Το θέμα των συνεργασιών με άλλα κόμματα και ειδικότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως διχάζουν τη Νέα Αριστερά.
Χαρακτηριστικό είναι πως με τελείως διαφορετικές απόψεις εμφανίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης και ο γραμματέας Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφορικά με τις συνεργασίες και ιδιαίτερα με αυτή με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συγκεκριμένα ο Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται θετικός στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ κρατώντας η Νέα Αριστερά την αυτονομία της, ενώ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιμένει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει κοινή συμπόρευση μόνο με το κόμμα της Κουμουνδούρου.
Ο Αλέξης Χαρίτσης στην εισήγησή του έκανε λόγο για οικοδόμηση του λαϊκού και πολιτικού μετώπου και έθεσε τα βήματα τις προϋποθέσεις.
Αντίθετα ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως «προχωράμε μόνοι μας» και ζήτησε να μην υπάρχει συμπόρευση μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο στην εισήγησή του για έναν «οδικό χάρτη» προς ένα «Λαϊκό Μέτωπο», ο οποίος περιλαμβάνει:
– Συνδιοργάνωση το επόμενο διάστημα δημόσιων εκδηλώσεων, συζητήσεων και ημερίδων, με πρόσκληση στα άλλα κόμματα για θέματα αιχμής.
– Πρόσκληση προς τις δυνάμεις του Λαϊκού Μετώπου –και σε κοινωνικές οργανώσεις– για δημιουργία
κοινών ομάδων επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων.
– Συγκροτημένο συντονισμό κοινοβουλευτικών ομάδων για από κοινού δράση στη Βουλή.
– Συντονισμό δράσης σε κοινωνικούς χώρους και κοινωνικές κινητοποιήσεις.
– Ανάληψη, από κοινού με άλλες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, πρωτοβουλίας για την Ειρήνη.
Θέτοντας, δηλαδή, ένα προγραμματικό πλαίσιο ως βάση της εκκίνησης του προγραμματικού διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.
«Δεν μπορώ να προκαταβάλω την πορεία και την εξέλιξη του εγχειρήματος. Είμαστε εδώ για να αξιολογούμε την πορεία, να συζητάμε, να αναδιαμορφώνουμε την τακτική. Μέσα από τον διάλογο και την κοινή κινητοποίηση, τη δυναμική που θα αναπτύξει, θα αξιολογηθεί κατά πόσο μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που ένα Λαϊκό Μέτωπο καταστατικά θέλει να είναι:
Μια εκλογική συνεργασία αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση. Μια ενότητα μέσα στη διαφορά.
Στις ανησυχίες για το ποιος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας, θα απαντήσω πολύ ειλικρινά. Η πρόσκλησή μας θα αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις που προανέφερα, με τις οποίες θα μπορούσαμε να βρούμε κοινό βηματισμό σε προγραμματική βάση. Θα πρέπει με όποιους ανταποκριθούν να γίνει μια αρχή.
Να γίνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα που θα σηματοδοτήσει την έναρξη δημιουργίας ενός πόλου. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Και επίσης πιστεύω ότι ένα πρώτο βήμα μπορεί και να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης. Να δημιουργήσει κινητικότητα στους κομματικούς σχηματισμούς και στην κοινωνία. Και να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Ας είμαστε ειλικρινείς, συντρόφισσες και σύντροφοι, και ας δούμε τη μεγάλη εικόνα.
Η έλλειψη πραγματικής κουλτούρας πολιτικών συνεργασιών – κουλτούρα την οποία βέβαια η Αριστερά διακηρύσσει διαχρονικά – έχει διαμορφώσει σήμερα μία πρωτόγνωρη συνθήκη:
Η κοινωνία να ζητάει ενωτικές κινήσεις και η προοδευτική αντιπολίτευση να μένει αμήχανη και να μην μπορεί να ανταποκριθεί. Και ας παραδεχτούμε ότι όσο δεν υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση, ενωτική, ισχυρή απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και τον κατακερματισμό των δυνάμεων της
προοδευτικής αντιπολίτευσης, που θα δώσει ελπίδα στην κοινωνία, η αμφισβήτηση που διατύπωσε το κίνημα των Τεμπών θα συνεχίσει να κατευθύνεται σε μια θολή αντισυστημικότητα.
Σ’ αυτό εμείς οφείλουμε όχι μόνο να πάρουμε θέση αλλά και να δράσουμε, να ενεργήσουμε.
Η διαμόρφωση ενός πόλου προγραμματικών συγκλίσεων σε ριζοσπαστική και ρεαλιστική βάση με στόχο μια εναλλακτική πρόταση θα περιέχει και ισχυρές πολιτικές αντιπαραθέσεις αλλά και ενωτικές διεργασίες ανάμεσα στις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις.
Κάπως έτσι, όμως, γεννιέται – αν μπορέσει να γεννηθεί – κάτι νέο.
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Ήδη από την πρώτη μας πανελλαδική συνδιάσκεψη, τον περσινό Γενάρη, είχα πει ότι θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι γιατί αυτό απαιτεί η κρισιμότητα των στιγμών και η σοβαρότητα της Νέας Αριστεράς.
Ότι μας ενδιαφέρει το πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα. Όχι γενικώς και αορίστως. Ούτε με όρους στείρου κυβερνητισμού.
Αλλά πώς θα κυβερνηθεί από σύγχρονες ριζοσπαστικές και προοδευτικές πολιτικές. Γιατί αυτή είναι η αγωνία των πολιτών και των ανθρώπων εκείνων που είναι ο δικός μας κόσμος: Ο κόσμος της εργασίας, της παραγωγής, της έρευνας, της δημιουργικότητας, της παραγωγής του πλούτου.
Είχαμε συμφωνήσει ότι η πρόταση της Νέας Αριστεράς είναι ότι το πολιτικό περιεχόμενο μετράει και ότι αυτό το περιεχόμενο εκκινεί πάντα από το έδαφος της Αριστεράς, πάνω στο οποίο θα κληθούν να μετρηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου πολιτικού χώρου, όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες κορυφής αλλά με κοινωνικές και προγραμματικές συγκλίσεις.
Είχαμε θέσει ως στόχο η Νέα Αριστερά να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια.
Και στο ιδρυτικό μας συνέδριο μίλησα για την ανάγκη συγκρότησης ενός Λαϊκού Μετώπου.
Με όρους υπεράσπισης των συμφερόντων των κοινωνικών στρωμάτων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και με συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις. Τις 6 προγραμματικές αιχμές που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ.
Στο ερώτημα αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα Λαϊκό Μέτωπο, είχα απαντήσει «Προφανώς και όχι, δεν υπάρχουν».
Είχα όμως προσθέσει εμφατικά ότι πρέπει να αγωνιστούμε για να δημιουργηθούν.
Προγραμματικά και στη βάση των πιεστικών κοινωνικών αναγκών. Είχα πει ότι πιστεύω ότι η Νέα
Αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός χώρου διαλόγου και προγραμματικών επεξεργασιών που να απαντάει στο κοινωνικό αίτημα της σύγκρουσης με τις πολιτικές της Δεξιάς», κατέληξε στην εισήγησή του ο Αλέξης Χαρίτσης.
Οι δύο πλευρές αναμένεται να «μετρήσουν» τις δυνάμεις τους στην κεντρική επιτροπή που αποτελείται από 131 μέλη, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν διχαστικές καταστάσεις.