Οι επιτροπές των δύο κομμάτων μπορεί να τα συμφώνησαν, οι δηλώσεις όμως πάνε κι έρχονται από τα ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων και δεν μοιάζουν αισιόδοξες για το μέλλον του εγχειρήματος συγκόλλησης και ενιαιοποίησης της “Κεντροαριστεράς”.
Σε κάθε περίπτωση η πρόταση του Ποταμιού είναι να γίνει μια ακόμη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ώστε να λυθούν τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα λυθούν κιόλας, καθώς δεν είναι απίθανο η συνάντηση να καταλήξει ακόμα και στην αναγγελία του χωρισμού, πριν καν τελεστεί ο… γάμος.
Την «πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού για συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, όποια από τις επόμενες μέρες επιλέξουν, διαβίβασε ο γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Παντελής Αβραμίδης, στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανο Ξεκαλάκη», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ποταμιού.
«Στόχος είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα “νέο Κίνημα”, πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, με κοινή συνέντευξη Τύπου της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τη συγκρότηση αυτόνομου ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο της Κεντροαριστεράς που θα είναι σαφώς οριοθετημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, επανέλαβε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών και των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Με σαφείς αιχμές και έντονη κριτική προς την ηγεσία του Ποταμιού η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι « στην «ανοιχτή επιστολή» τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ» και συμπλήρωσε ότι «νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας»
Θύμισε ότι ανάλογη ήταν η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ στην πρόταση του Γ. Παπανδρέου για να συμπεριληφθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.«Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη», ανέφερε .
Για τα επόμενα βήματα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά αλλά προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω»
Μίλησε για ευθύνες της ηγεσίας του Ποταμιού λέγοντας ότι αντιμετώπισε κωλυσιεργία, διγλωσσία και ανοιχτή αμφισβήτηση με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των ΜΜΕ.«Έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες».
Κάλεσε όλους όσους αποδέχονται ως πολιτικό πλαίσιο την αυτονομία του φορέα να συνδράμουν στην δημιουργία του. Υπογράμμισε μάλιστα: «Ναι οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα:Τι λέμε για την Αυτονομία του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας;Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών;Ποιες κοινωνικές Αναφορές οφείλουμε να έχουμε;Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο;Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των Μεταρρυθμίσεων;»
Ανακοίνωσε πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:
Διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα. Συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ανάπτυξη δικτύων σε όλη την Ελλάδα.
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν την κοινή προσπάθεια, πάνω από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες», επεσήμανε η κ. Γεννηματά καθώς η επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας .
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιτείνει τα αδιέξοδα της χώρας με την πολιτική που εφαρμόζει προβλέποντας ότι η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνη στασιμότητα. Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και ανέφερε πως «προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση, που είναι δική μας θέση και πρόταση, είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο πρωθυπουργό». Για τη ΝΔ η κ. Γεννηματά υπογράμμισε πώς η αλλαγή ηγεσίας δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημό της και δεν την απομακρύνει ούτε την απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες ούτε της καταστροφικής διακυβέρνησης 2004-2009 ούτε τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό των Ζαππείων.
«Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο» », τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόταση απεμπλοκής από το αδιέξοδο που έχει προκύψει στις συζητήσεις με το Ποτάμι, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη παρέμβαση του στην κοινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων όσων μετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος συγκεκριμένα πρότεινε, εντός του Οκτωβρίου, να συνεδριάσουν μαζί οι Κεντρικές Επιτροπές όλων των κομμάτων και κινήσεων που επιθυμούν να εμπλακούν στη συγκρότηση ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς για να εγκρίνουν το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και να συμφωνήσουν όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε για παλινωδίες από τη πλευρά της ηγεσίας του Ποταμιού και τόνισε ότι το εγχείρημα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει πολιτικό κενό στην έκφραση του σοσιαλιστικού χώρου στην Ελλάδα καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να το εκφράσουν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ