Μια ωραία ατμόσφαιρα… γενικά στη Βουλή μόλις ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που, κατά την κυβέρνηση, ανασυγκροτεί τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και προσφέρει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κάποιες σχολές.
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς της αντιπολίτευσης είχε να κάνει με το γεγονός πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος.
Το πρώτο χτύπημα
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατήγγειλε ότι «στραγγαλίζεται ο δημοκρατικός διάλογος, συρρικνώνεται και ευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Βουλή δεν είναι παράρτημα της κυβέρνησης, η Βουλή να διεκπεραιώνει γραφειοκρατικά την ψήφιση, αυτό δεν είναι δημοκρατία, δεν είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία (…)προτείνω στον κ. Υπουργό ότι υπάρχει και ένας άλλος τρόπος, που θα αίρει και όλα τα προσχήματα… Μπορείτε να ψηφίζονται τα νομοσχέδια σας και με την διαδικασία των ψηφισμάτων».
«Ένα νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να ανασυντάξει τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα να κάνει μια μεγαλόπνοη και μεγαλεπίβολη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, υποχρεούται να υποστεί τη βάσανο και τη διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου με άνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «δυστυχώς, έχει προσημειωθεί ο δημοκρατικός κοινοβουλευτικός διάλογος με τη βιασύνη την οποία επέδειξε ο υπουργός καθώς επικαλέστηκε τη δυνατότητα μιας συμπιεσμένης διαδικασίας, αυτής του επείγοντος».
Η φράση του κ. Τζαβάρα ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να φέρνει ως ψηφίσματα τα νομοσχέδια, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του προεδρεύοντος Γιώργου Βαρεμένου. «Ζήσαμε τη δημοκρατία κύριε Τζαβάρα, με το σχέδιο Αθηνά», σχολίασε ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος.
«Αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ έφερνε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το ένα μετά το άλλο νομοσχέδιο, το κάνει τώρα η ΝΔ», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο σε περίοδο που σχολεία και πανεπιστήμια είναι κλειστά, όπως άλλωστε έχει συμβεί με όλα τα σοβαρά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας στο παρελθόν.
«Να σας δώσουμε βοηθούς»
«Πριν από 1,5 χρόνο κάλεσα στο γραφείο μου τα κόμματα για να δούμε το ζήτημα της Γ΄ Λυκείου. Από τον Σεπτέμβριο του 2017, μόνο το Ποτάμι έστειλε συγκεκριμένες προτάσεις. Γιατί δεν εστάλη καμία πρόταση; Αυτό δεν είναι ευτελισμός του διαλόγου; Το πρόβλημα σας είναι ότι το νομοσχέδιο είναι μεγάλο; Έπρεπε να μας ζητήσετε να σας στείλουμε βοηθούς να σας βοηθήσουν στην ανάγνωση», είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο χαμό.
«Ο κ. υπουργός επικαλείται τον μακρό χρόνο της διαβούλευσης. Η Βουλή δεν είναι όργανο που συμμετέχει στη διαβούλευση. Η Βουλή είναι κυρίαρχη έκφραση του κράτους που υλοποιεί τη λαϊκή κυριαρχία και συζητάει με δικά της μέσα και αποφαίνεται με συγκεκριμένο κυριαρχικό τρόπο», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Τζαβάρας.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόλγλου θέλησε να «τρολάρει» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ λέγοντάς του: «δεν ήξερα ότι το ΚΚΕ ότι είναι τόσο θρησκευόμενο. Αυτή η φράση του κ. Γαβρόγλου όξυνε περισσότερο τις διαμαρτυρίες, με τον Θανάση Παφίλη να καλεί τον υπουργό να μην ειρωνεύεται και τον κ. Γαβρόγλου να επιμένει πως «μόνο ειρωνικά μπορεί κανείς να αντιμετωπιστεί αυτό» και πρόσθεσε «έχουμε χρόνο και θα συζητήσουμε μέχρι τελικής πτώσεως, και θα δούμε γιατί υπάρχει τέτοια ένταση…».
Έφυγε το ΚΙΝΑΛ
Η συζήτηση, μετά απ’ όλα αυτά, συνεχίζεται χωρίς τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. Είχαν αποχωρήσει από την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια επιτροπή και την ίδια στάση τηρούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και στην Ολομέλεια.
Την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να αποχωρήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε η εισηγήτρια, Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Αποχωρήσαμε από την κοινοβουλευτική διαδικασία για το νομοσχέδιο Γαβρόγλου. Αρνούμαστε να συμπράξουμε σε ένα θεσμικό έγκλημα που διαλύει το Λύκειο, καταργεί την τεχνολογική εκπαίδευση και βυθίζει στην ανασφάλεια τα νέα παιδιά με το εξεταστικό, ενώ υποβαθμίζει τα πτυχία», δήλωσε.
Επίσης, πρόσθεσε ότι μετά τις εκλογές, «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να καταργηθεί το έκτρωμα Γαβρόγλου και να ξεκινήσει θεσμικός διάλογος με τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου».