Πολιτική

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις μικροχρηματοδοτήσεις

Με ευρεία πλειοψηφία, υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις» του υπουργείου Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου, θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στο θέμα του καθορισμού του ύψους του επιτοκίου των μικροχρηματοδοτήσεων και εάν αυτό θα έπρεπε να το καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο, απάντησε πως «θα εμείνουμε στην θέση μας να μην υπάρχει όριο, αλλά θα προστεθεί μια πρόταση στο νομοσχέδιο που θα αναφέρει πως «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ανώτατο όριο επιτοκίου μικροχρηματοδότησης ανά πάσα χρονική στιγμή». O κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως, εάν εξαρχής καθοριστεί το επιτόκιο από το υπουργείο, τότε όλες οι εταιρείες θα κινηθούν στο ανώτατο ύψος του δυνητικού ορίου που θα τεθεί. Εμείς είπε, θα παρακολουθήσουμε την αγορά των μικροπιστώσεων σε αυτόν τον τομέα και «δεν θα περιμένουμε το ένα έτος για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η αγορά – και εάν χρειαστεί θα επέμβουμε».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, προχώρησε επίσης σε μια σειρά από νομοθετικές βελτιώσεις, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, ενώ αναφορικά με τον καθορισμό πλαφόν επιτοκίου για τις μικροπιστώσεις, ο υφυπουργός επισήμανε πως πρόκειται για ένα δυσχερές θέμα, καθώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν στην Ευρώπη. 

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αναφερόμενος στις φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου, τόνισε πως «η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, ακολούθησαν και άλλες μειώσεις φόρων. Δεν σταματάμε όμως εδώ. Όπου προκύπτει δημοσιονομικός χώρος θα αξιοποιείται στην κατεύθυνση μείωσης των φόρων. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως θεσπίζονται και δίνονται λύσεις «στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο, αποκαθιστώντας μια άνιση και άδικη αντιμετώπιση. Παρέχεται στη φορολογική διοίκηση η δυνατότητα να προβεί σε διορθωτική παρέμβαση, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ, για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στις χρήσεις στις οποίες πράγματι ανάγονται, και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν. Προβλέπεται επίσης ότι δεν θα επιβληθούν πρόστιμα, ενώ μειώνονται σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, χωρίς χρονοβόρες ελεγκτικές διαδικασίες. Παράλληλα θεσπίζεται, η δυνατότητα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αναλογικά, σε μηνιαία πλέον βάση, και χωρίς ποινή ως κίνητρο για τους πολίτες που θα προβούν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους. Τα αγροτεμάχια απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και για το 2020. Επίσης επεκτείνεται και για τον μήνα Ιούνιο 2020 η έκπτωση ποσοστού 25% στις εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών, και στις δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που τελούν σε αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών».

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, που ως αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης είχε επεξεργαστεί το «παράλληλο τραπεζικό» σύστημα στο οποίο εντάσσεται και ο θεσμός των μικροπιστώσεων, σημείωσε πως αυτό το εργαλείο έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό στο χρηματοδοτικό μας σύστημα. Τόνισε πως οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολλά κανάλια να για να βρουν χρηματοδότες, αλλά όχι και οι μικρές επιχειρήσεις, ο επαγγελματίας και αγρότης Το εάν όμως αυτό το εργαλείο λειτουργήσει σωστά ή όχι, αυτό είπε, θα είναι ένας αγώνας που η έκβασή του θα εξαρτηθεί από τα πρώτα του βήματα, γι’ αυτό και χρειάζεται «να υπάρξουν απλές και σωστές διαδικασίες, διαφάνεια, αποτροπή διά ροπάλου πελατειακών λογικών». Ο θεσμός αυτός, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, δεν πιστεύω ότι είναι πανάκεια, αλλά θα καλύψει ένα μέρος του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει και θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Σχετικά με τον ρόλο του κράτους, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «δεν θα πρέπει είναι ένας απόμακρος θεατής, με ένα ρόλο απλά εποπτικό, αλλά θα είναι ένας παράγων της αγοράς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε πως «η ανάγκη για κάποιο παράλληλο σύστημα, κάποιο εναλλακτικό σύστημα εκτός των συστηματικών τραπεζών, βγαίνει μέσα από μια πολύ ορθόδοξη οικονομική θεωρία». Ανέφερε πως το κόμμα του είναι επιφυλακτικό σχετικά με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τον τρόπο επιτήρησης των μετόχων και των διοικητικών συμβουλίων των νέων αυτών εταιρειών παροχής μικροπιστώσεων. Υποστήριξε δε, πως αυτή είναι μια κατάλληλη στιγμή, όπου ίσως θα πρέπει να δούμε τον τρόπο συνολικά της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος και το εάν μπορούν τελικά ή όχι οι τράπεζες να αυτορυθμίζονται – και πόσο αποτελεσματικά η εμπειρία μας έδειξε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε πως οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι ένα μέσο βοήθειας στην αγορά με αμεσότητα και μέσο αποφυγής της τοκογλυφίας. Η διαμόρφωση όμως του επιτοκίου, επισήμανε είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του θεσμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «ως ΚΚΕ λέμε όχι: Δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό οι μικροχρηματοδοτήσεις, αλλά το ερώτημα είναι τι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με την πρωτοβουλία την οποία παίρνετε. Τα προβλήματα που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, η φτωχομεσαία αγροτιά, σε αυτά τα προβλήματα μπορείτε εσείς να απαντήσετε με αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης; Τα προβλήματά τους δημιουργούνται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές και της Ε.Ε. που επιδεινώνουν τη θέση των ατομικών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των εμπόρων, γι αυτό ακριβώς τον λόγο το ΚΚΕ λέει ‘όχι’ στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο βουλευτής.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, είπε στην ομιλία της ότι «ο καπιταλισμός σαν οικονομικό σύστημα έχει την ικανότητα του χαμαιλέοντα. Μπορεί να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να οικειοποιείται κάθε διαθέσιμο εργαλείο και μέθοδο, προκειμένου να διαιωνίζεται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του κεφαλαίου». Σήμερα είπε, «που οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά πτωχευμένες, έρχεστε να θεσμοθετήσετε ένα σύστημα μικροπιστώσεων, δίνοντας απλά ένα νέο πεδίο δράσης και κερδοφορίας στο παρασιτικό κεφάλαιο». Παραδίδετε, είπε «τους χειμαζόμενους επαγγελματίες της χώρας, που έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, σαν βορά στο παρασιτικό κεφάλαιο, για να κερδοσκοπήσουν ανεξέλεγκτα σαν κοινοί τοκογλύφοι, στην πλάτη όλων αυτών που υφίστανται τις συνέπειες της ίδιας της πολιτικής σας. Μην προσπαθείτε να κρύψετε την αλήθεια ή να την ωραιοποιήσετε με μεγάλα λόγια και ψεύτικα επιχειρήματα, γιατί είναι μάταιο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα