Site icon NewsIT
17:36 | 24.08.20

Χρυσοχοΐδης: Επιβεβλημένη η κατασκευή του νέου ενισχυμένου φράκτη στον Έβρο

Χρυσοχοΐδης: Επιβεβλημένη η κατασκευή του νέου ενισχυμένου φράκτη στον Έβρο
Newsit Newsroom

Η κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο είναι επιβεβλημένη καθώς και οι επισκευές των ζημιών που προκλήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την σχετική ενημέρωση για την πορεία του έργου στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής σημείωσε ότι τον Μάρτιο του 2020 προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα 59.000 άτομα και ότι ο Έβρος «βίωσε μια δύσκολη πραγματικότητα».

Απέρριψε τις προσεγγίσεις ότι δεν υπήρξε μια απόπειρα εισβολής καθοδηγούμενη από την Άγκυρα,εξηγώντας πως οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν εικόνα πρόσφυγα . Ήρθαν εκεί με την παρότρυνση των τουρκικών Αρχών για να ρίξουν τον φράχτη. Και εμείς με αποφασιστικότητα είπαμε ότι δεν θα περάσουν και δεν πέρασαν. Αν υπήρχαν προσφυγές που έχουν ανάγκη προστασίας υπάρχουν σταθμοί από όπου θα μπορούσαν να ζητήσουν άσυλο» αλλά δεν επρόκειτο περί αυτού.

Ο υπουργός σημείωσε πως η εισβολή αυτή απετράπη αρχικά από την ΕΛ.ΑΣ και κατόπιν από τον Ελληνικό Στρατό. Επίσης ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε την αντιπολίτευση «να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς υπάρχουν δημοσιεύματά διεθνώς που φέρουν την Ελλάδα να πηγαίνει αντίθετα με το δίκαιο του ασύλου . Όπως και ότι υπάρχουν πάρα πολλά fake news της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για το θέμα αυτό» και είπε ότι εάν υπάρχουν τέτοια στοιχεία από οποιοδήποτε να τα προσκομίσει.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επίσης δεν έκρυψε την ανησυχία για μια νέα απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία λέγοντας ότι «ο κίνδυνος νέας εισβολής δεν έχει παρέλθει: Η απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν απόπειρες εισόδου. Ορισμένες ημέρες υπάρχει έξαρση και υπάρχει και πάλι απόπειρα μαζικής εισόδου»

Για το πώς θα είναι ο νέος φράχτης

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου φράχτη που τον χαρακτήρισε «αμυντικό» λέγοντας ότι θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους πέντε μέτρων και κοιλοδοκούς.

Το πάνω μέρος του φράχτη, περίπου 1,25 μέτρα θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα).

Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται σε βάθος έξι μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Τα μεταλλικά του νέου φράχτη είναι 6 φορές περισσότερα από αυτά που είχε ο παλιός και δεν έχει καμία σχέση με ασφάλεια από εκείνον που είχε σχεδιαστεί το 2012 .

Ο φράχτης θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στην ιδιαίτερη μορφολογία της περιοχής καθώς θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο, ούτως ώστε να προστατευτούν οι καλλιέργειες αλλά και οι οικισμοί.

Εξ αιτίας άλλωστε αυτών των ιδιομορφιών, ο υπουργός είπε ότι ο φράχτης δεν μπορεί να είναι τσιμεντένιος όπως πρότεινε η Ελληνική Λύση.

Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του νέου φράχτη θα γίνει σε 8 μήνες ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει στα 62,9 εκατομμύρια Έβρο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε πως εκτός από τον φράχτη και την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Έβρου προσλαμβάνουμε και νέους συνοριοφύλακες στον Έβρο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήρε το έργο της FRONTEX στη φύλαξη των συνόρων και εξήγησε πως η τοποθέτηση του φράχτη σε συγκεκριμένα σημεία δεν επελέγησαν τυχαία αλλά με βάση τις εισηγήσεις της ΕΛΑΣ και του Στρατού.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version