Παρασκευή, 30 Αυγ.
31oC Αθήνα

Χουλιαράκης. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat

Χουλιαράκης. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat

Απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικού Γιώργου Χουλιαράκη μέσω του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής στην Κομισιόν για την εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στην εμπιστοσύνη των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης χαρακτηριστικά ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ», απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημα της Κομισιόν εάν σήμερα αμφισβητούνται τα στοιχεία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας κατά την ψήφιση τυ νομοσχεδίου για την «τροποποίηση του ν. 4099/2012/Α΄250 (ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/91/ΕΕ/L 257) και άλλες διατάξεις» αναφερόμενος στην οικονομική πορεία του δευτέρου εξαμήνου του 2016 εκτίμησε πως θα επιτευχθεί ο στόχος και θα επιτευχθεί με το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει προβλεφθεί. Και επανέλαβε πως τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα των 875 εκατ. ευρώ θα επιστρέψουν στην οικονομία. Η εικόνα της οικονομίας είπε πως « είναι συμβατή με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για τέλος της ύφεσης στο μέσο του 2016 και αρχή ανάκαμψης.

Ο κ. Γιώργος Χουλιαράκης προανήγγειλε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» με στόχο «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης πάντως παρά τα αρνητικά στοιχεία για την ύφεση που παραμένει στην οικονομία ανέφερε πως «η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2016» λέγοντας πως «δεν πανηγυρίζουμε. Δεν μπορεί να πανηγυρίζουμε όταν η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα, έστω και μετά από μία βαθιά ύφεση» Και επιτέθηκε στην Αντιπολίτευση λέγοντας πως αυτή θα πρέπει να φέρεται πιο υπεύθυνα και να μην λέει ότι βαθαίνει η ύφεση. Υπενθύμισε ότι «η πρόβλεψη πολλών διεθνών ιδιωτικών φορέων ήταν στην αρχή του χρόνου για ύφεση 1,5% – 2%. Και η ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε ύφεση 1,2% στο εξάμηνο. Όμως η οικονομία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική και η ύφεση στο εξάμηνο ήταν 0,9%».

Ακόμη σημείωσε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη».
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε