- Πρωταγωνίστρια της σφοδρής επίθεσης κατά του Μαξίμου μέσω Δραγασάκη ήταν η Ζ. Κωνσταντοπούλου - Η Πρόεδρος της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία σχετικά με τις διαπραγματεύσεις - Σκληρή κριτική από τον κ. Μητρόπουλο για το περιεχόμενο της συμφωνίας του Eurogroup τον Φεβρουάριο - Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε πως η κυβέρνηση θα κλείσει τη συμφωνία μέχρι τις 19 Μαΐου και αποχώρησε - Ο κ. Λαπαβίτσας στην Εξεταστική για τα μνημόνια ζήτησε η έρευνα να συμπεριλάβει και τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ
Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενημερώθηκαν από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Το εχθρικό κλίμα και η δυσφορία που αντιμετώπισε ο κ. Δραγασάκης, ένα από τα φημοφιλέστερα πρόσωπα της κυβέρνησης, ήταν πρωτοφανής και σύμφωνα με πληροφορίες πρωταγωνίστρια στην επεισοδιακή συνεδρίαση ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Η κα Κωνσταντοπούλου κυριολεκτικά έστησε στη γωνία τον κ. Δραγασάκη και καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ενώ και εκείνη, αλλά και άλλα στελέχη “πέταξαν φαρμακερά βέλη¨ και κατά της ομάδας διαπραγμάτευσης, χωρίς να αναφερθούν σε ονόματα.
Ωστόσο, η κα Κωνσταντοπούλου δεν έμεινε μόνο σε αυτό αλλά ουσιαστικά κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία στο θέμα των διαπραγματεύσεων και των υποχωρήσεων απέναντι στους δανειαστές. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μέσω του κ. Δραγασάκη σαφές μήνυμα στο Μαξίμου ότι εγκαταλείπει το προεκλογικό τους πρόγραμμα.
Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με το γεγονός πως η κα Κωνσταντοπούλου φέρεται να είναι αντίθετη με τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ και για αυτό καθυστερεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε οι πρώην εργαζόμενοι να πιάσουν δουλειά, είναι ενδεικτικά των μελλοντικών της προθέσεων.
Η κα Κωνσταντοπούλου δεν ήταν όμως η μόνη. Εντονότατη κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Μητρόπουλος, για τη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης φέρεται να τους ενημέρωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνία μέχρι τις 19 Μαΐου, αλλά υπό αυτό το δυσμενέστατο κλίμα περιορίστηκε σε αυτό και αποχώρησε από τη συνεδρίαση, η οποία ωστόσο συνεχίστηκε.
Και σε όλο αυτό το εσωκομματικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ που μοιάζει με δαμόκλειο σπάθη, έρχεται να προστεθεί και η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία εκφράζει αντιρρήσεις σε όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για συμφωνία και τα πιθανά μέτρα που θα προβλέπει αυτή.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Λαπαβίτσα, γνωστού για τις απόψεις του περί δραχμής. Ο κ. Λαπαβίτσας στην πρεμιέρα της Εξεταστικής για τα Μνημόνια ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε πως θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και η περίοδος της συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Εκφράζοντας την προσήλωσή της στις κόκκινες γραμμές, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πεντάωρη συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και των ευρωπαϊκών λαών για τις εξελίξεις.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί «σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, αλλά και σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης οι βουλευτές, ευρωβουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούν μαζί με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τις αλληλέγγυες με αυτόν δυνάμεις σε ένα πλατύ κάλεσμα κινητοποίησης για την νίκη της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».
Η Πολιτική Γραμματεία επισημαίνει ότι από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, κατέστη σαφές- τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας- ότι η εντολή του ελληνικού λαού είναι δεσμευτική και αποτελεί την πυξίδα στις διαπραγματεύσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, η ΠΓ τονίζει ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού, εκφράζουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των συνταξιούχων, των αγροτών και της νεολαίας. Εκφράζουν την ανάγκη της χώρας να μπει σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης, με πυρήνα της την κοινωνική δικαιοσύνη και την αναδιανομή του πλούτου».
Η ΠΓ επικρίνει την «επιμονή των δανειστών να εφαρμόσουν το μνημονιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά, δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό πολιτικών πιέσεων και χρηματοδοτικής ασφυξίας στη χώρα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας στην Ευρώπη». Προσθέτει, ότι η στάση αυτή εκφράζει «την εμμονική προσήλωση στη λιτότητα που αποδομεί το κοινωνικό κράτος, την ολιγαρχική διεύθυνση των ευρωπαϊκών υποθέσεων σε κλειστές αίθουσες ανεπηρέαστες από την κοινωνική βούληση, οι οποίες στρώνουν το έδαφος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» και προσθέτει ότι «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τον ελληνικό λαό που αγωνίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια για να μπει τέλος στις εγκληματικές πολιτικές των μνημονίων». Επίσης, «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και από τις προοδευτικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, που αγωνίζονται για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας».
Οι πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, υπογραμμίζει η ΠΓ, δεν είναι οι παθητικοί καταναλωτές των ειδήσεων των 8, αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορούν να είναι συμπρωταγωνιστές σε μια διαπραγμάτευση που αφορά την κοινή μοίρα όλων μας στην κλίμακα της Ευρώπης και του κόσμου.