Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την παρουσίαση του οποίου έκανε ο κ. Χατζηδάκης με τον υφυπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος Γ. Θωμάς, περιλαμβάνει έναν Οδικό Χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών και ποιοτικών Στόχων έως το έτος 2030.
Το ΕΣΕΚ αναδεικνύει τις προτεραιότητες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και έχει ως στόχο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί η εθνική πολιτική για την Ενέργεια και το Κλίμα για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Χατζηδάκης – ΕΣΕΚ
α) θέτει στόχο μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πάνω από 40% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990 και σε πάνω από 55% σε σχέση με τις εκπομπές του 2005,
β) αυξάνει τη διείσδυση των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, με μερίδιο συμμετοχής στο 35% (από 31%) και ειδικά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας άνω του 60% και,
γ) ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ώστε η τελική κατανάλωση ενέργειας κατά το έτος 2030 να είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του έτους 2017.
Click4more: Υπουργικό: Αποθέωσε τους υπουργούς ο Μητσοτάκης! Οι 6 άξονες και τα… 30 νομοσχέδια
Στο πλαίσιο των παραπάνω εντάσσεται και η δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, έως το 2028, οδηγώντας σε ριζικό μετασχηματισμό τον ενεργειακό τομέα και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη των κεντρικών ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Συζητήθηκε επίσης η εκπόνηση ειδικών σχεδίων για τη στήριξη των περιοχών στις οποίες λειτουργούν σήμερα λιγνιτικές μονάδες, με στόχο να αποτελέσουν πρότυπα ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι, το ΕΣΕΚ ενσωματώνει επενδύσεις ύψους 43,8 δις ευρώ τη δεκαετή περίοδο 2020 – 2030 σε μια σειρά από άξονες από τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις υποδομές ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι τους διασυνοριακούς αγωγούς, τα δίκτυα και την κυκλική οικονομία.