Η τροπολογία συγκέντρωσε πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία της απαιτούμενης, αφού την υπερψήφισε και η αξιωματική αντιπολίτευση.
Συγκεκριμένα σε σύνολο 231 παρόντων βουλευτών υπέρ του άρθρου 68, στο οποίο ενσωματώθηκε ο βασικός κορμός της τροπολογίας, τάχθηκαν 194 βουλευτές, ενώ 33 βουλευτές καταψήφισαν και 4 δήλωσαν παρών.
Τα υπόλοιπα άρθρα, από 69-84 που αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις για την προστασία της Α’ κατοικίας, 192 βουλευτές ψήφισαν ΝΑΙ, 33 ΟΧΙ και 6 δήλωσαν παρών. Υπέρ της νέας ρύθμισης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και της Ένωσης Κεντρώων. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή την καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση -όπως παραδέχθηκαν και στην Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος- έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, προκειμένου να μην προκαλέσει κρίση στις σχέσεις με τους δανειστές.
Πλέον ο αριθμός των επιχειρηματικών δανείων που θα έχουν την δυνατότητα να μπουν στην πλατφόρμα έχουν περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με την αρχική ρύθμιση που κατατέθηκε, αφού το υπόλοιπο του δανείου μειώθηκε στα 100.000 ευρώ, έναντι 130.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της κυβέρνησης.
Έτσι προκειμένου κάποιο επιχειρηματικό δάνειο να μπει στην προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει:
-
- Το υπόλοιπο του δανείου να είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.
- Η αντικειμενική αξία του ακινήτου κάτω από τις 175.000 ευρώ.
- Η ακίνητη περιουσία και τα οχήματα του δανειολήπτη και της οικογένειάς του, να μην υπερβαίνουν σε αξία τα 80.000 ευρώ.
- Οι καταθέσεις του δανειολήπτη και των μελών της οικογένειάς του να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ.