Ο κ. Νίκος Βούτσης τόνισε τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε το Ίδρυμα της Βουλής να αποκτήσει μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να αποκεντρώσει κατά το δυνατό τις εκδηλώσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, περιφέρειες και δήμους σε όλη τη χώρα.
Για τις προγραμματιζόμενες δράσεις για το 2017 του Ιδρύματος, ο κ. Βούτσης επισήμανε το Συνέδριο «Δημοκρατία και Τέχνη σε κρίσιμες εποχές», την έναρξη του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα κορυφωθεί το 2021, τις συνεργασίες με το ΕΚΠΑ και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και εκδηλώσεις για πρόσωπα άξια τιμής, όπως έγιναν για την Έλλη Λαμπρίδη και την Αμαλία Φλέμινγκ και θα ακολουθήσουν για τον Νίκο Βέη, τον Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον Κώστα Κάππο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παράλληλα είπε πως υπάρχουν συνεργασίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με αναφορά σε εκδηλώσεις. Παραδείγματος χάρη, είναι πάρα πολύ σημαντική η συνεργασία που υπάρχει και με ιστορικούς και με την ΕΡΤ και με άλλους φορείς και με τον Δήμο Αθηναίων για τις εκδηλώσεις, που γίνονται πλέον κάθε χρόνο για αρκετές μέρες, με αφορμή τη 12η Οκτωβρίου του 1944 και το «ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ». Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν το έναυσμα για να γίνουν και αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και θα γίνονται κάθε χρόνο και εκεί.
Αναφορικά με τον θεσμό της Βουλής των Εφήβων, ο πρόεδρς της Βουλής είπε πως γίνονται συνεχείς προσπάθειες και για το εμπλοτισμού του έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και στα θέλω, τις διαθέσεις, τα ερωτήματα των ίδιων των παιδιών, αλλά και της κοινωνίας σε σχέση με αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία έχει ξεκινήσει από χρόνια και έχει τύχει και δημόσιας προβολής ιδιαίτερα, που τη γνωρίζετε πολύ καλά.
Επισήμανε ότι το Ίδρυμα έχει πλέον ένα πλούσιο έργο σε εκδόσεις οι οποίες δεν αφορούν μόνο το παρελθόν, αλλά έχουν σχέσεις και με το παρόν και με θέματα με κοινωνιολογική διάσταση η δουλειά με τα «Τσιγγάνικα Παιδικά Παραμύθια» Παράλληλα ετοιμάζονται εκθέσεις και με τομίδια με τις ομιλίες για πρόσωπα άξια τιμής μεταξύ των οποίων για τον Αριστόβουλο Μάνεση και τον Παύλο Μπακογιάννη. και πρόσθεσε πως «ηπροσπάθεια αυτή εξωστρέφειας είναι ένα ανοικτό πεδίο χωρίς όρια…».
Η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κυρία Νίκη Μαρωνίτη αφερόμενος στις μεγάλες εκδηλώσεις που προετοιμάζονται για τα 200 χρόνια από τν Επανάσταση του 1821 είπε πως αυτές θα έχουν βάθος τετραετίας και θα ξεκινήσουν από εφέτος. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Και βέβαια πάντοτε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε τρείς τομείς τα αρχεία, την μνήμη και την ιστορία, με στόχο να αναδείξει πώς αυτό το μείζον συμβάν αποτέλεσε και ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμβάν. Να πάρουμε την ευκαιρία να ξανασκεφθούμε και να ξανασυζητήσουμε, διακόσια χρόνια μετά, σε σχέση με την Ελληνική Επανάσταση.