Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως μετά τις ευρωεκλογές βρέθηκε σε μία δύσκολη συνθήκη και η δημοκρατική του ευαισθησία του έδωσε την ώθηση να προκηρύξει εκλογές, καθώς αφουγκράστηκε το μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών, ενώ θα μπορούσε να εξαντλήσει την τετραετία και να έχει περισσότερο χρόνο. Στη συνέντευξη μίλησε για τον Νίκο Κοτζιά και τις σημερινές εξελίξεις με το ΠΡΑΤΤΩ καθώς και για τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στην ΕΕ, κυβέρνηση να προκηρύσσει εκλογές μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι “στις εθνικές εκλογές είναι διαφορετικό το διακύβευμα όπως και το ερώτημα προς τον ελληνικό λαό”.
Αφού ανέφερε ότι η διαφορά από τη ΝΔ είναι 500.000 ψήφοι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “μπορούμε να το αντιστρέψουμε αν κατανοήσουμε πλήρως εκείνους τους ψηφοφόρους που δεν μας έκλεισαν την πόρτα αλλά μας έδωσαν ένα μήνυμα: ότι αναγνωρίζουν μεν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα χρόνια να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, ωστόσο εμείς είχαμε προσδοκία να τα καταφέρουμε όλα αυτά πιο γρήγορα και με λιγότερο πόνο”.
Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι μέχρι τις εκλογές θα πρέπει να γίνει αντιπαράθεση των προγραμμάτων των δύο κομμάτων και να γίνει κατανοητό “ποιο είναι το δικό μας πρόγραμμα και ποιος είναι ο οδοστρωτήρας που έρχεται να σαρώσει εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικό κράτος”. Εξήγησε ότι το πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρεται σε γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αντίστοιχα μεταφράζονται σε περικοπές δαπανών, επιδομάτων και μείωση του κοινωνικού κράτους.
Συμπύκνωσε το δίλημμα των εκλογών: “Ποιοι θα κυβερνήσουν τα επόμενα χρόνια και με ποιο πρόγραμμα, αν θα είναι μία πορεία συνεχούς ελάφρυνσης των στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο, και συνέχιση της εξόδου από την κρίση ή αν θα είναι ένα πισωγύρισμα”.
500.000 θέσεις εργασίας την επόμενη τετραετία
Σημείωσε ότι ακόμη και για τη μεσαία τάξη υπάρχει παρανόηση καθώς όπως ανέφερε: “Το 83% των φόρων που επιβάρυναν τη μεσαία τάξη το έβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εμείς προσθέσαμε το 17%. Αλλά κάποιες φορές η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι κοστίζει”. Ακολούθως αναρωτήθηκε: “Δεν είναι μεσαία τάξη αυτοί που είδαν μία αύξηση 11% στον μισθό τους και δεσμευόμαστε για 7,5% αύξηση για τα δύο επόμενα χρόνια”. Ακολούθως είπε ότι όπως δημιουργήσαμε περίπου 500.000 θέσεις εργασίας τα προηγούμενα χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες έτσι θα δημιουργήσουμε ακόμη 500.000 θέσεις στην επόμενη τετραετία”. Υπογράμμισε ξανά ότι “το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους είναι αν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας, αν θα μπορούμε θα έχουμε τα επιδόματα ενίσχυσης και κοινωνικό κράτος ή θα καταργηθούν στο όνομα μίας μείωσης της φορολογίας;
“Στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις”
Σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές απάντησε ότι “στον πόλεμο δεν πας για να πεθάνεις. Έχω μάθει να δίνω κρίσιμες μάχες. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω τίποτε, σε πολύ μικρή ηλικία έχω κατακτήσει πράγματα που δεν γεννήθηκα για να τα κατακτήσω, δεν γεννήθηκα σε πρωθυπουργικό περιβάλλον. Γνώμονα έχω να είμαι χρήσιμος για την παράταξή μου και όταν προέκυψαν οι συνθήκες για την πατρίδα. Είχα τη τύχη και την ατυχία να βρεθώ σε κρίσιμες αποφάσεις και το καλοκαίρι του 2015 και στο Μακεδονικό”. Αφού σημείωσε ότι “το κόμμα μου αποφασίζει συλλογικά”, στις επίμονες ερωτήσεις επανέλαβε: “είναι δυνατόν να ρωτάτε έναν μαχητή τι θα κάνει αν χάσει; Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να μην γυρίσει πίσω η χώρα μου”.
Click4more: Εκλογές 2019: Το παρασκήνιο της ρήξης ΣΥΡΙΖΑ – Κοτζιά
“Συγγνώμη για τις μετατάξεις”
Αναφέρθηκε στο θέμα των μετατάξεων της τελευταίας εβδομάδας πριν το κλείσιμο της Βουλής: “Δεν θα ωραιοποιήσω καταστάσεις ούτε θα κάνω συμψηφισμούς. Πρόκειται για μία πληγή για το πολιτικό σύστημα. Ήταν λάθος αυτό που έγινε και δεν το γνώριζα και χρωστάμε μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό. Προήλθε όμως όταν έγινε διακομματικά δεκτή η πρόταση του κ. Τραγάκη να μπει στην διαδικασία της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων η Βουλή”. Εξήγησε ότι επειδή επισπεύθηκαν οι εκλογές ήταν αναγκαίο να διεκπεραιώσουμε ζητήματα που αφορούσαν κοινωνικές ομάδες. ” Κατανοώ τους βουλευτές που έχουν την ανάγκη, όχι να κάνουν ρουσφέτια , αλλά βοηθήσουν κοινωνικές ομάδες και να προωθήσουν ώριμα μέτρα”. Για την Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε ότι “Προς τιμήν της πήρε την απόφαση που έπρεπε να πάρει”.
“Οι δικαστές δεν είναι δικοί μας ή δικοί τους”
Για την υπόθεση της Novartis και την επιστολή του εισαγγελέα Αγγελή ανέφερε ότι “δεν θα ήθελα να μην μπω σε βαθύτερο σχολιασμό των τεκταινομένων” που αφορούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ωστόσο σημείωσε ότι “η υπόθεση Novartis δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σκάνδαλα της εποχής, μας συγκρίσιμο με τις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων που πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς δεν βγήκαμε να πούμε ότι θα τους πάμε μέχρι τέλους, ούτε ότι θα στήσουμε ειδικά δικαστήρια”. Σε σχετική παρατήρηση του δημοσιογράφου, απάντησε ότι ο ίδιος είχε πει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος που έχει και μία εισαγγελική εμπειρία το είχε χαρακτηρίσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Πρόσθεσε ότι “εμείς κάναμε ότι υπέβαλε ο θεσμικός μας ρόλος, πήγαμε την υπόθεση στην Βουλή και μετά επέστρεψε στην δικαιοσύνη, όπως είχε γίνει και στην υπόθεση Παπαντωνίου. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα ή ομηρίας για κάποιους άλλους…Ακόμη και ο κ. Αγγελής λέει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο υπαρκτό σκάνδαλο…Θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε μεν κριτική αλλά να δείξουμε εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη και να την αφήσουμε να λειτουργήσει απερίσπαστη”.
Όσο για το προσωνύμιο Ρασπούτιν που αποδίδουν σε υπουργό ο κ. Τσίπρας είπε: “Μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι κανείς από αυτούς που μιλούν δεν έχει το σθένος να μιλήσει δημόσια για το ποιος είναι πίσω από το ψευδώνυμο Ρασπούτιν”.
Μένοντας στο ίδιο θέμα είπε ότι «έχουμε να κάνουμε με θεσμούς και επειδή εκπροσωπώ την εκτελεστική λειτουργία οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η κυβέρνηση είχε προνομιακή μεταχείριση από την δικαιοσύνη, όπως πχ με τις τηλεοπτικές άδειες. Εμείς είπαμε στην αξιωματική αντιπολίτευση ελάτε να ορίσουμε μαζί την ηγεσία της δικαιοσύνης και μας είπαν όχι. Εμείς δεν έχουμε ανοικτές υποθέσεις, ούτε σκάνδαλα όπως η Ζίμενς, ούτε δάνεια που δεν έχουμε πληρώσει. Οι δικαστές δεν είναι ούτε δικοί μας ούτε δικοί τους, είναι άνθρωποι που έχουν μία διαδρομή, έχουν την αξιοπρέπειά τους και δεν ισχύει ότι κάποιοι μπορούν να τους ελέγξουν”.
Για τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ανέφερε ότι έχει σταλεί το διάταγμα προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι έχει την διαβεβαίωση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας “θα κάνει ότι ορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος μετά την λήξη της θητείας των δικαστών. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του”.
“Θα βρεθούμε σε κοινά μετερίζια με το Νίκο Κοτζιά”
Για την κίνηση του Πράττω που δεν θα κατέβει στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι είναι απώλεια και εξήγησε: “Η απώλεια έχει να κάνει με την απόφαση του Νίκου Κοτζιά να μην είναι στην επόμενη βουλή. Ήταν δική του απόφαση. Πάντα θα μιλώ με τα καλύτερα λόγια για τον Νίκο Κοτζιά. Έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό και θα του πιστώνω πάντα μεγάλο μέρος”. Είπε ακόμη ότι “δεν κατάφερα να τον μεταπείσω. Υπήρξαν προστριβές, εκείνος πρότεινε κάποιους υποψηφίους στους οποίους αντέδρασαν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε την απόφαση αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούμε σε κοινά μετερίζια στο μέλλον”.
“Σηκώνω τα χέρια ψηλά για Βαρουφάκ”
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την πορεία του προς την Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “είμαι της θεωρίας ότι πρέπει να αφήνουμε όλα τα λουλούδια να ανθίζουν, αλλά δεν μυρίζουν ωραία όλα τα λουλούδια. Ο λαός θα αποφασίσει. Δεν θα μπω στην λογική της χαμένης ψήφου όπως μπήκε ο κ. Βαρουφάκης. Το να βγαίνει ένα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται στην αριστερά και να λέει ότι είναι χαμένη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη ΝΔ εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.
“Να κατανοήσει η Τουρκία ότι θα έχει συνέπειες”
Σε ερώτηση για την εντεινόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας και αν “φοβάται θερμό επεισόδιο” ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Προφανώς και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, να μην εφησυχάζουμε. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να μιλάμε για θερμό επεισόδιο…Αυτό το έκανε ο κ. Σημίτης για δικούς του λόγους, ίσως γιατί έχει μνήμες για δικούς του λόγους από το 1996. Πέραν αυτού έχουμε έναν γείτονα σε εσωτερική ένταση και ενώ συντελούνται ανακατατάξεις στην περιοχή. Ωστόσο θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες και γεωστρατηγική θέση από ότι έχει τώρα. Επίσης έχει ένοπλες δυνάμεις σε εξαιρετικό επίπεδο, δεν υπάρχει ούτε φόβος ούτε ανησυχία. Είμαστε μία χώρα του διαλόγου, αλλά δεν θα δεχθούμε από κανέναν την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό που έγινε στην Κύπρο ήταν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που προκάλεσε την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ. Να κατανοήσουν οι γείτονες ότι οι εντάσεις στο εσωτερικό τους και η τακτική τους οδηγεί αδιέξοδο, να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου και αν συνεχίσουν την τακτική των παραβιάσεων θα έχει συνέπειες.