Πολιτική

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής το φορολογικό με αιχμές από Μπακογιάννη

Υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 Σε παρέμβασή της, η Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ), χαρακτήρισε «άτολμο» το πόνημα του υπουργείου Οικονομικών: «Ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών, παρουσιάζει σημαντικά κενά αναφορικά με τη φορολογική δικαιοσύνη» υποστήριξε.

«Δεν υπάρχει ισότητα επιβαρύνσεων ανά κατηγορία. Αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες. Ευνοείται η ενθυλάκωση των κερδών αντί για την επένδυση. Μειώνεται ο φόρος επί των μερισμάτων» παρατήρησε η κα Μπακογιάννη και συνέχισε:

«Κανείς σήμερα δεν αγοράζει πετρέλαιο θέρμανσης. Το κράτος κυνικά σκεπτόμενο, θα έχει περισσότερα έσοδα αν μειώσει προς τα κάτω το φόρο – και για την βενζίνη και για το πετρέλαιο. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας: Αφήστε τον κόσμο να μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο και βενζίνη! Οι μειώσεις στον ΦΠΑ θα λειτουργήσουν και ψυχολογικά στην αγορά. Γιατί δεν καταργείτε την παρακράτηση του 10% σε μερίσματα για νομικά πρόσωπα; Γιατί ο Όλι Ρέν έδωσε δικαίωμα flat tax στη Φινλανδία και όχι σε μας; Αν η Πορτογαλία μπορεί να δώσει ειδικά κίνητρα σε επενδύσεις μέσα στο Μνημόνιο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούμε εμείς» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ.

Αντίθετα, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ) υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο απέναντι στις βολές που δέχθηκε από τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων, επισημαίνοντας πως το φορολογικό σύστημα έχει γίνει πιο απλό – «και όσο απλούστερο είναι, τόσο πιο δύσκολα φοροδιαφύγει κανείς».

«Είναι ψέμα το ότι η συνολική επιβάρυνση με το νέο σύστημα, οδηγεί στο να φορολογούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, περισσότερο απ’ ό,τι πριν. 100 εκ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι» παρατήρησε ο κος Λαζαρίδης. «Ξεβολεύουμε το 15% των ανώτερων εισοδημάτων, των πάνω από 23000 ευρώ – αλλά το υπόλοιπο 85% θα πληρώσει λιγότερο. Είναι ντροπή να λέμε πως γίνονται τεκμήριο τα παιδιά. Απ’ την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χάνουν όλοι, αλλά εισέρχεται το σύστημα επιδότησης του παιδιού. Όσοι έχουν τρία παιδιά και άνω, παίρνουν επιπρόσθετη επιδότηση, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια». Αναγνωρίζοντας τέλος, πως «δεν είναι παράλογος ο φόβος ότι οι φόροι δεν θα πληρωθούν» ο κος Λαζαρίδης υπογράμμισε πως «απ’ τα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία, θα πάνε και σε αποπληρωμή φόρων. Εξαλείφεται το φαινόμενο της παύσης πληρωμών από πλευράς κράτους – και οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούμενες, θα μπορούν να χορηγούν δάνεια, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για έκτακτο εργαλείο ρευστότητας».

Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί επί των άρθρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί-επιτηδευματίες-συνταξιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κυριάκος Μητσοτάκης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Αναγνωρίστηκε η οικουμενικότητα και η συμβολή της
Με την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου ως «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας» αναγνωρίζεται η παγκόσμια προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες στα Εξάρχεια» – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ
«Δεν υπάρχει λόγος να γίνονται συναυλίες σε μία περιοχή τόσο πυκνοκατοικημένη και ουσιαστικά χρησιμοποιείται από κάποιους ως ορμητήριο για επεισόδια», επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Το ΣτΕ ακύρωσε το πρόστιμο στη ΝΔ για τη διαρροή των email των αποδήμων – Παραμένουν όμως σε Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και δύο στελέχη της ΝΔ
Λόγω μη επαρκούς αιτιολογίας ακυρώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα πρόστιμα συνολικού ύψους 40.000 ευρώ που...
Συμβούλιο της Επικρατείας 7