Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα από πριν καθώς αναμένονται ισχυρά καιρικά φαινόμενα, αλλά και παραμένει στην ίδια κατάσταση προκειμένου να κάνει όσα πρέπει να κάνει.
Όπως είπε ο υπουργός «η σύσκεψη έχει στόχο να προσδιορίσει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης. 150 άτομα και 55 οχήματα ήταν διατεταγμένα από τη στιγμή που εκδόθηκε η προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και 40 μηχανήματα της περιφέρειας και εκατό εργαζόμενοι ήταν σε ετοιμότητα για να προχωρήσουν στο έργο της διάσωσης και να απαντήσουν στις κλήσεις που δέχτηκαν».
Ο υπουργός Προστασίας του πολίτης ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο θέμα ηλεκτροδότησης στην περιοχή, όπου δίνεται μάχη για να αποκατασταθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.
“Θα είμαστε αλληλέγγυοι”
«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων […] Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών».
«Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να συμπαρασταθούμε στη Χαλκιδική, να θρηνήσουμε τα αθώα θύματα και ταυτόχρονα να κλείσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές και θα το κάνουμε γιατί αυτή είναι η αποστολή μας, αυτή είναι η αποστολή των σωμάτων ασφαλείας, αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτή είναι η αποστολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί τελικά όλοι μας συνεργαζόμενοι μπορούμε να φέρουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Καταγραφή και αποκατάσταση ζημιών
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τις επόμενες μέρες θα αποκατασταθούν όλες οι ζημιές με βάση τους ισχύοντες νόμους», ενώ «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απογράφει και καταγράφει τις ζημιές στις υποδομές και σε λίγο έρχονται συνεργεία για να καταγράψουν και να απογράψουν τις ζημιές στις ιδιωτικές περιουσίες, στα σπίτια και στις επιχειρήσεις, όπου αυτές υπάρχουν».
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπου καταγράφονται πολλά προβλήματα από τις πρώτες ώρες των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή, ο κ. Χρυσοχοΐδης διευκρίνισε: «ο ΔΕΔΔΗΕ έρχεται με δεκάδες υπαλλήλους, τεχνικούς προκειμένου, όπως μας διαβεβαίωσε, μέχρι το βράδυ σε ό,τι τον αφορά να ολοκληρώσει την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης της περιοχής. Ωστόσο, υφίσταται το πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ, με την υψηλή τάση, και αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια και μέσα από το υπουργείο Ενέργειας, προκειμένου πολύ γρήγορα ο διοικητής του ΑΔΜΗΕ και όλοι οι αρμόδιοι να είναι εδώ, ώστε πολύ γρήγορα να αρθούν τα εμπόδια στον δρόμο και στη συνέχεια να επιδιορθωθεί το δίκτυο της υψηλής τάσης που είναι αναγκαίο να επιδιορθωθεί προκειμένου να δουλέψει και το δευτερεύον δίκτυο. Υπάρχει ένα ζήτημα ηλεκτροδότησης της περιοχής διότι φιλοξενούνται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις ξενοδοχειακές και επιχειρήσεις εστίασης, που φιλοξενούν πάρα πολύ κόσμο και συνεπώς είναι ζήτημα βιωσιμότητας, οικονομικής επιβίωσης της περιοχής».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Θ. Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο δήμαρχος Προποντίδας Μανώλης Καρράς, ο διοικητής του Γ Σώματος Στρατού, καθώς και στελέχη της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Λιμενικού. Η αναισθησιολόγος του ΕΚΑΒ Χριστίνα Καραμπελίδου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το σύνολο των τραυματιών που μεταφέρθηκαν κατά την διάρκεια της θεομηνίας στα νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης.