Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να αποσταλεί στις ΗΠΑ το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση F-35. Μια μέρα μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ, η Αθήνα «διαβάζει» τα… παζάρια του «σουλτάνου» και το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Το αίτημα της Ελλάδας στις ΗΠΑ για τα F-35 έχει ήδη υπογραφεί και το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλεί επίσημα το Letter of Request (LoR), που, εξηγούν κυβερνητικές πηγές, είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία, η οποία έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα αιτείται να δεσμευθεί μια μοίρα 20 μαχητικών F-35 και άλλων 20 σε δεύτερη φάση.
Στον αντίποδα οι Η.Π.Α. δηλώνουν υπέρ της αναβάθμισης των τουρκικών F-16, όπως δήλωσε το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, εξέλιξη που πιστεύεται ότι δεν είναι άσχετη με το… «παζάρι» που έχει κάνει ο Ερντογάν για να μην προχωρήσει σε βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Η Ελλάδα έχει κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις κι έχει μάλιστα πετύχει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F -35» δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή. «Είναι αντιληπτό ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οποιαδήποτε χώρα, να απαγορεύσει σε κάποια άλλη την πώληση εξοπλισμών» προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.
«Αγκάθι» στο αίτημα Ερντογάν για τα F-16 το Κογκρέσο
Ωστόσο για να ικανοποιηθεί το τουρκικό αίτημα πρέπει να περάσει από τη «βάσανο» του Κογκρέσου, το οποίο έχει εξαιρετικά βαρύνοντα ρόλο σε ζητήματα εξοπλισμών και έχει πλήρη γνώση των αναθεωρητικών βλέψεων του Ερντογάν και της προκλητικής ως και επιθετικής στάσης του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ έχει θέσει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και έχει ενημερώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Ουάσιγκτον και ιδιαίτερα το Κογκρέσο, δηλώνουν με έμφαση πηγές της κυβέρνησης.
Πως αποτιμά η Αθήνα την «αναδίπλωση» Ερντογάν…
Στην κυβέρνηση μετά και την δεύτερη ανάγνωση της «αναδίπλωσης» Ερντογάν στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επιμένουν στην άποψη ότι «η Τουρκία δεν απέσπασε κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας».
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η τριμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας και Τουρκίας ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού βραχίονα εντός του ΝΑΤΟ, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και τις σχετικές Ευρωπαϊκές αποφάσεις.
Ποιο το «ταμείο» της συνάντησης Μπάιντεν – Ερντογάν…;
Ικανοποίηση προκάλεσε στην ελληνική αποστολή και η σύσταση Μπάιντεν στον Ερντογάν να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο. Μια παρέμβαση που κρίνεται ως ιδιαιτέρως σοβαρή, με διπλωματικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανό η επανεκκίνηση των επαφών της Τουρκίας με τις ΗΠΑ να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Μια απομονωμένη Τουρκία είναι μια επικίνδυνη Τουρκία» επιμένουν διπλωματικές πηγές, κρίνοντας ως «θετική» τη συνάντηση του Αμερικανού με τον Τούρκο Πρόεδρο.