Site icon NewsIT

Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις ο προϋπολογισμός

28.09.2018 | 22:31
Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις ο προϋπολογισμός

Μια εξέλιξη που ίσως... σημαίνει πολλά έρχεται από ανώτατη κυβερνητική πηγή και αφορά στις... πολυσυζητημένες περικοπές στις συντάξεις.

Περικοπές στις συντάξεις. Τρεις λέξεις, ένα τεράστιο κοινωνικό αλλά και πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα μέτρο ήδη ψηφισμένο και πρέπει να εφαρμοστεί την 1η Γενάρη του 2019.

Ωστόσο σταθερά η κυβέρνηση τονίζει πως είναι ένα μέτρο που δεν είναι αναγκαίο, αφού έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα. Από την άλλη, οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν… βαρεθεί να λένε μια φράση: “Pacta sunt servanda“. Δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, δίνοντας το στίγμα.

Ώρες απομένουν, πλέον, για να έχουμε χειροπιαστές εξελίξεις, αφού την Δευτέρα, 1η Οκτώβρη του 2018, αναμένεται να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Κι εδώ έρχονται οι τελευταίες εξελίξεις, αφού το βράδυ της Παρασκευής, 28.09.2018, αναπτύχθηκε μια έντονη φημολογία στα δημοσιογραφικά γραφεία πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν θα περιλαμβάνονται οι περικοπές στις συντάξεις. Αλλά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την ΔΕΘ 2018.

Τι λέει η κυβερνητική πηγή

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Είπε ότι όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση της για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης για επίτευξης του στόχου του 3,5%. «Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε η ίδια πηγή.

Ειδικότερα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και ακολούθως η Κομισιόν για όλες τις χώρες θα κάνει παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω σε ένα εύλογο διάστημα και ανάλογα με τις παρατηρήσεις «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη».

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «στον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, γιατί υπάρχει μια σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν». Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση μας για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων» που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, «πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης να πιάσουμε τον στόχο του 3,5%.». «Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου».

Το παρασκήνιο για τις περικοπές στις συντάξεις

Για το ζήτημα σας είχε προϊδεάσει ήδη από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 28.09.2018, το newsit.gr με αναλυτικό ρεπορτάζ που ανέφερε πως οι τελικές αποφάσεις για τις περικοπές στις συντάξεις θα παρθούν την Κυριακή, 30.09.2018, καθώς θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών που πρέπει να κάνει για να πάρει το τελικό “οκ”.

Το ρεπορτάζ του newsit.gr ανέφερε, πάντως, πως είτε μπει ο κωδικός που αφορά τις περικοπές στις συντάξεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είτε δεν μπει οι συνάξεις δεν θα κοπούν.

«Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα θα είναι ότι στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί δεν θα υπάρχουν οι περικοπές των συντάξεων» πρόσθετε με έμφαση συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τα ίδια στελέχη μάλιστα αποδομούσαν την σημασία που προσχεδίου του προϋπολογισμού λέγοντας ότι αυτό δεν συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής καθώς αποτελεί μόνο την βάση για συζήτηση και είναι ο «καμβάς» για να καταθέσουν όλες οι πλευρές τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Παραδέχονται ωστόσο ότι εάν στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει θέμα συζήτησης για τους επόμενους δυο μήνες μέχρι και επισήμως να δοθεί το πράσινο φως από την Κομισόν . Δηλαδή αμφισβητούν την κοινοβουλευτική του αξία αναγνωρίζοντας την πολιτική και επικοινωνιακή του χρησιμότητα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version