- "Όλα αυτά είναι οι πάγιες θέσεις του Ταμείου", σχολιάζει στέλεχος του ΔΝΤ - Αυτός που στοχοποιείται από τα έγγραφα του WikiLeaks είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο - Τα έγγραφα με τις θέσεις του ΔΝΤ διακινούνταν από τη Δευτέρα προς… διαρροή - Πώς μπλέκεται το Προσφυγικό και η στάση της Γερμανίας στο χρέος
Το παρασκήνιο της διαρροής του καυτού διαλόγου Τόμσεν-Βελκουλέσκου από το WikiLeaks αποκαλύπτει το Euro2day.gr.
“Όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και μήνες, οι διάλογοι δεν είναι τίποτα καινούργιο για εμάς”, σχολιάζει υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ στέλεχος του ΔΝΤ, που δεν κατονομάζεται, ανέφερε ότι “όλα αυτά είναι οι πάγιες θέσεις του Ταμείου” και έδωσε μια διαφορετική ερμηνεία για τους διαλόγους, λέγοντας ότι απλά σκιαγραφούν την κωλυσιεργία της ΕΕ να λάβει αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, αυτός που στοχοποιείται από τα έγγραφα είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η ομάδα του, καθώς κρατούν μια χαλαρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις γιατί η Κομισιόν είναι ο μόνος από τους τέσσερις θεσμούς που βάζει στο κάδρο των συναποφάσεων και το Προσφυγικό.
Η παραδοχή του Πολ Τόμσεν στις συνομιλίες ότι εντυπωσιάστηκε που το Προσφυγικό δεν θεωρήθηκε «event» ώστε να κλείσουν γρήγορα η διαπραγματεύσεις, φανερώνει την αγωνία του Ταμείου να μην φθάσουν τα πράγματα στο απροχώρητο σε σημείο που τελικά θα πιεσθεί το ΔΝΤ να υποχωρήσει και όχι η ελληνική πλευρά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Έγγραφα με τις θέσεις του ΔΝΤ καθώς και «minutes» διακινούνταν από τη Δευτέρα προς… διαρροή η οποία έγινε τελικά σήμερα, Σάββατο, μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group όπου συμφωνήθηκε το λεγόμενο «line to take» (σ.σ. η γραμμή που θα περάσει στα ΜΜΕ) που δεν αντικατόπτριζε τις συζητήσεις και την ουσία τους.
H διαρροή από πλευράς EWG ότι από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται πότε θα κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να μεταφραστεί ως θέση του EWG ότι τελικά η Αθήνα πρέπει να έρθει πιο κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ. Εάν γίνει αυτό τότε η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέχρι τέλος Μαίου.
1. Η ομάδα των σκληροπυρηνικών του ΔΝΤ, πρώτα στις 12 Φεβρουαρίου μέσω του blog του κ. Τόμσεν και τώρα με τα WikiLeaks επιχειρεί να ανακόψει οποιαδήποτε μετατροπή της διαπραγμάτευσης σε πολιτική, με κάδρο το Προσφυγικό.
Ασφαλείς πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού παρά τις συμφωνίες με την ΕΕ και ότι ο κ. Ερντογάν είναι πλέον ανεξέλεγκτος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στη εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ όπου το λεγόμενο Washington Club θα συνεδριάσει – όπως κάθε φορά άλλωστε – η κ. Λαγκάρντ ενδέχεται να δεχθεί πιέσεις από τον Λευκό Οίκο να κάνει πολιτικές υποχωρήσεις στην Ελλάδα με πρόφαση τις απρόβλεπτες συνέπειες του Προσφυγικού, κάτι το οποίο δεν επιθυμεί ο κ. Τόμσεν και η ομάδα του.
2. Το ΔΝΤ αποσκοπεί στην μετωπική «σύγκρουση» ΕΕ και Ταμείου για το χρέος όπου η Γερμανία θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα κρατήσει το ΔΝΤ και να προχωρήσει σε γενναία αναδιάρθρωση του χρέους ή να αφήσει το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου και μόνο.
3. Στο EWG χθες, Παρασκευή, παρά τις διαρροές, διαπιστώθηκαν κενά στη διαπραγμάτευση και απόσταση όχι μόνο στα «κόκκινα δάνεια» αλλά και στο Ασφαλιστικό και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με το ΔΝΤ να παραμένει σιωπηλό και να επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του ότι οι στόχοι είναι αισιόδοξοι και τα μέτρα μη επαρκή.
4. Αυτή τη στιγμή στην ΕΕ και το προεδρείο του Eurogroup υπάρχει η βούληση να διατηρείται αισιόδοξη γραμμή παρά τα κενά στις διαπραγμάτευσης υπό τον κίνδυνο των αγορών που δέχονται και εξωγενείς πιέσεις. Η μαρτυρία της κ. Βελκουλέσκου ότι η ημερομηνία της επιστροφής είναι πρώιμη δεν ακούγεται για πρώτη φορά, καθώς και άλλα μέλη εξέφραζαν την άποψη ότι πρώτα πρέπει να αποφασίσουν οι θεσμοί μεταξύ τους για κοινή γραμμή και μετά να έλθουν στην Ελλάδα για διαπραγμάτευση. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα και η απόφαση για επιστροφή πριν το Καθολικό Πάσχα έγινε καθαρά για πολιτικούς και ψυχολογικούς λόγους, με κύριο άξονα τις διαπραγματεύσεις για το προσφυγικό.
5. Το μόνο νέο στοιχείο που προκύπτει από τους διαλόγους είναι ότι το ΔΝΤ ζητάει όχι μόνο επιπρόσθετα μέτρα αλλά και γενναία απομείωση του χρέους. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το Ταμείο θα δεχόταν λιγότερο γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό εάν η αναδιάρθρωση του χρέους μεγάλωνε. Από τους διαλόγους προκύπτει ότι όσο δεν κλείνει η διαπραγμάτευση, τόσο μεγαλώνουν οι απαιτήσεις για τα μέτρα.
6. Η κυβέρνηση υπολογίζει λάθος αν νομίζει ότι το Eurogroup συντάσσεται με την Κομισιόν και ότι το ΔΝΤ είναι απομονωμένο. Ισα-ίσα που από τους διαλόγους προκύπτει ότι ο κ. Τόμσεν «διαβάζει» την έμμεση στάση ορισμένων υπουργών, όπως του κ. Σόιμπλε, ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να συρθεί μέχρι τον Ιούλιο για να βρεθεί με τη πλάτη στο τοίχο και να ενδώσει στις διαπραγματεύσεις.
Αυτό φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά εδώ και καιρό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που πριν από μήνες είχε πει στη Βουλή ότι εάν η διαπραγμάτευση φθάσει μέχρι τον Ιούνιο τότε «καήκαμε». Επίσης ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ τον Φεβρουάριο ότι λόγω της πολυπλοκότητας της κατάστασης με Προσφυγικό αλλά και μερικών χωρών που κρύβονται πίσω από τη σκληρή θέση του Ταμείου, δεν έβλεπε το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν τον Ιούνιο.
7. Οι συζητήσεις για το χρέος έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο αλλά η πρόταση του ΕΣΜ έχει απορριφθεί από το Ταμείο. Επίσης αποκαλύφθηκε ότι πρώτα η απόφαση θα παρθεί στον κλειστό κύκλο του Washington Club και μετά θα ανοίξει για το Eurogroup. Oμως, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται οι τελικές αποφάσεις να μην ληφθούν πριν το Φθινόπωρο, ακόμα και εάν ανοίξουν οι συζητήσεις Απρίλιο-Μάιο.
8. Το θέμα εμπλοκής του βρετανικού δημοψηφίσματος είναι γνωστό στο Eurogroup εδώ και μήνες και πολλοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι εάν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις κρατήσουν μέχρι τότε, θα υπάρξει σαφώς παύση. Δεν είναι δηλαδή θέση του ΔΝΤ αλλά της ΕΕ.
9. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ουδέποτε έδωσε εντολή δημοσιονομικής χαλάρωσης για την χώρα μας παρά τα όσα ακούγονταν. Αντιθέτως έχει δώσει εντολή ότι το θέμα χειρίζονται οι θεσμοί και ο κ. Σόιμπλε. Εναλλακτικά μέτρα μπορεί να γίνουν αποδεχτά όμως δεν πρόκειται να χαλαρώσουν οι στόχοι.
Μάλιστα η κ. Μέρκελ, έχει πει από τον Φεβρουάριο στον ίδιο τον κ. Γιούνκερ να βρει τρόπο να έρθει πιο κοντά στις θέσεις του Ταμείου…
Πηγή: Euro2day.gr