Η πρόταση της πλειοψηφίας της συγκυβέρνησης ψηφίσθηκε από τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συγκεντρώνοντας 187 θετικές ψήφους έναντι 71 «κατά». Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντίθετα έμεινε στις 107 θετικές ψήφους και έλαβε 151 αρνητικές ψήφους. 21 βουλευτές ψήφισαν «παρών»
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και η ΕΚ ψήφισε «παρών» και στις δύο προτάσεις, ενώ η Χ.Α, το ΚΚΕ και το Ποτάμι είπαν «ναι» και στις δύο προτάσεις. αντίθετα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έλεγαν «ΝΑΙ» στην δική τους πρόταση και «ΟΧΙ» στης ΝΔ. Σε αντιστάθμισμα και οι βουλευτές της ΝΔ είπαν «ΟΧΙ» στην πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «ΝΑΙ» στην δική τους.
Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίασαν συνολικά 21 βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα και χωρίς αυτές οι απουσίες να «γεννούν» πολιτικά ερωτήματα.
Η πρώτη ημερομηνία που έδωσε η Ολομέλεια της Βουλής ως προθεσμία στην εξεταστική επιτροπή για να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός τριών μηνών. Τα κόμματα μέχρι την Δευτέρα 21 Απριλίου θα πρέπει να γνωστοποιούσαν τους 23 βουλευτές που θα συνθέσουν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε “βέρτιγκο” είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας παρατήρησε ότι έβαλε όλα τα λεφτά του στην καταστροφή και τώρα που αυτή δεν ήρθε, αισθάνεται αμήχανα.
“Κατανοώ το βέρτιγκο στο οποίο βρίσκεται η αντιπολίτευση και γι αυτό θα είμαι πιο επιεικής με τον κ. Μητσοτάκη”, είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προτάσεις για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για θέματα Υγείας.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη είναι σαν του τζογαδόρου που πάει στο καζίνο και χάνει συνεχώς.
Σε ότι αφορά στο αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές άμεσα τόνισε πως κινδυνεύουν να γίνουν οι γραφικοί του χωριού και για τον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα ζητάει για 4 χρόνια εκλογές κι αυτές δεν θα γίνονται και όταν γίνουν θα τις χάσει. “Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και όταν γίνουν θα τις χάσετε κιόλας” ανέφερε ο κ.Τσίπρας .
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη συμφωνία στην Μάλτα και τόνισε πως πήραμε μια συμφωνία συνολική και ξεκαθάρισαν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και η αξιωματική αντιπολίτευση έμεινε να μετρά τις αντιφάσεις της.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να απαντήσει και στα περί “ανικανότητας” της κυβέρνησής του. “Ναι πράγματι κύριοι της αντιπολίτευσης είμαστε ανίκανοι, ξέρετε σε τι; Είμαστε ανίκανοι στις μίζες, στη ρεμούλα, στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος, στη διαφθορά, στις κομπίνες. Σε αυτά αποδειχθήκαμε ανίκανοι γιατί ικανοί σαν και εσάς σε αυτά δεν θα υπάρξουν ποτέ, ποτέ σε αυτόν τον τόπο”, επισήμανε.
“Εσείς αρχίσατε να απολογείστε ήδη πριν ακόμα ξεκινήσει η λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής”, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στη συζήτηση στη Βουλή για την Υγεία.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη είπε ότι έδειξε πως βρίσκεται σε “πανικό” και “εκνευρισμό” και σχολίασε: “Εσείς θέλετε να σας δώσουμε και τιμητικές πλακέτες!”
“Όποιος είδε και άκουσε σήμερα τον κ. Τσίπρα κατάλαβε γιατί ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι σε αποδρομή”, σχολίαζαν πηγές από τη ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλή κατά τη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.
Σε ό,τι αφορά την ημερησία διάταξη της συνεδρίασης, τα πράγματα είναι επίσης πολύ απλά. Άρτον η Κυβέρνηση αδυνατεί να προσφέρει. Και αντί θεαμάτων, έχουμε τις Εξεταστικές Επιτροπές. Όπως σήμερα για την Υγεία. Μπας και καλυφθούν οι αποτυχίες και τα «φάλτσα» σε όλους τους τομείς.
Ας μείνουμε, όμως, στην ουσία. Η Υγεία είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση παρά ποτέ. Τα Νοσοκομεία κρατιούνται, μόνο χάρη στην αυταπάρνηση ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού. Θέλω να τους ευχαριστήσω, για άλλη μια φορά, από το βήμα της Βουλής, και να τους συγχαρώ για την αυταπάρνηση, με την οποία επιτελούν το έργο τους. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα καταρρέει. Εδώ και δυόμισι χρόνια, έχετε καταθέσει για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όλη κι όλη μια τροπολογία, χωρίς καν την αναγκαία χρηματοδότηση.
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αυξάνονται. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να φωνάζετε για τα «5 ευρώ» από όσους έκαναν εισαγωγή στα Νοσοκομεία. Φυσικά, είχαμε εξαιρέσει τότε τους οικονομικά αδύναμους. Φωνάζατε για τα «5 ευρώ». Τι κάνατε ως Κυβέρνηση; Αυξήσατε σε όλους τις εισφορές κατά 2%. Ως Αντιπολίτευση, σας θυμάμαι να μιλάτε για αλλαγή του διοικητικού μοντέλου των δημόσιων Νοσοκομείων. Και ως Κυβέρνηση τι κάνατε; Απολύσατε τους Διοικητές μέσα από μία διαδικασία, η οποία ακυρώθηκε στο ΣτΕ και θα χρεώσετε τώρα το Δημόσιο με αποζημιώσεις.
Η Φώφη Γεννηματά κλιμάκωσε την κριτική της κατά της κυβέρνησης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στη συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο για τη πρόσφατη συμφωνία στη Μάλτα για την αξιολόγηση όσο και για την πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με την περίοδο διερεύνησης της ευθυνών για τη σπατάλη στο χώρο της Υγείας.
“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και απαιτεί να συμπεριληφθεί και η περίοδος των δύο τελευταίων ετών”, είπε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αυτοεξαιρείται. “‘Αμεμπτοι αλ καρτ δεν υπάρχουν. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να δεχθεί την πρότασή μας να διερευνηθεί και η δική σας περίοδος. Η διαφάνεια δεν είναι αλά καρτ και με ημερομηνία λήξης”, πρόσθεσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η Φώφη Γεννηματά άφησε να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση, επιμένοντας στην δική της.
Επιπλέον άφησε αιχμές ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ελεχθεί η περίοδος της κυβέρνησης της ΝΔ 2004-2009, όταν αυξήθηκε η φαρμακευτική δαπάνη κατά 136%. «Γιατί αρνείστε; Τι δεσμεύσεις έχετε αναλάβει για τη περίοδο 2004-2009;» διερωτήθηκε και υπερασπίστηκε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών το ΕΣΥ που έγινε, όπως είπε, από το ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η πρόταση για Εξεταστική της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να στρέψει το ενδιαφέρον από τη δυσμενή συμφωνία που έκανε στη Μάλτα ενώ φοβάται τον έλεγχο για τα δικά πεπραγμένα. Επίσης έκανε λόγο για συνθηκολόγηση ηττημένου και παράδοση άνευ όρων. «Δεν έχετε νομιμοποίηση να δεσμεύσετε τη χώρα στο δίλημμα “grexit ή διαρκής λιτότητα”, επανέλαβε η κ. Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι “η συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης μόνο αδιέξοδο θα φέρει στη χώρα. Πρέπει να φύγει το συντομότερο”. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι ανέθεσε το ελληνικό πρόγραμμα στο ΔΝΤ.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή κατά την συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, αναφέρθηκε καταρχήν στην συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι όσα ακούστηκαν γι’ αυτήν «προκαλούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού», ο οποίος «έχει γονατίσει εδώ και 8 χρόνια -μπαίνουμε στον ένατο- από την κρίση, τα μέτρα, τα μνημόνια σας, και τώρα έρχεται αντιμέτωπος με ένα αβάσταχτο πακέτο, με μείωση του αφορολόγητου, με περικοπές στις συντάξεις, με επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, που ουσιαστικά αφορούν ένα νέο πρόγραμμα, ανεξάρτητα αν θα ονομαστεί μνημόνιο ή κάπως αλλιώς».
Είπε ότι «το παραμύθι των αντίμετρων δεν πείθει ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε καν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και επισήμανε ότι όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα «τα λεγόμενα αντίμετρα το πολύ- πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη μισθωτών κι αυτοαπασχολουμένων, προκειμένου να δοθούν κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, που θα αυξηθεί» εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης, καθώς «η μείωση του αφορολόγητου, η περικοπή των συντάξεων θα πλήξει και τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Αναφέρθηκε και στα εργασιακά, λέγοντας πως παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης για «μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης», δεν γίνεται καμία συζήτηση για επαναφορά του κατώτατου μισθού, ούτε για κατάργηση της διάκρισης εις βάρος των νέων εργαζομένων, ενώ ομοίως δεν γίνεται συζήτηση για την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που έπληξε τη δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, ούτε για την επαναφορά της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων.
«Το πιο εξοργιστικό όμως είναι όλη αυτή η προσπάθεια εξωραϊσμού της ΕΕ, που έκανε και κάνει η κυβέρνηση, με αφορμή τα εργασιακά» είπε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ εδώ και 30 χρόνια ξηλώνει βήμα- βήμα κάθε εργασιακό δικαίωμα, ενώ ό,τι διαφυλάχθηκε σε κατακτήσεις διαφυλάχθηκε χάρη στη σύγκρουση με αυτές τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Επέκρινε την κυβέρνηση ότι «έχετε γίνει πιο ευρωλάγνοι κι από τους πιο ευρωλάγνους» και ότι προσφέρει κάλυψη στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία. Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, έθεσε το ερώτημα τι αμυντικές ανάγκες της χώρας υπηρετεί η παρουσία ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο για την οποία επαίρεται ο κ. Π. Καμμένος.
Είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο σύστημα διότι με την ταμπέλα της δήθεν προόδου πέτυχε να περάσει σκληρά μέτρα και κυρίως «αντιλήψεις και ιδέες βαθιά αντιδραστικές, και μέσα σε κόσμο που σας ακολουθούσε αντιλήψεις κατάφωρα εχθρικές για τον λαό».
“Και εδώ βρίσκεται και η δύσκολη θέση της ΝΔ. Γιατί πρέπει να αντιπολιτευτεί μια κυβέρνηση που αποδείχτηκε πιο ικανή να περνάει πολιτικές, για τις οποίες η ΝΔ θεωρεί ότι έχει το “know how” προσέθεσε.
Ως προς την Εξεταστική για την Υγεία είπε ότι τόσο το χρονικό διάστημα της έρευνας και κυρίως η θεματολογία προσφέρεται για μια βολική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού συσκοτίζεται, μεταξύ άλλων, και η άθλια κατάσταση του συστήματος Υγείας. σε σχέση με τις πραγματικές και αυξημένες λαϊκές ανάγκες.
Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις με το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα του “νοικοκυρέματος” και του “εξορθολογισμού των δαπανών για την Υγεία” προώθησαν και προωθούν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα στον χώρο της Υγείας, όπου “με νόμιμο τρόπο γίνεται η τεράστια κλοπή με την αφαίρεση ακόμα και αυτών των ελάχιστων και ανεπαρκών λαϊκών δικαιωμάτων στην Υγεία”.
Είπε ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ αξιοποιείται κατά κόρον από την κυβέρνηση για να τροφοδοτεί τις δημόσιες μονάδες Υγείας με “πάμφθηνο” προσωπικό, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη νομοθέτηση που προβλέπει την μεταφορά σοβαρών τομέων του δημόσιου συστήματος Υγείας από το κράτος στην τοπική διοίκηση, που «ανοίγει παραπέρα το δρόμο της επιπλέον επιβάρυνσης του λαού με δημοτικά τέλη και φορολογία προκειμένου να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα».
Πρόσθεσε ότι με την καθιέρωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας η κυβέρνηση έβαλε τη σφραγίδα στην τυπική διάλυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς επέκτεινε επάξια το σχέδιο που ξεκίνησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για την αναδιάρθρωση της ΠΦΥ με υποδομές και προσωπικό που δε θα επιβαρύνουν το κράτος και με παροχές του ελάχιστου “στοιχειώδους πακέτου” στους ασθενείς που επίσης να “κοστίζουν” ελάχιστα σε κράτος και ασφαλιστικά ταμεία».
Σχετικά με τα θέματα της διαφθοράς στον χώρο της Υγείας, είπε ότι παρά τις προφάσεις όλων των κυβερνήσεων για λήψη μέτρων αντιμετώπισής της, όταν και ο τομέας της Υγείας αναπτύσσεται στην βάση του “κόστους-οφέλους” και όταν οι δημόσιες μονάδες Υγείας εξαρτούν την λειτουργία τους από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τότε αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει καμία Εξεταστικής Επιτροπή, όπως και δεν το αντιμετώπισε.
Ενέταξε και την υπόθεση Novartis, “ούτε η πρώτη είναι, ούτε η τελευταία”, στο πλαίσιο του πολέμου μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών που θα οξυνθεί για τη διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας στην αγορά, λόγω του “κλειστού προϋπολογισμού” στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, υπογραμμίζοντας ότι “αν δεν φύγει από τη μέση το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, θα συνεχίζει να υπάρχει η διαφθορά (παράνομη και πολύ περισσότερο η νόμιμη), θα συνεχίσει να υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα για τη λαϊκή υγεία, θα συνεχίσουν να γίνονται Εξεταστικές Επιτροπές”.
Αναφερόμενος στο “Ερρίκος Ντυνάν” είπε ότι ο έλεγχος για παρανομίες και ατασθαλίες πρέπει να γίνει, όμως από μόνος του “δεν μπορεί να απαντήσει στο κύριο, δηλαδή, ότι η όλη εξέλιξη και αυτού του νοσοκομείου έγινε στο έδαφος του ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας”.
“Όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις εκθείαζαν το πρότυπο της “μεικτής οικονομίας” στο παράδειγμα του “Ερρίκος Ντυνάν”, που έπρεπε να ακολουθήσουν και τα κρατικά νοσοκομεία, όπως έλεγαν, ήμασταν το μοναδικό κόμμα που τονίζαμε ότι η επιχειρηματική δράση και με αυτήν τη μορφή, τίποτα καλό δεν προοιώνιζε ούτε για τους ασθενείς ούτε και για τους εργαζόμενους”, ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι “και στον τομέα της Υγείας φαίνεται η φιλολαϊκή κοινωνική, πολιτική, οικονομική, συνολική πρόταση ανατροπής, του ΚΚΕ”
“Η μοναδική λύση από την σκοπιά της υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων είναι το νοσοκομείο αυτό να περάσει στην πλήρη ιδιοκτησία, χρηματοδότηση και λειτουργία από το κράτος”, είπε αναφερόμενος στο “Ερρίκος Ντυνάν”. Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, ενώ “δεν βλέπει τον λόγο γιατί να μην επεκταθεί μέχρι σήμερα ή να μην συμπεριλάβει και ένα χρόνο πριν η και περισσότερο αν χρειάζεται. Δηλαδή η εξεταστική επιτροπή να ερευνήσει από το 1996 έως το 2017”.
“Έτσι θα ξεκαθαριστεί και ότι δεν έχετε κάτι να κρύψετε, ούτε κάποιον να καλύψετε, από σημερινούς ή πρώην υπουργούς σας και γενικούς γραμματείς υπουργείων. Στα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε όλοι σας εμείς δεν συμμετέχουμε”, κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Υπέρ του να διερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή χωρίς χρονικούς περιορισμούς οι σπατάλες στο χώρο της Υγείας, τάχθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Ολομέλεια της Βουλής. Απευθυνόμενος δε στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως η Επιτροπή δεν θα πρέπει να γίνει αρένα επικοινωνιακής και κομματικής αντιπαράθεσης.
Ο κ. Θεοδωράκης προσέθεσε ότι το πολιτικό σύστημα ούτε ήθελε ούτε θέλει να κάνει τομές στην Υγεία, και έκανε λόγο για τροχονόμο των συμφερόντων. «Πλην λίγων, όπως ο Παρασκευάς Αυγερινός, που πήγαν να κάνουν κάτι, που πνίγηκαν στον ανταγωνισμό των κομματικών συμφερόντων», ανέφερε και υποστήριξε ότι «όλοι μιλούν για τον φόνο αλλά κανένας για τον δολοφόνο».
Για το “Ερρίκος Ντυνάν”, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «έπρεπε να είχαν γίνει όλα αντιληπτά, αλλά τα κάλυπτε η δωρεάν νοσηλεία πολιτικών και δημοσιογράφων», ενώ για το ΚΕΕΛΠΝΟ επισήμανε ότι οι διοικήσεις του διαχειρίστηκαν εκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο. Επίσης επισήμανε τη διαχρονική σπατάλη, κάνοντας λόγο για «μαύρη τρύπα» στη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα λεφτά είναι πολλά και πολλοί οι εμπλεκόμενοι», είπε ο κ. Θεοδωράκης.
Την χρονική επέκταση της έρευνας της Εξεταστικής Επιτροπής στο χώρο της υγείας, που θα συμπεριλαμβάνει και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης, έθεσε ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει το κόμμα του την πρόταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.
“Φαίνεται ότι η Βουλή έλυσε όλα τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και για αυτό αρχίζει τις Εξεταστικές και να κυνηγάει μάγισσες. Πρέπει αν το θέλετε να ερευνήσουμε αληθινά το θέμα και όχι να κάνουμε απλά ένα πανηγύρι. Στο χέρι μας είναι αυτό, με την προϋπόθεση να είναι σοβαρή η πρόταση» είπε ο κ Λεβέντης τονίζοντας ότι «σίγουρα στο χώρο της υγείας γινόταν πάρτι” και ότι “η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων βοήθησαν στο να ανδρωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα”.
“‘Ακουσα το επιχείρημα από υπουργό ότι δεν βάζουμε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχουμε μια διαδρομή που το εγγυάται. Δεν είναι καλό να επικαλούμαστε την διαδρομή μας και να μην βάζουμε την δική μας περίοδο. Το αντίθετο έπρεπε να κάνει για να αποδείξει ότι η διαδικασία είναι διαφανής και ότι δεν φοβάται τίποτα”, ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι με όσες εξεταστικές ή προανακριτικές έγιναν στο παρελθόν δαπανήθηκαν ώρες άσκοπα ενώ επανέφερε την πρόταση του να ελέγχονται από εισαγγελέα οι μεγάλες προμήθειες, αν θέλει όπως είπε, η κυβέρνηση να πατάξει τη διαφθορά.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. “Λέει ο κ. Τσίπρας ότι έχει κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά αν δεν ρυθμίσουν το χρέος δεν την υπογράφουμε. Βγαίνει η κ. Λαγκάρντ και λέει πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά το χρέος. Τι θα κάνετε; Ο κ. Σουλτς ζητά μεταρρυθμίσεις, η κ. Μέρκελ λέει θα βοηθήσουμε, στα λόγια όμως», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι είναι αφελής ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα αν θεωρεί ότι θα μας κάνουν χάρη”, υπογράμμισε και συμπλήρωσε:.
“Το χρέος της Ελλάδας είναι να κάνει μεταρρυθμίσεις και μετά να αξιώνει ρυθμίσεις. Πλανάται ο κ. Τσίπρας αν θεωρεί ότι θα καταφέρει να ικετεύσει για δόσεις προγράμματα και λεφτά χωρίς να τις κάνει”. Ταυτόχρονα πρότεινε εκ νέου, «την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων μέχρι να φύγουμε από τα μνημόνια και η Ελλάδα ξανασταθεί στα πόδια της», καθώς και την σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των Δημοσκοπήσεων.
Τέλος, ο κ. Λεβέντης, επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τα ότι δεν εφάρμοσαν τόσα χρόνια αυτά που προτείνουν σήμερα. Ακόμα, μίλησε για δυσκολία που είχε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναντηθούν, γιατί, όπως είπε, προσωπικά πιστεύει στην συναίνεση αντίθετα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που θέλει την εξουσία.
Έντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για την αντιπαράθεση που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.
Η κόντρα των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού ζητήματος, για να απαντήσει στις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο κ. Πολάκης.
“Προφανώς δεν μοιάζουμε. Δεν ήξερα ότι για να ελεγχθεί η περίοδος του κ. Πολάκη, πρέπει να έχω μούσια και να βγάλω τη γραβάτα”, είπε ο κ. Γεωργιάδης προκαλώντας την ενόχληση και τα σχόλια του κ. Πολάκη.
Οι προσπάθειες του κ. Βούτση να μην συνεχιστεί άλλο η αντιπαράθεση τους, προκάλεσαν και την έντονη αντίδραση του.
“Η βεντέτα που έχει στηθεί σε άλλες διαδικασίες μεταξύ σας δεν θα αναπαραχθεί σε αυτήν εδώ την αίθουσα… Δεν είναι τηλεοπτικό πάνελ η Ολομέλεια”, τόνισε ο κ. Βούτσης.
Έντονη όμως ήταν και η ενόχληση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος φώναζε «έλεος» όση ώρα ο κ. Γεωργιάδης εκτόξευε αιχμές εναντίον του.
“Είναι αδιανόητο να μιλάτε στον ενικό και σ’ αυτό το επίπεδο. Δεν τιμά κανέναν μας αυτό το επίπεδο”, τόνισε ο κ. Βούτσης βάζοντας τέλος στο “θερμό επεισόδιο”.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ