Πριν καλά καλά στεγνώνει το… μελάνι της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής πως το status quo στα σύνορα δεν θα αλλάξει τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου, η ΠΓΔΜ “έσπασε” τη συμφωνία κλείνοντας τα σύνορά της για τους Αφγανούς μετανάστες εγκλωβίζοντας τουλάχιστον 4.500 ανθρώπους στην ουδέτερη ζώνη.
Από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής (21.02.2016) κανένας Αφγανός δεν επιτρέπεται να περάσει στην ΠΓΔΜ. Οι αρχές των Σκοπίων κάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους πρόσφυγες και επιτρέπεται να περάσουν μόνο όσοι έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, καθώς το υπηρεσιακό σημείωμα των ελληνικών αρχών δεν αρκεί πια.
Ακόμη όμως και για τους Σύρους ή τους Ιρακινούς στους οποίους επιτρέπεται η διέλευση, η ροή είναι εξαιρετικά αργή και περνούσαν περίπου 100 άτομα την ώρα με συνέπεια να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων, στην Ειδομένη όπου βρίσκονται περίπου 1.500 άτομα ενώ άλλα 4.000 που αποβιβάστηκαν από 80 λεωφορεία που έφτασαν από Αθήνα, αναμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολυκάστρου.
Η κίνηση της ΠΓΔΜ να κλείσει ουσιαστικά τα σύνορά της, μόλις λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου αποφασίστηκε ότι το στάτους δεν θα αλλάξει τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου και τη νέα Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Μιλώντας αργά το βράδυ της Κυριακής στο κανάλι της Βουλής, ο Έλληνας υπουργός μίλησε για παραβίαση της συμφωνίας που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
«Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, σημειώνοντας πως «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo». Εκτός από την ΠΓΔΜ, το ίδιο έκανε και η Σερβία.
Εξηγώντας την απόφαση των Σκοπίων, η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το «ντόμινο» περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες. «Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε Αφγανούς πρόσφυγες» είπε, σημειώνοντας πως το Βελιγράδι «δεν έδωσε εξήγηση» για την κίνησή του.
Όλα αυτά την ώρα που από τη Γερμανία έρχεται ακόμη ένα τελεσίγραφο. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, που διεμήνυσε ότι ο χρόνος τελειώνει για όλους και πως η προστασία της ζώνης Σένγκεν θα πρέπει να γίνει «σε κάποια άλλα σύνορα» αν τα μέτρα που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Τουρκία δεν αποδώσουν εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.
«Η Σύνοδος ήταν πολύ σημαντική. Κατέστησε σαφές ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Όλα τα κράτη συμφώνησαν ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων με την Τουρκία έχουν χρονικά και ουσιαστικά προτεραιότητα – δηλαδή η επιχείρηση της Frontex, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι πρόσφυγες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Και στις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποδειχτεί πόσο αποτελεσματικό είναι αυτό. Αν αποδειχτεί αποτελεσματικό, τότε είναι περιττά άλλα μέτρα. Αν όχι, τότε πρέπει να αποφασιστούν άλλα μέτρα, ει δυνατόν ευρωπαϊκά», δήλωσε ο Ντε Μεζιέρ, μιλώντας σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD το βράδυ της Κυριακής.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι είναι σαφές για όλους, για τις χώρες των Βαλκανίων, για την Ελλάδα και για την Γερμανία, ότι ο χρόνος τελειώνει. «Αν αυτά τα μέτρα φέρουν αποτέλεσμα, τότε καλώς. Αν δεν φέρουν, θα πρέπει να αποφανθούμε για άλλα μέτρα, αλλά – κατά την δική μου άποψη – για ευρωπαϊκά μέτρα. Αν χρειαστεί, θα πρέπει τότε η προστασία της ζώνης Σένγκεν να πραγματοποιηθεί σε κάποια άλλα σύνορα, κατά το δυνατόν από κοινού», κατέληξε.
«Πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες» θα γινόταν η Ελλάδα, εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η «Βαλκανική Οδός», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι για αυτό είναι αναγκαία η εφαρμογή της ποσόστωσης και της κατανομής των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Αν κλείσουν τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αν αποκλειστεί η Βαλκανική Οδός, τότε τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, για να περάσουν μέσω της Αδριατικής στην Ιταλία και μετά μέσω του Μπρένερ στην Αυστρία», δήλωσε μιλώντας επίσης σε εκπομπή του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και επισήμανε ότι όλα αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μία κατανομή (των προσφύγων) στην Ευρώπη» πρόσθεσε. Μιλώντας λίγο αργότερα σε εκπομπή του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο Σουλτς απέρριψε την υπόθεση ότι η Ευρώπη καθίσταται εξαρτημένη από την Τουρκία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «χρειαζόμαστε την συνεργασία της Τουρκίας», καθώς και ότι το ασταθές εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο.
«Η Τουρκία πρέπει να είναι εταίρος μας και – ομολογουμένως – οι δικές μου συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές έδειξαν ότι έχουν την βούληση να μας βοηθήσουν» δήλωσε. Επέρριψε μάλιστα την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα ήταν κατά κάποιον τρόπο από την πλευρά της ΕΕ, η οποία υπόσχεται χρήματα και μετά δεν τα πληρώνει. «Η αναξιοπιστία είναι τότε και στις δύο πλευρές. Σκεφτείτε τι λαμβάνουμε για τα τρία δισεκατομμύρια προς στην Τουρκία. Χρειαστήκαμε σχεδόν δύο μήνες μέχρι να τα συγκεντρώσουμε».
Φωτογραφίες: Reuters