Site icon NewsIT

Βούτσης: Συμφωνία για αξιολόγηση πριν τις 14-15 Μαΐου – Προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

27.04.2017 | 16:06
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η λειτουργία της, προανήγγειλε μέχρι το τέλος Μαΐου, ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης, μετά την συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, ενημέρωσε ότι η πρόταση νόμου της ΝΔ, για την ψήφο των ομογενών, θα εισαχθεί με την σειρά της στην Ολομέλεια προς συζήτηση – αφού είναι πέμπτη μεταξύ δέκα προτάσεων πουν έχουν υποβληθεί από τα κόμματα- και πάντως δεν είναι εφικτό να συζητηθεί εντός μηνός, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 

Πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα, η Συμφωνία

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί «το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, προς το τέλος του, ίσως πριν να φύγει ο πρωθυπουργός στην Κίνα» (σσ 14 – 15 Μαΐου).

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Βουλής αξιολόγησε θετικά και την συζήτηση που γίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως ήταν θετική και η επιστολή των 44 ευρωβουλευτών που είχε συνταχθεί πριν οδηγηθεί η αξιολόγηση στην τελική φάση.

«Το Ευρωκοινοβούλιο, είναι από τους πρώτους θεσμούς και φόρα που έχει αλλάξει η συνείδηση για το τι συμβαίνει στη χώρα. Αυτό γίνεται καθυστερημένα, καλό θα ήταν αυτούς τους καρπούς να τους είχε γευτεί νωρίτερα η κοινωνία και η χώρα, πλην όμως γίνεται», σημείωσε.

Ο κ. Βούτσης προσέθεσε επίσης, πως «είναι απόρροια του ότι έχει αλλάξει η ατζέντα για το μέλλον της Ευρώπης και πλέον περιέχει και αυτά που όταν τα έθετε η χώρα μας, προ δύο ετών, ήταν εκτός ύλης. Εμπεριέχει τα κοινωνικά, οικονομικά κοινωνικών συγκλίσεων, τρομοκρατίας, ασφάλειας κλπ. Δεν τα λέω για να έχουμε αισιοδοξία. Και από τις επαφές μου στο εξωτερικό δεν διαβλέπω ωριμότητα για τις αιτίες που οδήγησαν στα αδιέξοδα ή για τις εναλλακτικές που πρέπει να ακολουθηθούν. Είναι πολλοί αυτοί που κρύβονται πίσω από την καινούργια καραμέλα για λαϊκισμό ή για λαϊκιστές».

Αλλαγές για την καλύτερη λειτουργία της Βουλής

Σχετικώς με τις αλλαγές που προωθούνται στον Κανονισμού της Βουλής, στην ενημέρωση προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης τόνισε, ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση εκπόνησης συγκεκριμένων διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αντιμετωπιστούν κάποιες αρνητικές ή προβληματικές πλευρές στο κοινοβουλευτικό, νομοθετικό έργο και ενημέρωσε ότι οι διατάξεις αυτές θα εισαχθούν προς το τέλος του μήνα Μαΐου στην Ολομέλεια.

«Ανεξαρτήτως του τόνου που θίγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση», όπως είπε ο πρόεδρος, αφορούν σε θέματα που τίθενται και από όλες τις πλευρές, όπως η ακόμη μεγαλύτερη παρουσία και ανταπόκριση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο από υπουργούς ή ακόμα και για τις τροπολογίες και για τον τρόπο που αυτές θα συζητιούνται ή θα ενσωματώνονται σε ιδιαίτερες νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων, κατά συστάδες τροπολογιών.

Πάντως, ο κ. Βούτσης, αναφορικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, εξήγησε ότι «παρότι ως προς αυτό το ζήτημα έχουμε μια βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το παρελθόν», ωστόσο εξακολουθεί να είναι κάτω από την ανάγκη για τη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Σε κάθε περίπτωση, αυτή η κυβέρνηση, αλλά και η Βουλή, κάνουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε το έργο του Κοινοβουλίου να ανταποκρίνεται στο ύψος της δημοκρατικής του λειτουργίας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, που αφορούν κυρίως σε κάποια νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με τις διαδοχικές αξιολογήσεις των μνημονιακών συμφωνιών, όπου σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται χρήση του κατεπείγοντος χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής. Επεσήμανε δε, πως «αυτά είναι αρνητικά στοιχεία και τα οποία δεν θα εκλείψουν παρά μόνο με τη λήξη αυτής της περιόδου για τη χώρα, ελπίζω δηλαδή σε ένα χρόνο ή κάτι περισσότερο».

Συγκρότηση Επιτροπών για διερεύνηση σκανδάλων

«Κατά τα άλλα, έχει γίνει μια σημαντική προσπάθεια. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν γίνει επανειλημμένες συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, έχει έρθει αρκετές φορές, τουλάχιστον πέντε, ο πρωθυπουργός για να απαντήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού. Και τα δύο αυτά στοιχεία, τα οποία τονώνουν τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, δεν ήταν συνήθη στις προηγούμενες περιόδους» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, ότι η Βουλή έχει συγκροτήσει Εξεταστικές Επιτροπές.

«Μέσα από ειδικές διαδικασίες και μέσα από μία δημοκρατική συζήτηση, προσπαθούμε πάλι, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να ανταπεξέρθουμε σε αυτό το έργο της αναζήτησης των ευθυνών για συγκεκριμένα ζητήματα, από συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, για το πώς η χώρα έφτασε στην χρεοκοπία. Και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό» παρατήρησε.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε, ότι βλέποντας προς τα εμπρός και πιστεύοντας ότι θα υπάρξει μια βελτίωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου, εκεί που χρειάζεται και εκεί που είναι κοινή πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει, υπάρχουν σχετικές προτάσεις κοινές από όλα τα κόμματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πάνε ακόμα καλύτερα τα πράγματα.

Με την σειρά της η πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των Ομογενών

Για το θέμα των προτάσεων νόμου των κομμάτων, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε χθες τη Διάσκεψη των Προέδρων, ότι θα έρθει κατά προτεραιότητα η πρώτη πρόταση που είχε υποβληθεί, περισσότερο από έναν χρόνο πριν, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και αφορά σε κοινωνικά θέματα (εγγυημένο εισόδημα και άλλα). Η πρόταση της ΝΔ για τη ψήφο των ομογενών είναι πέμπτη κατά σειρά στις υποβληθείσες προτάσεις νόμων των κομμάτων και θα μπει και αυτή στη σειρά της ή σε κάθε περίπτωση θα αξιολογηθεί για το πότε και πώς θα έρθει για συζήτηση, ενημέρωσε ο πρόεδρος της Βουλής. Πάντως, υπογράμμισε, ότι δεν θα είναι εφικτό να τεθεί προς συζήτηση εντός μηνός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version