Παρασκευή, 5 Ιουλ.
31oC Αθήνα

ΥΠΕΞ σε Αλβανία για την καθαίρεση Μπελέρη: «Καινοφανής πρακτική, πολλά ερωτήματα για το κράτος δικαίου»

ΥΠΕΞ σε Αλβανία για την καθαίρεση Μπελέρη: «Καινοφανής πρακτική, πολλά ερωτήματα για το κράτος δικαίου»

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία εκπέμπει το υπουργείο Εξωτερικών στη σκιά της καθαίρεσης του Φρέντι Μπελέρη από δήμαρχο Χειμάρρας.

Το ΥΠΕΞ καλεί τις αλβανικές Αρχές να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Φρέντι Μπελέρη να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει τη σημερινή απόφαση ως την «προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά».

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί Δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου.

Η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο  Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο», αναφέρει η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μπελέρης: «Το παζλ μεθοδεύσεων Ράμα ολοκληρώθηκε»

Την ίδια ώρα, απάντηση δίνει και ο Φρέντη Μπελέρης. «Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας», δηλώνει μεταξύ άλλων. 

Και συνεχίζει: «Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψή μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστή που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρο του Εφετείου.

Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την ”κατάληψη” που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας.

Στο Δήμο, όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό».

Όπως αναφέρει ο ίδιος «αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσής μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ Δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Και καταλήγει: «Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις