Τρίτη, 19 Νοε.
18oC Αθήνα

Χρηστίδης: Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο – Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ

Χρηστίδης: Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο – Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ

Τι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊος ανέλυσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης.

Ο κ. Χρηστιδης τόνισε πως δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο και ανέφερε πως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, είχε επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό, ζητώντας του να τηρηθεί το πρωτόκολλο και τα μέτρα ασφαλείας, με βάση όσα συνέβαιναν στην Κίνα.

Λίγες ημέρες μετά, αναδεικνύεται η ανάγκη άμεσης στελέχωσης των ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία, λήψης ειδικών μέτρων προστασίας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού στις υπηρεσίες υγείας καθώς η ενίσχυση των δομών και του προσωπικού στο ΕΣΥ είναι το «κλειδί».

Παράλληλα το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε την πρώτη δέσμη προτάσεων για την οικονομία στην οποία περιλαμβάνονται, όπως αναφέρει: «Αναστολή των τρεχουσών οφειλών και δόσεων για ρυθμίσεις, αποτροπή κατασχέσεων, παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, κάλυψη των εργαζομένων για επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους, με ειδική πρόβλεψη για ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, αν τυχόν υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται.

Μετά το πρώτο διάγγελμα του πρωθυπουργού, η Φώφη Γεννηματά αναδεικνύει το θέμα των ακριβών τεστ για τον κορονοϊό και προτείνει συνεργεία της πρωτοβάθμιας με ειδικό εξοπλισμό να κάνουν επισκέψεις στα σπίτια, με υπόδειξη του ΕΟΔΥ και να παίρνουν δείγματα, για να προστατευτούν νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί υπάλληλοι.

Στη συνέχεια, κατά την επικοινωνία της Φώφης Γεννηματά με τον πρωθυπουργό, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επαναλαμβάνει τις θέσεις του για:

1. Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.

2. Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια και ταυτόχρονη λειτουργία ενός Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.

3. Να πολλαπλασιαστούν τα test για τον κορωνοϊό.

4. Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

5. Να προμηθευτούν τα νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.

6. Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.

7. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 35.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε πέντε κέντρα υποδοχής με συνολική χωρητικότητα 5.400 θέσεων.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε:

Να στηριχθεί η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης.

Να λάβει η κυβέρνηση μέτρα με αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας και επαναλαμβάνει τις προτάσεις μας για ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως και οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.

Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Τουρισμού, να στηρίξουν οι Τράπεζες την ρευστότητα».

«Πολλά από τα παραπάνω τα έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποιεί. Και μας ικανοποιεί γιατί αποδέχεται πια τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να καταλάβει πως αυτή η κρίση δεν είναι ευκαιρία για να εφαρμόσει από το παράθυρο τις ιδεολογικές εμμονές της. Δεν είναι ούτε ο χρόνος, ούτε το πολιτικό πεδίο», σημειώνει ο Παύλος Χρηστίδης, κάνοντας ειδική αναφορά στη ρύθμιση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση στην ΠΝΠ την οποία χαρακτηρίζει «δώρο» για όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και οδηγεί σε μειώσεις μισθών 50%.

«Αφορά δε 1.200.000 μισθωτούς που εργάζονται σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

Παράλληλα, είναι αδιανόητο να αυξάνει η κυβέρνηση το κόστος “επίταξης” των ιδιωτικών ΜΕΘ σε 1.600 ευρώ, ενώ μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσες κλίνες ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική είναι άμεσα διαθέσιμες. Το ΕΣΥ, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του, έχουν ανάγκη έμπρακτης στήριξης».

«Χρειάζονται οριζόντια μέτρα, κατά τα πρότυπα της Δανίας. Συνεννόηση ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους και δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας, που προστατεύει τους πολίτες στο δύσκολο τώρα», τονίζει ο κ. Χρηστίδης .



Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις