Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και διευκολύνουν τους ελέγχους. H παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων θα θεωρείται πταίσμα αν η αξία των προϊόντων φθάνει μέχρι 200 ευρώ (από 600 που είναι τώρα το όριο), ενώ από εκεί και πάνω το αδίκημα θα τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.
Επιπλέον, προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας, καθώς και κατάσχεση των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά), της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού. Το τελευταίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.
Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει ότι από τον Δεκέμβριο έχει σταλεί κατεπείγουσα εγκύκλιος για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ τον Ιανουάριο ο κ. Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση για την υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος “Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013”.
Με την απόφαση αυτή, καθορίστηκε ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591) για τις απογευματινές ώρες (μέχρι τις 22:00) και τις αργίες, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η οικονομική κρίση αποδεκατίζει τα δάση της Μεσογείου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πράσινο Ταμείο για τα δάση
Κρήτη: Καταστρέφουν το δάσος για να πάρουν… καυσόξυλα λόγω κρίσης
12χρονος δώρισε 5.000 ευρώ για να σώσει ένα δάσος