- Νέο δημοσίευμα "φαρμάκι" από τη Wall Street Journal για το μέλλον των... σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρωζώνη - Εξαιρετικά ρεαλιστικό θεωρεί το σενάριο να υπάρξει νέα ελληνική κρίση! - Σε δεύτερο πλάνο βάζει τις εξελίξεις στην Ιταλία μετά την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα και την αποψινή παραίτησή του - "Συμφωνία τώρα ή το καλοκαίρι" βλέπει ο αρθρογράφος, βάζοντας πάντως... αστερίσκους - Σταθερά... στο κόλπο η "πολεμική" μεταξύ ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
Ο κίνδυνος να ξεσπάσει μία νέα ελληνική κρίση είναι… κάτι περισσότερο από ρεαλιστικός, εκτιμά η Wall Street Journal. Ο αρθρογράφος, Simon Nixon σχολιάζει πως για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα και όχι η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωζώνη.
Ο αρθρογράφος στέκεται μεν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, μετά το δημοψήφισμα, υπογραμμίζει δε, ότι η αντίδραση των αγορών δεν ήταν αυτή που φοβούνταν πολλοί, αφού πρώτον αρκετοί περίμεναν την ήττα του Ματέο Ρέντσι και δεύτερον γεγονότα όπως για παράδειγμα το Brexit ή η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ δεν μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν κάτι δραματικά.
“Οι πολιτικές συνέπειες μπορούν και θα ακολουθήσουν, όμως είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποιές θα είναι αυτές και πως θα τις αξιολογήσουν οι αγορές”, συνεχίζει ο Simon Nixon.
Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα παραμένει η σοβαρότερη δοκιμασία για την ευρωζώνη και μάλιστα προχωρά σε μια τολμηρή πρόβλεψη: Αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, τότε η επόμενη ευκαιρία θα προκύψει το καλοκαίρι το συντομότερο και τότε η Ελλάδα πιθανώς θα είναι αντιμέτωπη πάλι με πιέσεις ρευστότητας. Κάτι που θα υπονομεύσει το ελληνικό πρόγραμμα.
“Για μία ακόμη φορά φέτος, οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Το ιταλικό δημοψήφισμα κατέληξε σε ηχηρή ήττα του Ματέο Ρέντσι και την παραίτησή του. Αλλά ο ουρανός δεν έπεσε, το ευρώ έπεσε αλλά μετά ανέκαμψε και τα ιταλικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές μετά «κουνήθηκαν»”, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Παραιτήθηκε ο Ρέντσι – Ο Ματαρέλα του ζήτησε να μείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός
“Γιατί οι αγορές δεν αντέδρασαν όπως πολλοί φοβούνταν ή ήλπιζαν εκείνοι που ονειρεύονται την αποτυχία του ευρωπαϊκού πρότζεκτ; Η μία απάντηση είναι ότι οι αγορές ανέμεναν την ήττα του Ρέντσι. Η άλλη ότι το δημοψήφισμα, όπως η ψήφος υπέρ του Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, από μόνη της δεν αλλάζει τίποτα. Θα ακολουθήσουν πολιτικές συνέπειες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ποιες θα είναι αυτές και οι αγορές θα περιμένουν για να τις αξιολογήσουν”, αναφέρει ο Νίξον.
“Ο βασικός λόγος που η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή είναι ότι τα προβλήματα της Ιταλίας πιθανώς και τουλάχιστον προς το παρόν θα παραμείνουν εντός των συνόρων. Προβλήματα που κάθε άλλο παρά νέα είναι και αντικατοπτρίζουν μία μακρά κρίση διακυβέρνησης”, συνεχίζει το δημοσίευμα για να συμπληρώσει:
“Αυτό που έχει γίνει σαφές τα τελευταία επτά χρόνια είναι πως η κρίση σε μία χώρα της ευρωζώνης γίνεται κρίση για όλη τη νομισματική ένωση μόνο όταν απαιτείται μία συλλογική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.
Η πιο επείγουσα δοκιμασία για την ικανότητα της ευρωζώνης να λαμβάνει αποφάσεις δεν είναι η Ιταλία αλλά η Ελλάδα. Η Ιταλία θα γίνει πρόβλημα της Ευρωζώνης μόνο αν αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από τη νομισματική ένωση. Κάτι που φαίνεται απίθανο όσο η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει τα ομόλογά της”.
“Ο κίνδυνος όμως για μία νέα ελληνική κρίση είναι ρεαλιστικός”, σημειώνει ο Nixon, “εκτός αν η Ευρωζώνη μπορέσει να βρει έναν τρόπο να βγει από το μακροχρόνιο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα, τη Γερμανία και το ΔΝΤ, για την επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος.
Δημοσίευμα “φαρμάκι” από WSJ: “Νέα μέτρα ή νέο μνημόνιο”!
Η Γερμανία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα εκταμιεύσει περαιτέρω χρήματα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο πρόγραμμα. Το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα μέχρι η Ευρωζώνη να συμφωνήσει να βάλει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη βάση. Αλλά η Ευρωζώνη δεν θα ξέρει πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται η Ελλάδα μέχρι η Αθήνα και οι δανειστές της να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού όπως και πώς τα επιτευχθούν”, τονίζει η WSJ.
Ο Simon Nixon καταλήγει ως εξής: “Αν η συμφωνία δεν επιτευχθεί σύντομα, πριν η Ευρωζώνη μπει σε έναν παρατεταμένο κύκλο εθνικών εκλογών, η επόμενη ευκαιρία μπορεί να μην προκύψει πριν από το καλοκαίρι και έως τότε η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίζει ξανά πιέσεις ρευστότητας, κάτι που θα υπονομεύσει το τρέχον πρόγραμμα.
Κανείς δεν θέλει άλλο ένα αποτυχημένο ελληνικό πρόγραμμα. Τουλάχιστον όχι όταν η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ενισχύεται. Παρόλα αυτά, μερικοί αξιωματούχοι πασχίζουν να δουν πώς μπορεί να επιλυθεί η κατάσταση. Και αν η Ευρωζώνη πασχίζει για να επιλύσει της διαφορές της για την Ελλάδα, τι λέει αυτό για την ικανότητα της Ένωσης εάν καταστεί αναγκαίο να βοηθήσει την Ιταλία;”.
Πηγή: wsj.com