Για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα εργασιακά αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, ένα μέτρο δικαιοσύνης, που θα μας επιτρέψει ταυτόχρονα να εφαρμόσουμε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που προωθούμε», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στην παρέμβασή του σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομίας.
Ο ίδιος τόνισε επίσης και τη συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα ελληνικά πανεπιστήμια ως βασική παράμετρο για την αναβάθμιση της κατάρτισης, που έχει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της πανδημίας στην αγορά εργασίας. «Καθώς θα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, οι ανάγκες άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας θα μειώνονται. Αυτό θα επιτρέψει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις έναντι των οριζόντιων μέτρων, που αναγκαστικά εφαρμόζουμε, μέχρι τώρα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης. «Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί στο Yπουργείο Εργασίας υπό τον κ. Τσακλόγλου, επεξεργάζεται διαφορετικές επιλογές, ώστε να απαντήσουμε σε αυτήν την πρόκληση. Μεταξύ των προτάσεων, που εξετάζουμε, είναι η θέσπιση κριτηρίων στήριξης, που θα διαφοροποιούν τα μέτρα ανάλογα με τον κλάδο και τη ζημία που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση» συμπλήρωσε.
Δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για τις πολιτικές απασχόλησης
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες για τις παθητικές και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί προτεραιότητα η επανακατάρτιση (reskilling) και η αναβάθμιση δεξιοτήτων (upskilling) των εργαζομένων και των ανέργων. Σημείωσε δε ότι το Yπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται σχετικό νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κατάρτισης. «Τόσο οι παθητικές όσο και οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης δεν είναι μόνο θέμα «ποσότητας. Θέλουμε τα χρήματα να πιάνουν τόπο», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Για το λόγο αυτό, επεξεργαζόμαστε δύο θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις: Η πρώτη αφορά στον επανασχεδιασμό του συστήματος κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες εγγενείς παθογένειες, που έχουμε διαπιστώσει. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην ΕΕ στο δείκτη αντιστοίχισης δεξιοτήτων του CEDEFOP. Κάτι που σημαίνει ότι οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν οι νέοι και οι νέες στη χώρα μας δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που ζητά η αγορά. Στόχος του νέου πλαισίου είναι τα προσφερόμενα προγράμματα να εφοδιάζουν τους εργαζόμενους με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον και να μην λειτουργούν ως υποκατάστατα επιδομάτων. Παράλληλα, προωθούμε την αξιολόγηση των παρόχων κατάρτισης, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αξιοπιστία των προγραμμάτων. Η δεύτερη μεταρρύθμιση αφορά στην αναμόρφωση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης με στόχο την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και την προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερα χρήματα για τα επιδόματα ανεργίας, επιδιώκοντας όμως να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους».
Όπως είπε, «η προσπάθεια είναι εμπροσθοβαρής και ήδη, πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα “τρέξουν” δράσεις με κονδύλια, ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που θα εισρεύσουν το φθινόπωρο. Δίνουμε έμφαση, όπως είναι φυσικό, στις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες έχουν ήδη αυξημένη ζήτηση και θα έχουν ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Κεντρικός πυλώνας του νέου συστήματος θα είναι ο ΟΑΕΔ. Σε πρώτη φάση – και πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου – θα ξεκινήσει η συνεργασία του ΟΑΕΔ με τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδίως με τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης των πανεπιστημίων, γιατί θέλουμε να σηματοδοτήσουμε και με αυτόν τον τρόπο την επιδίωξη για αναβαθμισμένη και ουσιαστική κατάρτιση. Την ίδια στιγμή – και χωρίς να αποκλείουμε κανέναν – θα συνεχιστεί η συνεργασία του ΟΑΕΔ με διεθνείς κολοσσούς στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων. H αρχή έγινε με τη Google, θα ακολουθήσουν και άλλοι».
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Περνώντας στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, το οποίο θα παρουσιαστεί σύντομα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων και έχει ως γνώμονα τι ισχύει στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ξεχώρισε δε ως πιο βασική αλλαγή του νομοσχεδίου την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που «επιτρέπει να καταγράφονται με απόλυτη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο οι ώρες εργασίας όλων των μισθωτών».
«Με τον τρόπο αυτό, καταπολεμάμε το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, προστατεύοντας τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που τηρούν τους κανόνες. Είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα και ένα μέτρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε μία σειρά από άλλες παρεμβάσεις, που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο. Όπως είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλε-εργασία, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και η εξίσωση των υπερωριών σε βιομηχανία και υπηρεσίες», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ