Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, σε σχέση με το Προσφυγικό, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Επιπλέον, συζητήθηκαν η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι δυνατότητες ενίσχυσης των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, καθώς και η υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ατζέντα ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ακόμη, ως προς τις περιφερειακές εξελίξεις συζητήθηκαν τα πρόσφατα ταξίδια και οι επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού, και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σχετικά με το Κυπριακό, αναδείχθηκε η σημασία μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο αυξανόμενων συγκρούσεων στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που αποδίδει στην ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής καλής γειτονίας.
Υποδεχόμενος τον κ. Κέρι στο γραφείο του στο Μ. Μαξίμου, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα παραμένει ένα πεδίο σταθερότητας στην περιοχή.
“Ήρθατε στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή. Η αστάθεια αυξάνεται στην περιοχή μας. Είναι σημαντικό να βρούμε τρόπο να λύσουμε το πρόβλημα”, είπε ο κ. Τσίπρας. “Σας διαβεβαιώ”, τόνισε, “ότι η Ελλάδα παραμένει ένα πεδίο σταθερότητας στην περιοχή”, για να προσθέσει ότι η συνεργασία μας, που βασίζεται σε ιστορικούς δεσμούς, είναι πολύ σημαντική για να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και για την ευρύτερη περιοχή.
“Χαίρομαι που είμαι εδώ”, είπε ο κ. Κέρι και ευχαρίστησε για τη σπουδαία συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων ασφάλειας. “Συνεργαζόμαστε στενά”, ανέφερε και πρόσθεσε: “ξέρω ότι αντιμετωπίζετε δύσκολη πρόκληση με τη μετανάστευση. Θα το συζητήσουμε”. Ο κ. Κέρι ανέφερε ότι ιδιαιτέρως εκτιμά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η χώρα την προσπάθεια οικονομικής μεταρρύθμισης, και τις προκλήσεις του χρέους και της αναδιάρθρωσης. “Δεν είναι εύκολο. Θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει απ’ αυτό, όπως θέλουν οι πολίτες κι όπως ελπίζουμε όλοι. Είναι μεγάλο το εγχείρημα”, είπε. Συμπλήρωσε πως “οι αμερικανικές επιχειρήσεις θέλουν να βοηθήσουν”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ