Για τις σχέσεις με την Τουρκία, τονίζει ότι εκτός από ετοιμότητα, και ψυχραιμία, “χρειάζονται διεθνή ερείσματα” για την αντιμετώπιση της γειτονικής χώρας που δεν είναι “ούτε δημοκρατική, ούτε ειρηνική”.
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης, με αφορμή την παρουσίαση πέντε σεναρίων από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε τομείς που θα εξασφαλίσουν επωφελές αποτέλεσμα για όλους, όπως “η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και η κοινή εγγύηση των συνόρων”. Διαφορετικά, αν επικρατήσει η λογική των δύο ταχυτήτων, που ισχύει εν τη πράξει με την ευρωζώνη, θα ηγείται “ένα διευθυντήριο”, όπως τώρα, όπου τον κύριο ρόλο θα έχουν οι οικονομικά ισχυρότεροι, “οι ανισότητες και οι αντιθέσεις θα διευρύνονται” και αυτό θα λειτουργήσει διαλυτικά.
Ως προς το μέλλον της χώρας μας, λέει ότι “εμείς μόνοι μας θα βρούμε τον δρόμο μας”. Χρειαζόμαστε περισσότερη “εσωκομματική δημοκρατία”, έναν “ουσιαστικό πολιτικό διάλογο” από όλες τις δυνάμεις, ένα “παραγωγικό μοντέλο” και πάνω απ’ όλα “πολιτική βούληση” για να ξεφύγουμε από τις “προσωπικές οξύτητες” και τις “καρεκλομαχίες”.
Ο κ. Χρυσόγονος δίνει δύο παραδείγματα-κατευθύνσεις, για την προώθηση της οικονομίας. Θα κινητροδοτήσουμε “τη δεύτερη κατοικία Ευρωπαίων συνταξιούχων” στην Ελλάδα, που θα “αιμοδοτούν μόνιμα” την ελληνική οικονομία και να βρούμε λύση για την “ενίσχυση της απασχόλησης Ελλήνων ναυτικών” στην ποντοπόρο ναυτιλία, οι οποίοι αυτή τη στιγμή αποτελούν το 15% του συνόλου των εργαζομένων σ΄ αυτή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ