- Η νέα βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι “οι θέσεις των διοικητικών γραμματέων θα πρέπει να προκηρυχθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016” - Έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης - Λοβέρδος σε Κουρουμπλή: Συνεχίζετε τον εμπαιγμό του Κοινοβουλίου - Ποτάμι: Ο κ. Βερναρδάκης άλλαξε το άρθρο τελευταία στιγμή, ξέχασε όμως να αλλάξει τον τίτλο!
Nέες “φωτιές” και κόντρες… άναψαν στην Ολομέλεια της Βουλής, τα ίδια νομοθετικά «λάθη» που μετέρχεται η Κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει το προηγούμενο κοινοβουλευτικό «φάουλ» του υπουργού Εσωτερικών, Χριστόφορου Βερναρδάκη, που στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση εν «κρυπτώ» άλλαξε με μια νομοτεχνική διόρθωση άρθρο του σχεδίου νόμου και ίδρυσε θέσεις για 33 ειδικές θέσεις διοικητικών γραμματέων στα Υπουργεία.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη σημερινή ψήφιση του νομοσχεδίου του για την εγγύηση των καταθέσεων, ανακοίνωσε ότι ανάμεσα στις βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί θα κάνει αποδεκτή και θα την ενσωματώσει στο σχέδιο νόμου την τροπολογία που έχουν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Θαλερίτη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σταματάκη, Φωτεινή Βάκη και Αιχάν Γιουσούφ Καραχασαν. Χωρίς να αναφέρει περί τίνος επρόκειτο…!
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, λίγο αργότερα όταν διάβασαν την τροπολογία, διαμαρτυρήθηκαν έντονα καθώς διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για μια διάταξη που αφορούσε τους 33 διοικητικούς γραμματείς στα Υπουργεία, μια θεσμοθέτηση που και τότε είχε γίνει χωρίς καμία αναφορά σε κριτήρια επιλογής αυτών των προσώπων αλλά και χωρίς την ανάλογη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σχετικά με την δαπάνη μισθοδοσίας τους.
Σύμφωνα με τη νέα βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν «θεραπεύονται» αυτές οι παραλήψεις αλλά γίνεται ακόμα πιο «διευκολυντική» για την άμεση υλοποίησή της από τους Υπουργούς καθώς αυτό που προβλέπει είναι ότι «οι θέσεις των διοικητικών γραμματέων θα πρέπει να προκηρυχθούν έως την 30η Σεπτεμβρίου του 2016 και να έχουν πληρωθεί οι θέσεις αυτές έως το τέλος του έτους…».
Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξεγέρθηκαν για τη νέα μεθόδευση με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Ανδρέα Λοβέρδο να επισημάνει στον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότηση Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι συνεχίζει τον εμπαιγμό του κοινοβουλίου. Του επεσήμανε, μάλιστα, ότι και πάλι αυτή η σύσταση έρχεται με την μορφή τροπολογίας που δεν έχει κοστολογηθεί από την Έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής αφού εντάσσονται και τροπολογίες άσχετες με το θέμα του νομοσχεδίου, να εφαρμόσει το άρθρο 104 του ΚτΒ, και να μην γίνει σήμερα η ψήφιση του και επί του συνόλου αλλά στην επόμενη συνεδρίαση. Μια πρόβλεψη συνταγματική και του ΚτΒ όπως εξήγησε που έχει προβλεφθεί ώστε να υπάρχει χρόνος να μελετηθούν οι διατάξεις που προστίθενται ή τροποποιούνται. Κάτι το οποίο μετά τα όσα συνέβησαν με το νομοσχέδιο της δημόσιας διοίκησης τέθηκε και στην Διάσκεψη των Προέδρων και είχε συμφωνήσει και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ο προεδρεύον όμως Αντιπρόεδρος Γιώργος Βαρεμένος δεν ικανοποίησε το αίτημα και προχώρησε και στην επί του συνόλου ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών λέγοντας πως «η υπηρεσία με ενημέρωσε ότι οι τροπολογίες έχουν ενταχθεί στο σπλάχνο του νομοσχεδίου…».
Την αντίδρασή του σε αυτή την επιτάχυνση της ψήφισης του νομοσχεδίου και επί του συνόλου εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας αλλά και αυτή δεν έκαμψε τον προεδρεύοντα Γιώργο Βαρεμένο να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου και επί του συνόλου λέγοντας το «ευτράπελο» ότι «αφού έχουμε μπει στην διαδικασία της ψηφοφορίας, δεν μπορεί να καταστρατηγούμε τον ΚτΒ στο όνομα του Κανονισμού…».
Το Ποτάμι σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε την πρόταση να θεσμοθετηθεί ότι «καμία αλλαγή να μην μπορεί να γίνει σε νόμο εάν δεν παρέλθει τρίμηνο εφαρμογής του» σημειώνοντας ότι με τροπολογία που κατατέθηκε λίγες ώρες πριν την ψήφιση του σχεδίου νόμου για το σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αλλάξουν 7 άρθρα του νόμου 4369 που δημοσιεύτηκε μόλις πριν από πέντε ημέρες. Μια από τις αλλαγές που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον τίτλο του βασικού άρθρου το οποίο όριζε ότι οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς θα επιλέγονται από μητρώο. Ο κ. Βερναρδάκης άλλαξε αυτό το άρθρο την τελευταία στιγμή (ώστε οι κομματικοί γενικοί γραμματείς να συνεχίσουν να είναι κομματικοί), ξέχασε όμως, να αλλάξει τον τίτλο! Εκχυδαΐζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτισμού και βιάζοντας κάθε αρχή καλής νομοθέτησης, έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με τροπολογία, να αλλάξει και τον τίτλο ώστε να συμφωνεί με το περιεχόμενο του άρθρου. Όσο για τον υπουργό, τον κ. Βερναρδάκη, αυτός δεν είχε καν το θάρρος να αναγνωρίσει τα λάθη και την προχειρότητά του: Την τροπολογία δεν την υπογράφει ο ίδιος αλλά 5 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το Ποτάμι επιμένει ότι η νομοθέτηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Το Ποτάμι προτείνει «καμιά αλλαγή σε ψηφισμένο νόμο αν δεν έχει παρέλθει τρίμηνο από την έναρξη εφαρμογής του». Έτσι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει τον ρόλο της στη διακυβέρνηση της χώρας με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Δεν θα παίζει με τη νομοθεσία – και, συνεπώς, με τις ζωές μας – αν ξέρει ότι δεν ανεχόμαστε την προχειρότητα».