«Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ανοιχτό στο διάλογο και σέβεται τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες τους. Γι’ αυτό θεωρούμε ακατανόητη τη σημερινή εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο κτίριο του υπουργείου, όπου και οι ίδιοι οι «εισβολείς» συνειδητοποίησαν ότι παραβίασαν ανοιχτές θύρες» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Η υπουργός Εργασίας τους δέχτηκε στο γραφείο της, αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση και όπως αποδείχτηκε οι ίδιοι αρνήθηκαν το διάλογο, επιλέγοντας τις κραυγές και το επικοινωνιακό σόου χάριν των τηλεοπτικών καμερών.
Οι ομοσπονδίες και τα συνδικάτα του ΠΑΜΕ, εξάλλου, είχαν συναντηθεί με την υπουργό Εργασίας στις 22/11/2017 και είχαν ενημερωθεί πλήρως για το περιεχόμενο της ρύθμισης σχετικά με τις απεργίες».
“Δεν αλλάζει τίποτα στις απεργίες”
«Η ρύθμιση σε καμία περίπτωση ούτε καταργεί, ούτε περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας. Η μόνη αλλαγή αφορά τον κανόνα της απαρτίας στις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων που δεν είναι ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης όταν συγκαλούνται προκειμένου να ληφθεί απόφαση για απεργία.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι για να υπάρχει απαρτία στη γενική συνέλευση πρέπει να παρίσταται το 1/2 των μελών του σωματείου που πληρώνουν τις συνδρομές τους.
Τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνεται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων.
Τέλος, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η καταστολή οποιασδήποτε μορφής κινητοποίησης δεν ήταν και δεν θα γίνει επιλογή μας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.
“Ντροπή σου” φώναζαν στην Έφη Αχτσιόγλου
Νωρίτερα η Έφη Αχτσιόγλου συγκέντρωσε τα “πυρά” των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ, που έκαναν κανονικά “ντου” στο γραφείο της Υπουργού Εργασίας, προκειμένου να τους δεχτεί. Γι αυτό το λόγο έσπασαν την πόρτα ενώ αναποδογύρισαν και ένα τραπέζι.
Η Έφη Αχτσιόγλου δέχτηκε τελικά τους εκπροσώπους των σωματείων, οι οποίοι τα “έψαλλαν” στην υπουργό για τον νέο συνδικαλιστικό νόμο και τις αλλαγές κήρυξης της απεργίας.
Σε έντονο ύφος της έλεγαν πως για το δικαίωμα στην απεργία έχει χυθεί αίμα, και την καλούσαν να πάρει πίσω τον νόμο. Από τα “πυρά” δεν ξέφυγε ούτε η ΘΕανώ Φωτίου που ήταν στην συνάντηση.
Τελικά ούτε η κ. Αχτσιόγλου ούτε η κ. Φωτίου απάντησαν στα αιτήματα για να απόσυρση του νόμου και αποχώρησαν από το γραφείο.
Μάλιστα έκαναν και… αφισοκόλληση στο γραφείο για την απεργία στις 12 Ιανουαρίου.