Τα δάνεια του ομίλου “Πήγασος”, ανέρχονται σε 160 εκατ. ευρώ και είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά, ανέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φώτης Μπόμπολας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπόμπολας, μέσα στο ποσό αυτό είναι και το ομολογιακό δάνειο των 80 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2014 και εκταμιεύτηκε το 2016. Το δάνειο αυτό, προσέθεσε, είναι σε καθεστώς «παγώματος» και οι τόκοι του, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, έχουν πληρωθεί κανονικά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής για τα δάνεια του ΠΗΓΑΣΟΥ, ο Φώτης Μπόμπολας ανέφερε πως οι τράπεζες έχουν ζητήσει και έχουν λάβει εμπράγματες εγγυήσεις που ανέρχονται στο ποσό περίπου των 112 εκατ. ευρώ και δόθηκαν με βάση το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της ΠΗΓΑΣΟΣ ήταν 240 εκατ. ευρώ και ο τζίρος της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ 180 εκατ. ευρώ, κάτι που, όπως υποστήριξε, καθιστούσε απολύτως δικαιολογημένες τις δανειακές συμβάσεις που υπεγράφησαν τότε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνεχίζοντας υποστήριξε, επίσης, πως πριν την κρίση οι τράπεζες χορηγούσαν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και εμπράγματες εγγυήσεις, αλλά μετά την κρίση οι τράπεζες ζήτησαν και έλαβαν εγγυήσεις, όπως το ακίνητο του ομίλου στο Χαλάνδρι, τους τίτλους των εφημερίδων και εντύπων, τις μέλλουσες εισπράξεις των εντύπων απευθείας από το πρακτορείο διανομής τύπου κ.λπ.
Αναφερόμενος ειδικότερα στον δανεισμό της “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε”, στην οποία, όπως ανέφερε, ο ΠΗΓΑΣΟΣ μετέχει με ποσοστό 32,5%, είπε πως ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας αυτής ανέρχεται σε 103 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Για τον δανεισμό της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, προσέθεσε, ότι έχουν τεθεί ως εγγυήσεις μεταξύ άλλων ένα μεγάλο οικόπεδο ιδιοκτησίας του ομίλου και η ταινιοθήκη του, που έχει αποτιμηθεί από διεθνή εταιρεία σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του δανείου.
«Εάν δεν βρεθεί λύση, τότε τα περιουσιακά στοιχεία αυτά θα εκποιηθούν και θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, ενώ θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι», είπε ο κ. Μπόμπολας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Mega έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό, είπε ότι η ενημέρωση που παρέχει το Mega «είναι αντικειμενική και πλουραλιστική, καθώς ο σταθμός δεν ανήκει μόνο σε ένα μέτοχο».
Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις που εξέδωσε ο διευθυντής ειδήσεων του MEGA Μανώλης Καψής σχετικά με τον αποκλεισμό του καναλιού από την διαδικασία της αδειοδότησης, ο κ. Μπόμπολας είπε, ότι «ο διευθυντής ειδήσεων του MEGA δεν είχε τέτοια εντολή από το Διοικητικό Συμβούλιο και δεν είχε πάρει καμία τέτοια κατεύθυνση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ», το οποίο, όπως είπε, «έχει καιρό να συνεδριάσει».
Σε ό,τι αφορά στη μη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ από τους άλλους μετόχους, ανέφερε πως ο ίδιος είχε συμφωνήσει ο ΠΗΓΑΣΟΣ να συμμετάσχει σε αυτή την αύξηση, όμως «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους άλλους δύο, και μόνος μου δεν μπορούσα να σηκώσω το βάρος λειτουργίας της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ».
Συνεχίζοντας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε το Mega για να εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά του συμφέροντα ή να έχει καλύτερη μεταχείριση από τις τράπεζες. «Δεν είμαι διαπλεκόμενος. Τόσο εγώ όσο και ο αδελφός μου έχουμε στοχοποιηθεί επειδή η συμμετοχή μας στις εταιρείες είναι εμφανής, και δεν γίνεται μέσω άλλων εταιρειών ή άλλων προσώπων», τόνισε ο Φώτης Μπόμπολας.
Για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των εργαζομένων του σταθμού, είπε ότι σήμερα 25 εκατ. ευρώ που έχουν προέλθει από τα έσοδα της ταινιοθήκης, είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μισθοδοσία.
«Ο ίδιος ενίσχυσα το Mega μέσω της εταιρείας ΑΝΩΣΗ Α.Ε. Πήρα δάνειο, βάζοντας υποθήκη το σπίτι μου, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, όμως υπάρχουν μέτοχοι που συμμετέχουν και σε άλλα μέσα ενημέρωσης και δεν ενδιαφέρονται. Σε ό,τι με αφορά έκανα ότι μπορούσα. Για τη σημερινή κατάσταση του Mega φταίνε οι μέτοχοί του», είπε ο κ. Μπόμπολας και κατέληξε λέγοντας ότι το Mega ξεκίνησε με τη συμμετοχή πολλών εκδοτικών συγκροτημάτων αλλά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ο ίδιος δεν επιθυμεί να μετέχει.