Site icon NewsIT

Χάρης Καστανίδης στο newsit.gr: Τα ιδεολογικά άλματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η πιθανή συνεργασία τους

24.11.2021 | 13:54
Χάρης Καστανίδης στο newsit.gr: Τα ιδεολογικά άλματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η πιθανή συνεργασία τους

Ο Χάρης Καστανίδης, ιστορικό στέλεχος της δημοκρατικής παράταξης με παρουσία στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 και ένας από τους έξι υποψήφιους Προέδρους του ΚΙΝΑΛ, μίλησε στο newsit.gr στην σειρά των συνεντεύξεων που κάνουμε με όλους τους υποψήφιους. 

Ο κ. Καστανίδης εξήγησε γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος, σχολίασε τον διαγκωνισμό που γίνεται ανάμεσα σε κάποιους από τους υποψήφιους για το ποιος είναι πιο ΠΑΣΟΚ, εξηγεί γιατί είναι χρήσιμο το ντιμπέιτ, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ζητήσει στήριξη από κανέναν αν περάσει στον δεύτερο γύρο και ούτε θα δώσει γραμμή σε όσους τον ψηφίσουν αν δεν περάσει και απαντά αν θα συνεργαζόταν είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών. 

Γιατί είμαι υποψήφιος

«Ήμουν ένας από τους 4 υποψηφίους και μετά την απώλεια της Φώφης προστέθηκαν αιφνιδίως άλλοι 3. Μεγάλωσα μέσα στην δημοκρατική παράταξη και έχω ζήσει όλες τις μεγάλες της στιγμές. Σε αυτή την μακρά πορεία έως το 2009 όταν ανέλαβε και πάλι το ΠΑΣΟΚ την εξουσία για να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση ζήσαμε μια αλλαγή στον ρου της ιστορίας. Και ζήσαμε και τις δύσκολες στιγμές μετά έως το 2015», λέει ο κ Καστανίδης κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν.

Και συνεχίζει: «Ούτε εγώ ούτε άλλοι άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν να ζουν στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στην στενοχώρια ενός καχεκτικού παρόντος. Μπορεί η δημοκρατική παράταξη να επανέλθει ως ηγεμονική, κυρίαρχη ιδεολογικά πολιτική δύναμη στην δημόσια ζωή γιατί πολύ σύντομα θα έχει ανάγκη η χώρα από μια ισχυρή σοδιαλδημοκρατία που θα οδηγήσει την χώρα σε διαφορετικούς δρόμους και θα ορίσει ξανά την μοίρα των Ελλήνων». Εξηγώντας το σκεπτικό του τόνισε ότι χρόνος θα είναι πολύ λίγος γιατί έρχονται όπως είπε δυσάρεστες στιγμές στο οικονομικό τοπίο.

Ποιος είναι πιο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι οι τίτλοι και τα σύμβολα δεν είναι το κεντρικό θέμα σε αυτές τις εκλογές αλλά το πως θα ανασυγκροτηθεί η παράταξη. Είπε ακόμα ότι ο κόσμος πρέπει να ξέρει τι περιμένει από μια σύγχρονη και προοδευτική διανόηση. «Δεν είναι διαγκωνισμός κομματικού πατριωτισμού. Πιστεύω ότι όλοι αγαπούν τον πολιτικό μας χώρο και προτείνουν διαφορετικές λύσεις. Η μάχη που δίνεται δεν είναι μια μάχη συμβόλων και ονόματος δεν είναι μια μάχη των οργανωμένων μηχανισμών που επιστρατεύουν οπαδούς σε όλη την Ελλάδα ούτε μια πάλη γενεών αλλά μια πάλη των ιδεών», σημειώνει.

Χρήσιμο το ντιμπέιτ

Πολύ χρήσιμη θεωρεί μια τηλεοπτική συζήτηση ανάμεσα στους υποψηφίους και εξηγεί γιατί θα βοηθήσει μια τέτοια συζήτηση. «Οι τηλεοπτικές συζητήσεις των υποψηφίων αρχηγών ενός κόμματος διευκολύνουν τον πολίτη για να διαμορφώσει γνώμη για το ποια θα ήταν η προοπτική του χώρου», λέει χαρακτηριστικά.

Για το αν φοβάται τυχόν εντάσεις ανάμεσα στους υποψηφίους ο κ. Καστανίδης είπε ότι δεν πιστεύει κάτι τέτοιο αλλά  αν κάποιος επέλεγε μια τέτοια οδό θα τον έκριναν και όσοι θα παρακολουθήσουν αυτή την συζήτηση.

Με ποιον είναι πιο κοντά – Ποιον θα στήριζε στον δεύτερο γύρο

«Θέλω να είμαι στον δεύτερο γύρο. Θέλω να πείσω τον ελληνικό λαό και προσέρχομαι για τη νίκη», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης.

Και ξεκαθαρίζει: «Θέλω να γνωρίζετε ότι είτε είμαι στον δεύτερο γύρο είτε δεν είμαι δεν θα ζητήσω την στήριξη κανενός και δεν θα δώσω «γραμμή» στους πολίτες που με προτίμησαν για να στηρίξω κάποιον άλλο. Ούτε θα ζητήσω στήριξη ούτε θα δώσω».

Με ποιον θα συνεργαζόταν το βράδυ των εκλογών

«Παρακολουθώ όλη αυτή την εργώδη προσπάθεια από συναδέλφους σας να θέσουν ένα θέμα ήσσονος σημασίας. Αγνοούν μια πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι στην πρώτη εφαρμογή της απλής αναλογικής δεν θα επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεύτερες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας θέλει συνεργασία αλλά θεωρεί από την άλλη βέβαιο ότι θα είναι δεύτερος», αναφέρει ο κ. Καστανίδης και συνεχίζει: «Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την συνεργασία με την δεξιά το 2021 αλλά ο κ. Τσίπρας δεν πλήρωσε την συνεργασία με την ακροδεξιά». Και εξηγώντας το σκεπτικό του τόνισε ότι και οι δυο έκαναν ένα μεγάλο ιδεολογικό άλμα συνεργαζόμενοι με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους και έτσι αναρωτήθηκε: «Τι τους εμποδίζει να συνεργαστούν μεταξύ τους; Το καθήκον μου είναι να κάνω την παράταξή μου μεγάλη και να μην επιδιώκω συνεργασίες».

Φοβάται μικρή συμμετοχή στις εκλογές κυρίως λόγω πανδημίας;

Ο Χάρης Καστανίδης, χαρακτηρίζει την ηλεκτρονική ψηφοφορία πολύ χρήσιμη μέθοδο μαζί με την φυσική παρουσία αλλά δεν προτιμήθηκε αρχικά γιατί δεν είχε προβλεφθεί η νέα έξαρση της πανδημίας. Όπως τονίζει πλέον δεν υπάρχει χρόνος να ετοιμαστεί και να πληροί τους όρους της ακεραιότητας και της διαφάνειας. Σημείωσε πάντως, ότι οι πολίτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και τόσο στις 5 όσο και στις 12 Δεκεμβρίου θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο Χάρης Καστανίδης μιλάει στο newsit.gr για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Προσωπικά…

Ο κ. Καστανίδης απάντησε και στις πιο προσωπικές ερωτήσεις που θέτουμε σε κάθε υποψήφιο για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ έτσι ώστε να τον γνωρίσουμε καλύτερα. Δηλώνει λάτρης των λυκόσκυλων, ενώ αρχικά διαλέγει ανάμεσα σε Superman και Batman τον δεύτερο, τελικά επιλέγει ως ήρωά του τον Γιώργο Θαλάσση, θέλει να κόψει το τσιγάρο και θυμάται πως σταμάτησε να είναι οπαδός. 

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version