«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε το 2015 ως απρόβλεπτος πολιτικός παρίας, αποδεικνύεται πραγματιστής πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος» γράφει η Handelsblatt και σημειώνει: «Για τον Τσίπρα αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην εξωτερική πολιτική.Μετά από 27χρόνια η Ελλάδα και η πΓΔΜ δρομολογούν τη λήξη της διένεξης στο ονοματολογικό».
Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι στον γερμανικό Τύπο για τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ:
«Συμφωνία στο ονοματολογικό» (Die Zeit), «Το όνομα αυτής Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Spiegel Online), «Συμφωνία στη διένεξη για το όνομα» (Süddeutsche Zeitung), «Τερματίζεται η διένεξη ΠΓΔΜ-Ελλάδας για το όνομα» (tagesschau.de)
H Zeit Online σημειώνει: «Μια ευρωπαϊκή χώρα θα αλλάξει, όπως όλα δείχνουν, όνομα. Η πΓΔΜ θα ονομάζεται “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Αθήνα και Σκόπια κατέληξαν σε συμφωνία στο ζήτημα του ονόματος. Πριν όμως γίνει πράξη η συμφωνία, θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στην πΓΔΜ. Πράσινο φως θα πρέπει να δώσουν και τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τους Έλληνες βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία αφότου πρώτα τα Σκόπια εφαρμόσουν τους όρους που έθεσε».
Τo Spiegel Online παρατηρεί: «Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος η Αθήνα δεν θα προβάλλει πλέον βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν θα σταθεί εμπόδιο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην ΕΕ. Η διένεξη για την ονομασία της πρώην δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ξεκίνησε το 1991, όταν η πρώην σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Η Ελλάδα, ωστόσο, απέρριπτε ο όνομα “Μακεδονία”, επειδή αυτό είναι το όνομα και ενός ελληνικού γεωγραφικού διαμερίσματος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ