Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο στη αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και κατά την δεύτερη παρέμβασή του, τόνισε πως ο στόχος της μεταφοράς είναι “να υπάρχει χώρος για τις υπηρεσίες και ανθρώπινες συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες”.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο προχωρά στην ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου. Ήδη ολοκληρώθηκαν 200 προσλήψεις χειριστών και διοικητικών υπαλλήλων, για άλλους 220 θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης την 1η Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον 50 θα προσληφθούν ως τις 15-20 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά.
Ακόμη κ. Χρυσοχοϊδης κατήγγειλε ότι ιδιώτες γιατροί “έδιναν έγγραφα τα οποία αποδέχονταν οι υπηρεσίες ασύλου, ότι όλοι ήταν ευάλωτοι, ότι είχαν το λεγόμενο μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να κηρύσσονται ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα κανένας να μην επιστρέφεται“.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι στην ουσία ακολουθούσε τη λογική “στοιβάζουμε ανθρώπους και τίποτα παραπέρα, και αυτό το στοίβαγμα ανθρώπων οδήγησε στη μείωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που είχαν ανάγκη”, καθώς και ότι δεν έφτιαξε επαρκείς υποδομές για να προλάβει την αύξηση των ροών.
Σήμερα οι προθεσμίες αναμονής, κυρίως για όσους δεν πάρουν άσυλο σε πρώτο βαθμό, είναι 2,5-3 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος επισήμανε επιπροσθέτως, ότι από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 156.529 αιτήσεις ασύλου, από τις οποίες εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές περίπου 40.000 και έθεσε το ερώτημα πού βρίσκονται σήμερα οι υπόλοιποι 115.000.
Τέλος, για το χρονικό διάστημα των 18 μηνών κράτησης που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, διευκρίνισε ότι μεταφέρονται κατά γράμμα οι ευρωπαϊκές οδηγίες “χωρίς καμία προσθήκη ή αφαίρεση”.