- Μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη με... αιχμή του δόρατος τον Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ - Οργισμένη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών μετά τις αποκαλύψεις για το Σχέδιο Χ του Βαρουφάκη - «Ποιος είναι ο κύριος Γκάλμπρεϊθ; Φαιδρότητες και ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί όσα λέει» είπε ο Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή - «Να μας πει με ποιούς συμμετείχε στις συσκέψεις» τόνισε
Ο “πόλεμος” που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και την κυβέρνηση βρισκόταν σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Τα τελευταία 24ωρα όμως, η μάχη χαρακωμάτων έχει… φουντώσει, με την κυβέρνηση (μέσω του Νίκου Παππά και του Νίκο Κοτζιά) να κατηγορεί τον πρώην υπουργό πως ήθελε να συνεχιστεί το Μνημόνιο Σαμαρά και τον εκείνον να ρίχνει… σκιές στον ίδιο τον πρωθυπουργό για το περίφημο, πια, Σχέδιο Χ, που αποκαλύψε με περισσότερες λεπτομέρειες απ’ όσες ήδη ξέραμε ο οικονομολόγος και συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Αυτή τη φορά τους τόνους «σήκωσε» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης (06.07.2016). Ο κ. Χουλιαράκης απέρριψε ως ανακριβή τα όσα ακούστηκαν για τη δική του σχέση με τον Γκάλμπρεϊθ. «Ακούστηκαν απίστευτες ανακρίβειες για το βιβλίο του Γκάλμπρεϊθ. Ακούστηκε κατ’ αρχής ότι ήταν σύμβουλος του κ. Χουλιαράκη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και απευθυνόμενος στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση είπε: «Κύριε Βρούτση, το διάστημα Φεβρουαρίου – Αυγούστου 2015 ήμουν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο 2015. Ο κ. Γκάλμπεϊθ δεν είχε καμία απολύτως θεσμική θέση και, προσέξτε το αυτό, δεν βρέθηκα ποτέ αν και ήμουν επικεφαλής της τεχνικής διαπραγμάτευσης ούτε σε μια σύσκεψη με τον κ. Γκαλμπρεϊθ παρόντα».
Αλλά το… ξέσπασμα ήρθε λίγο μετά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών να διερωτάται «ποιος είναι ο κύριος Γκαλμπρέιθ;» και στη συνέχεια θα εξαπολύει επίθεση εναντίον του για όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του. «Πρώτα απ’ όλα αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες, είναι ανεκδιήγητοι δον κιχωτισμοί από έναν άνθρωπο που δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση. Θα ήθελα όμως πολύ να μας πει, γιατί δεν το λέει σε ένα βιβλίο 250 σελίδων με ποιος συμμετείχε, σε ποιες συσκέψεις, τη στιγμή που δεν είχε καμία απολύτως καμία επαφή με τη θεσμική δομή της διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο του 2015», τόνισε.
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Ανήμερα της πρώτης επετείου από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 ήρθε η αποκάλυψη, μέσα από το βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ πρώην στενού συνεργάτη του υπουργού Οικονομικών, για το Σχέδιο Χ του Γιάνη Βαρουφάκη που προέβλεπε επιστροφή στη δραχμή, εθνικοποίηση της ΤτΕ, επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, μισθούς με υποσχετικές (IOU) και τράπεζες κλειστές επ’ αόριστον.
Μαζί με τις αποκαλύψεις ήρθαν και τα καρφώματα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πως ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Φεβρουάριο του 2015 πίεζε τον Αλέξη Τσίπρα να υπογράψει τη συνέχιση των όσων είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι απαντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη ήρθαν, κυρίως, μέσω twitter: από τη μια η “τρόικα εσωτερικού”, δηλαδή ο Παππάς (ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα) και ο Κοτζιάς από την άλλη το tweet με δήλωση του πρωθυπουργού πως έπρεπε να υπάρχει σχέδιο Β. Ουσιαστικά, “δείχνει” τον Αλέξη Τσίπα ως έναν από τους γνώστες του σχεδίου του. Είναι σαφές πως ο Γιάνης Βαρουφάκης στρέφει, πλέον, τα βέλη του στο Μέγαρο Μαξίμου. Άτυπα ο “πόλεμος” είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τώρα, φαίνεται πως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο… άγρια.
Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, πρόσωπο της… χθεσινής ημέρας, δήλωσε στον ΒΗΜΑτοδότη «δικαιωμένος» και με «καθαρή τη συνείδησή του». Και ουσιαστικά δεν διέψευσε ποτέ τα όσα αναφέρει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του. Άλλωστε, τα έχει πει κι ο ίδιος ο Βαρουφάκης, πως υπήρχε εναλλακτικό σχέδιο. «Όταν είσαι υπουργός Άμυνας είσαι υποχρεωμένος να έχεις σχέδια για την αποτροπή εισβολής από την Τουρκία. Δεν σημαίνει ότι κήρυξες και τον πόλεμο κατά της Τουρκίας», λέει.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι δεν ήταν τυχαία η μέρα που έγιναν όλες οι αποκαλύψεις. Αντίθετα τη θεωρεί σημαδιακή γιατί ήταν επέτειος του δημοψηφίσματος, το οποίο ο ίδιος υποστήριξε ένθερμα και την επόμενη μέρα παραιτήθηκε. Αφού χαρακτηρίζει “μνημονιακούς” τους υπουργούς που τον είπαν… “τροϊκανό”, διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ήθελε να ακολουθήσει την πολιτική Σαμαρά και την ίδια ημέρα να αποκαλύπτεται σε βιβλίο στενού συνεργάτη του ότι «ήθελε να καταλύσει το πολίτευμα με ένα πραξικόπημα τύπου Βενεζουέλας», όπως το χαρακτήρισε.