Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, χαρακτήρισε θετικό αλλά άτολμο το νομοσχέδιο, ενώ χαρακτήρισε ρατσιστική και επικίνδυνη την τροπολογία με την οποία, όπως είπε, στερεί την ιθαγένεια από αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστική ποινή, ακόμα και αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής της.
«Μέσα από το σχέδιο νόμου δίνεται η ευκαιρία να τακτοποιηθούν θέματα που για χρόνια ήταν «αγκάθια» για την κοινωνία μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, καταθέτοντας σειρά βελτιωτικών αλλαγών και δηλώνοντας ανοικτός και για νέες προτάσεις.
«Με τις νέες ρυθμίσεις κάνουμε ένα βήμα μπροστά δεν επιλύουμε όμως όλα τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης γιατί σήμερα συζητάμε για τους νόμιμους και όχι τους παράνομους μετανάστες», σημείωσε ο κ. Γρηγοράκος.
«Το παρόν σχέδιο νόμου καταπολεμά την γραφειοκρατία, παίρνει μέτρα για την προστασία των οικογενειών, δίνει κίνητρα για τους μακροχρόνια διαμένοντας στην Ελλάδα αλλά και την δυνατότητα για παιδιά σπουδαστές να έχουν άμεση πρόσβαση στο δικαίωμα της εργασίας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε λόγο για «έξυπνη και αποτελεσματική ρύθμιση που ανταποκρίνεται στους κανόνες της κοινής λογικής». «Καλύτερη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει και καλύτερη φύλαξη συνόρων, σημαίνει καλύτερη οικονομία και αυτό κάνει το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος.
«Ψηφίζουμε ναι επί της αρχής αλλά αναμένουμε διαρθρωτικές αλλαγές», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για πρόχειρο και αποσπασματικό νομοσχέδιο που δεν λύνει τα προβλήματα με τους μετανάστες, ενώ επιφυλάχθηκε για την υπερψήφιση ορισμένων άρθρων.
Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, όχι μόνο δεν λύνει αλλά εντείνει το πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες στη χώρα μας.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, αλλά και για προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά το θλιβερό συμβάν στην Μανωλάδα.
«Εισηγούμαι θετικά για το νομοσχέδιο που κωδικοποιεί τις υπάρχουσες διατάξεις, απλουστεύει τις διαδικασίες και διευκολύνει τους μακροχρόνια διαμένοντες αλλοδαπούς στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ανδρέας Λοβέρδος.
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία που κατέθεσε και είναι, όπως είπε, ομόφωνη πρόταση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με την οποία σε δήμους πάνω από 100.000 οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από το σύνολο των δημοτών και όχι από ένα διαμέρισμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δύο τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τον νέο μεταναστευτικό κώδικα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δένδιας: Το μεταναστευτικό στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας