Site icon NewsIT

Χαμός στη Βουλή για τη φέτα και τις ελιές

14.11.2013 | 17:12
ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ AΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

 Ακόμη και «γαλάζιες» αντιδράσεις προκαλεί η εκχώρηση ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης, όπως η φέτα και οι ελιές Καλαμών, στον Καναδά. Ο Θανάσης Τσαυτάρης εμμέσως πλην σαφώς δείχνει ως υπεύθυνο τον Νότη Μηταράκη.

Να προσέλθει για εξηγήσεις στην Επιτροπή ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζήτησε η αντιπολίτευση, και το αίτημα στήριξαν και βουλευτές της Ν.Δ..

Φωτιές ανάβει, ακόμη και στη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα η απόφαση για την εκχώρηση  ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.), όπως η φέτα και οι ελιές Καλαμών, στον Καναδά, μέσω της συμφωνίας CETA, όπως περιγράφεται στα τελικά κείμενα των διαπραγματεύσεων στις 18 Οκτωβρίου 2013.

Τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου  αντέδρασαν στον παριστάμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο  Τσαυτάρη και ζήτησαν να μην επικυρωθούν από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό τα τελικά κείμενα των διμερών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Καναδά.

Από την πλευρά του ο Αθ. Τσαυτάρης εμμέσως πλην σαφώς πήρε αποστάσεις δείχνοντας ως υπεύθυνο τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο οποίος χειρίζεται θέματα του εξωτερικού εμπορίου.

«Κάναμε προσπάθεια να ενημερώσουμε με πολύ εξειδικευμένες τεχνικές πληροφορίες τον κ. Μηταράκη, γιατί αυτός παρακολουθεί το εξωτερικό εμπόριο στα συμβούλια εξωτερικού εμπορίου. Επομένως, εμείς δεν πάμε σε εκείνο το συμβούλιο, εμείς πάμε στο Γεωργίας. Παρόλα αυτά ενημερώσαμε τον κ. Μηταράκη ποιες είναι οι θέσεις μας, πότε έγινε, πώς έγινε η φέτα και ούτω καθεξής, τι θα πει «εμβληματικό» και όλα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης «καρφώνοντας» τον συνάδελφο του.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως το αίτημα της αντιπολίτευσης να προσέλθει στην Επιτροπή για ενημέρωση ο Μηταράκης, στήριξαν και βουλευτές της Ν.Δ., ενώ καυτηρίασαν με έμφαση αυτή την… «εθνική εγχώρηση».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δάνης Τζαμτζής – ο οποίος προσφάτως είχε επισκεφθεί τον Καναδά και φωτογράφησε τα επίμαχα προϊόντα που βρίσκονταν στα ράφια – ήταν καυστικός…

«Λέει ξεκάθαρα ΄΄traditional feta΄΄, ΄΄Greek style cheese΄΄, τυρί ελληνικού στυλ» είπε και σημείωσε ότι «αν τα παραχωρήσουμε όλα, στο τέλος θα μας κάνουν και εισαγωγή φέτας».

Πιο αποτελεσματική πολιτική στον τομέα αυτό ζήτησαν – μεταξύ άλλων – και οι Γιάννης Ιωαννίδης και Γιάννης Λαμπρόπουλος. Ενώ ο Κων/νος Σκρέκας καυτηρίασε τις αποστάσεις που πήρε ο κ. Τσαυτάρης λέγοντας πως το… «δεν είναι δουλειά μου αυτό, αυτό είναι που μας έφτασε εδώ που μας έφτασε».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εμφανίζει ως επιτυχία μια συμφωνία που είναι κατάφωρα εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων και για αυτό πρέπει κάποιοι να απολογηθούν» ενώ προειδοποίησε για εθνική προδοσία όποιον υπουργό βάλει την υπογραφή του. Παράλληλα ζήτησε από τον κ. Τσαυτάρη να ασκήσει μέχρις εσχάτων την ακαδημαϊκή ιδιότητα και επιρροή ώστε να μην δεχθεί ο Πρωθυπουργός τον όρο φέτα σε οποιαδήποτε μορφή, ούτε για κάποιο άλλο πιστοποιημένο προϊόν, όπως η ελιά καλαμών.

Ο  Αθανάσιος Πετράκος από τον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «ανοίγει πόρτα για να υιοθετήσουν και άλλοι την ονομασία ΄΄φέτα΄΄»,  και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει βέτο στην τελική συμφωνία.

Από τη  ΔΗΜΑΡ η Νίκη Φούντα, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιεί ΄΄εθνόσημα΄΄ των εθνικών μας προϊόντων, θέτοντας θέμα βιωσιμότητας για την κτηνοτροφία καθώς αφορά 400.000 κτηνοτρόφους, ενώ μέμφθηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης πως δεν έχει φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Από την πλευρά του ο Αθ. Τσαυτάρης ζήτησε από τους βουλευτές να μην δραματοποιούν τα γεγονότα, τονίζοντας πως από την ελληνική παραγωγή εξάγεται μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 10%. «Μακάρι να διπλασιάσουμε την παραγωγή μας. Μόλις πιστοποιήθηκε η Π.Ο.Π. φέτα, απελευθερώθηκε μια αγορά που έχουμε κάθε δυνατότητα να καλύψουμε στην Ε.Ε.», τόνισε. 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version