εμάς να πει το αφήγημά του ή να έχει την άποψή του ή να διαψεύσει ευθέως τα πάντα, δεν θα το κάνω. Διότι αυτό επιτάσσει και το Σύνταγμα, πέραν από όλα τα άλλα, για τον ρόλο του υπουργού και για την εμπιστοσύνη, την ευθύτητα και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Αλίμονο εάν καθένας μας αντί να στέλνει, όπως λέει η νομοθεσία τα αρχεία από το υπουργείο που περνάει στα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την περίοδο που πέρασε για να μελετηθούν από επιστήμονες ή να θέτει πολιτικά προβλήματα δημοσίως και ευθέως, περιπίπτει σε μικροπολιτικές καταστάσεις, αυτό δεν θα το επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου και νομίζω ότι σωστά και η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός αφίσταται ενός τέτοιου διαλόγου.

ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Κύριε Πρόεδρε εδώ συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός έχουμε έναν πρώην Υπουργό να ηχογραφεί Πρωθυπουργό και Υπουργούς. Και το λέω γιατί είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναβγεί έτσι τόσο απλά να γράφεται ένα βιβλίο, να στηρίζεται ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω σε ηχογραφήσεις ενός πρώην Υπουργού, πιστεύετε πως θα πρέπει να κινηθεί ποινική διαδικασία  κατά του πρώην υπουργού; Γιατί όπως και να το κάνουμε μία τέτοια ενέργεια είναι παράνομη…..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ:  Θα σας πω κάτι που θα σας εκπλήξει. Δεν πιστεύω πως το έχει κάνει ο κύριος Βαρουφάκης. Σας το λέω ευθύτατα. Εν αντιθέσει, ενδεχομένως με παρουσίες του στο Eurogroup, που είναι ένα άτυπο όργανο και υποτίθεται ότι δεν κρατιούνται πρακτικά και που ο ίδιος έχει πει ότι για λόγους ανάγκης δικής του για να μπορεί ύστερα να διασταυρώσει το τί λεγόταν, ενδεχομένως να έχει κάνει τέτοιες ηχογραφήσεις, προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο στα Υπουργικά Συμβούλια, στα κυβερνητικά συμβούλια, πόσο μάλλον σε προσωπικές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό.

Μπορεί να σας φαίνομαι πολιτικά αφελής με τον τρόπο που απαντάω, δεν είμαι όμως, και για αυτό ακριβώς πιστεύω ότι είναι καλύτερα και για τον ίδιο, να πει αυτό που πράγματι συμβαίνει, δηλαδή πως μέσα από μία καταγραφή απόψεων, κατά την γνώμη του κάνει αυτό το αφήγημα σωστό ή λάθος κατά τον ίδιο, και να μείνουμε εκεί, και οτιδήποτε άλλο παραπομπές σε ποινικές και κολάσιμες ενέργειες κ.τ.λ. πιστεύω, ότι θα συσκότιζαν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Άλλωστε είδα και μία δήλωση προ δύο εβδομάδων του κυρίου Βαρουφάκη, τον οποίο προσωπικά γνώρισα, όταν έγινε η ορκωμοσία της τότε κυβέρνησης, ότι θα ήθελε ο ίδιος να πάει σε Ειδικό Δικαστήριο κτλ. Ίσως ο άνθρωπός δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μία οκταετή περιπέτεια που έχει περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού, αυτού του τύπου οι απόψεις.

ΚΕΛΛΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΗ: Κύριε Πρόεδρε, εχθές ο πρωθυπουργός είπε: «έκανα λάθη», το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να είναι οι επιλογές ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά. Μιλάμε για τον κύριο Βαρουφάκη, αυτό ερμηνεύτηκε και ως απάντηση μέσω της Guardian προς τον κύριο Βαρουφάκη. Είναι μία γενναία δήλωση να ακούμε έναν πρωθυπουργό να κάνει τέτοια αυτοκριτική. Κάποιοι είχαν και τότε αντιρρήσεις για το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη. Πιστεύτε ότι δικαιώνονται τώρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ:  Δεν θα ήθελα να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό ζήτημα. Όταν μιλάει ο πρωθυπουργός για τόσο σοβαρά ζητήματα και μάλιστα για θέματα για το οποία ο ίδιος έχει την απόλυτη ευθύνη κατά το Σύνταγμα, και προσωπικά αλλά νομίζω πως έτσι πρέπει να γίνεται, σέβομαι την κατάθεση της δημόσιας άποψής του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε