Είχε προηγηθεί στο βήμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών διότι εκφράζει κρίση επί εκκρεμούς δικαστικής υπόθεσης.
“Ποια είναι η διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα; Από πού κι ως πού έχει τη δυνατότητα, όχι καν η εκτελεστική εξουσία, αλλά η ανώτατη βαθμίδα της, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, να εκφράζει κρίσεις επί εκκρεμούς δικαστικής υποθέσεως με βεβαιότητα, να καταδικάζει δια λόγου οιονδήποτε για οτιδήποτε; Ποιο είναι το θεσμικό όριο λειτουργίας;[read4more]
Πώς θα προασπίσουμε αυτό για το οποίο αυτή η χώρα έχει ματώσει; Υποτίθεται ότι υπάρχουν πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι, αν δεν απατώμαι, αυτοαποκαλούνται ή ετεροαποκαλούνται δικαιωματικοί, άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι είναι ευαίσθητοι στην τήρηση και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ίσως μερικές φορές και καθ’ υπερβολήν. Ένας από αυτούς δεν βρέθηκε να διαμαρτυρηθεί;”, ανέφερε αρχικά ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι “δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να φέρεται με τρόπο που ροκανίζει το θεσμικό κλαδί στο οποίο κάθεται η χώρα”.
“Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε πραγματικά να έχει επ’ αυτού θεσμική απάντηση. Η δική μας απάντηση είναι μια απάντηση η οποία αφορά την προστασία του πολιτεύματος και της Δημοκρατίας. Δεν στέκεται σε προστασία προσώπων, δεν στέκεται σε ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι απολύτως θεσμική και απολύτως θεσμικά όφειλε να λειτουργεί η κυβέρνηση”, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
“Πρακτικές άλλης εποχής”
“Κάποιοι νομίζουν ότι θα εκβιάσουν την κυβέρνηση, θα μιλήσουν με όρους που ξεφεύγουν από τη συζήτηση αυτής της αίθουσας. Είναι όροι σε άλλες περιοχές του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου. Κάποιοι νομίζουν ότι όπως γινόταν, ίσως, σε άλλες εποχές, θα μπορούν με τον ίδιο τρόπο να εκβιάζουν, να απαιτούν και να σηκώνουν τα τηλέφωνα για μια τυπική -λέει- διαδικασία, κάποιες περασμένες ώρες της νύχτας”, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον κ. Δένδια:
“Η απάντησή μας είναι η εξής. Θα περιμέναμε από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης να ακούσουμε και μία λέξη γι’ αυτό. Ας μας κάνουν αυστηρή κριτική, αν θεσμικά θεωρούν ότι έχουμε εκτραπεί ή παρεμβαίνουμε ή άλλα τέτοια πράγματα, τα οποία λέγονται σε αυτή τη αίθουσα επανειλημμένα. Μία λέξη για το τυπικό, δήθεν, τηλεφώνημα του μεγαλοεπιχειρηματία δεν ακούσαμε. Πρέπει να το ακούσει αυτό ο ελληνικός λαός. Δηλαδή, είναι κανονικότητα οι διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες -και ο συγκεκριμένος, ο οποίος διώκεται ποινικά, είναι διωκόμενος αυτή τη στιγμή- να σηκώνουν τα τηλέφωνα και να παίρνουν τηλέφωνα θεσμικούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού μέσα στη νύχτα για να ζητήσουν τον λόγο, γιατί η ανακοίνωση βγήκε έτσι ή αλλιώς;”.