Τα αίματα άναψαν ξανά στη Βουλή αργά το βράδυ, λίγο πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο με αφορμή τροπολογία βουλευτών της ΝΔ. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε... στενοχωρημένος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πρόταση μομφής εναντίον του!
Οι αντιδράσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης προκλήθηκαν εξαιτίας της υιοθέτησης εκ μέρους του Άδωνι Γεωργιάδη, βουλευτικής τροπολογίας των βουλευτών της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και Γιάννη Καράμπελα, με την οποία δρομολογείται η διαθεσιμότητα για τους φύλακες και νυκτοφύλακες του ΕΣΥ, καταργείται το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος “Ο Άγιος Λουκάς” ως αυτόνομη οργανική μονάδα, ενώ το γενικό νοσοκομείο και κέντρο υγείας των Κρεστένων στην Ηλεία, καταργείται και μετατρέπεται σε απλό κέντρο υγείας.
Σημειώνεται πως στην τροπολογία, την διαθεσιμότητα των φυλάκων και του προσωπικού των μονάδων, ακολουθεί μετάταξη ή μεταφορά.
“Είχα όλη την καλή διάθεση να απαντήσω στον κ. Λαφαζάνη (σ.σ. που είχε παρέμβει στην αντιπαράθεση), σεβόμενος όμως την απόφαση του κ. Τσίπρα να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση, νομίζω πως δε θα ήταν δόκιμο να απαντήσω σε ένα κόμμα που δήλωσε πως αποχωρεί από τη συζήτηση. Αφού αποχωρήσατε, δε μπορώ να σας απαντήσω”, είπε αρχικά ο υπουργός Υγείας.
Αλλά στη συνέχεια θέλησε να… πικάρει ακόμη περισσότερο τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. “Οφείλω να σας πω ότι δε σας απαντώ και για ένα δεύτερο λόγο: διότι προτιμήσατε να κάνετε την πρόταση μομφής στον κ. Στουρνάρα κι όχι σε εμένα. Είμαι πολύ στεναχωρημένος γι’ αυτό”.
Η αντιπολίτευση, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης διαμαρτυρήθηκε για τις πάμπολλες νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ., Πάνος Καμμένος, επέδειξε σαρκαστικά, χαρτί που μοιράστηκε ως νομοτεχνική αλλαγή, ενώ ήταν “σημείωμα του συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη για το τι θα πει στον ΣΥΡΙΖΑ και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης”.
Πρώτος διαμαρτυρήθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε “προκλητικό γεγονός” την κατάθεση και αποδοχή της τροπολογίας των δύο βουλευτών της ΝΔ, σε ένα νομοσχέδιο που συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς η τροπολογία να αποτελεί προαπαιτούμενο για την είσπραξη της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης. “Δεν είναι δυνατόν στο παρά πέντε να έρχονται ζητήματα που να οδηγούν στο κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων” σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.
“Το νοσοκομείο στα Κρέστενα δεν κλείνει. Το σχέδιο είναι γνωστό και έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι” απάντησε ο υπουργός Υγείας.
“Αυτό που παρακολουθούμε την τελευταία μισή ώρα, υποβαθμίζει το ρόλο της Βουλής. Όσοι υπουργοί λείπουν, όπως ο υπουργός Παιδείας, δίνουν στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις νομοτεχνικές βελτιώσεις τους” κατήγγειλε ο Νότης Μαριάς.
“Προσωπική έκκληση” προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη απηύθυνε ο Νίκος Τσούκαλης να σταματήσει το φαινόμενο της ψήφισης ρυθμίσεων μέσω της αποδοχής βουλευτικών τροπολογιών την τελευταία στιγμή χωρίς συζήτηση.”Οι δύο βουλευτές, δεν ήταν καν βουλευτές Αχαΐας!” παρατήρησε.
“Δεν πρέπει να δικαιώσετε την άδικη κριτική που δεχθήκατε απ’ το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δυνατόν τόσες σελίδες να είναι νομοθετικές βελτιώσεις;” παρατήρησε ο Απόστολος Κακλαμάνης στον Πρόεδρο της Βουλής.
“Δεν νομίζω πως είναι κατεπείγουσες οι τροπολογίες, αλλά βάσει του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί να τις καταθέσει” απάντησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, διαμαρτυρόμενος για το ίδιο θέμα, όπως επίσης και για άλλη διάταξη, με την οποία κατά την γνώμη του, “βάζει τα ιδιωτικά κολλέγια να κάνουν εξάσκηση για το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού”
“Δεν σας απαντώ διότι δηλώσατε πως αποχωρείτε από τη συζήτηση – και επειδή προτιμήσατε να υποβάλετε την πρόταση μομφής στον κ. Στουρνάρα και όχι σε μένα” απάντησε σε ό,τι τον αφορούσε, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
“Πριν 20 μέρες κάναμε συζήτηση για το νοσοκομείο θώρακος της Πάτρας, όπου τότε ο κ. Γεωργιάδης δήλωνε πως το νοσοκομείο θα συνεχίσει να υπάρχει. Το νοσοκομείο θώρακος εξυπηρετεί τις περιφερειακές ανάγκες ενός εξειδικευμένου περιφερειακού νοσοκομείου” επέμεινε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). “Η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί – και αν επιμένετε να την φέρετε σε άλλη διάταξη νομοσχεδίου” συμπλήρωσε.
Τελικώς, μπροστά στην έκκληση του Προέδρου της Βουλής, να αποσυρθούν όσες διατάξεις δεν είναι πραγματικά επείγουσες, ο υπουργός Υγείας, δέχθηκε να απαλειφθούν οι ρυθμίσεις που αφορούσαν το νοσοκομείο θώρακος στην Πάτρα και το νοσοκομείο στα Κρέστενα, αλλά όχι και οι εκείνες για τη διαθεσιμότητα των φυλάκων και των νυκτοφυλάκων του ΕΣΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαμαράς: Δεν τους επιτρέψαμε να ρίξουν την Ελλάδα στην ακυβερνησία
Έπεσε… πείνα στη Βουλή! (VIDEO)
Σε διαθεσιμότητα για 1 μήνα γιατροί που μετατάχθηκαν από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ
Χείμαρρος ο Στουρνάρας για Τσίπρα: Με έπιασε να παίρνω επίδομα για την ενήλικη κόρη μου;
Της… ατάκας στη Βουλή! Τα φαρμακερά βέλη που αντάλλαξαν Τσίπρας – Μεϊμαράκης – Βενιζέλος
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κρυπτόμενος κ. Σαμαράς ξεπέρασε τα όρια
”Για πρώτη φορά στην Ιστορία η Αξιωματική Αντιπολίτευση υπονομεύει την Χώρα”
Από την Ολομέλεια στη… διαδήλωση ο Τσίπρας
Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας για… Σύνταγμα!
ΣΥΡΙΖΑ: Ο απών Σαμαράς, ο πρωθυπουργεύων Βενιζέλος και το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα