- Μία ιστορική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο, με το Σύμφωνο Συμβίωσης να υπερψηφίζεται με 194 ψήφους - Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα με αυτοκριτική και μία συγγνώμη για την καθυστέρηση του νομοσχεδίου - Χάος στη Νέα Δημοκρατία, με τους βουλευτές να ψηφίζουν κατά συνδείδηση και να... χωρίζονται στα τρία - "Όχι" η "γραμμή" των ΑΝΕΛ, με κάποιους βουλευτές (Κουντουρά, Παπαχριστόπουλος, Ζουράρι) να διαφοροποιούνται και να υπερψηφίζουν! - Υποστήριξη από ΠΑΣΟΚ - Ποτάμι - Ένωση Κεντρώων, αρνητικά ψήφισαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ - Οποία έκπληξις: Βωμολοχίες, εμετικές εκφράσεις και ομοφοβικό παραλήρημα από βουλευτές της Χρυσής Αυγής - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
Η χώρα μας είχε μέχρι και… καταδίκες από ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα για το ότι ακόμη δεν είχε ψηφιστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως λέει κι ο ελληνικός λαός, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης υπερψηφίστηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο με 194 ψήφους, σε μία ημέρα που από το πρωί ήταν γεμάτη ένταση.
Στην ψηφοφορία επικράτησε το απόλυτο χάος σε σημείο που οι ψηφολέκτες χρειάστηκαν πάνω από μία ώρα για να βγάλουν τελικό αποτέλεσμα. Τελικά το Σύμφωνο Συμβίωσης πέρασε με τις ψήφους των βουλευτών σύσσωμου του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ, της Ένωσης Κεντρώων και με ολίγη Νέα Δημοκρατία.
Από την ψηφοφορία αυτό που έμεινε ήταν το χάος που επικράτησε στη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν εμφανίστηκε απλά διχασμένη, αλλά παντελώς διάσπαρτη με τους βουλευτές να προκαλούν πονοκέφαλο στους ψηφολέκτες. Ηχηρές απουσίες, πολλά όχι, πολλά όμως και τα ναι με την αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει για πρώτη φορά τέτοια ασυεννοησία.
Ναι στα άρθρα από 1 έως και 14 που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, από τη ΝΔ τάχθηκαν τελικά 17 βουλευτές οι: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ντόρα Μπακογιάννη, Όλγα κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (όχι στο 7), Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Χατζηδάκης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Παπακώστα, Σίμος Κεδίκογλου , Κώστας Τασούλας (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (εκτός από τα άρθρα 9-10 και 11), Χρήστος Δήμας και Γιάννης Πλακιωτάκης
ΟΧΙ σε όλα τα άρθρα που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τάχθηκαν 27 «γαλάζιοι» βουλευτές, οι : Αννα Καραμανλή, Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεράσιμος Γιακουμάτος(εάν και ψήφισε «ναι» επί της Αρχής), Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Αθανάσιος Μπούρας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Τάσος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Βασίλης Γιόγιακας, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Κασαπίδης, Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χαράλαμπος Αθανασίου (όχι σε όλα εκτός του 15), Χρήστος Μπουκώρος, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Καρασμάνης , Κωστας Κουκοδήμος, Φωτεινή Αραμπατζή, Στέργιος Γιάννακης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βαγιενάς, Νότης Μηταράκης.
Από την ψηφοφορία απουσίασαν 29 βουλευτές της ΝΔ οι: Σταμάτης Δημήτριος, Βασίλης Κικίλιας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνης Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Αδριανός, Γεώργιος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Κώστας Κοντογιώργης, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσίαρας , Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης , Καραμανλή Κώστας του Αχιλλέα, Κωνσταντίνος Σκρέκας , Χρήστος Σταικούρας , Γιάννης Αντωνιάδης.
Από τους ΑΝΕΛ που καταψήφιζαν τις σχετικές διατάξεις, διαχωρίστηκαν οι βουλευτές Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, Κώστας Ζουράρης και η Έλενα Κουντουρά που ψήφισαν «ΝΑΙ», ενώ ο πρόεδρος του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απουσίασε από την ψηφοφορία.
«ΟΧΙ» στα άρθρα που αφορούσε το σύμφωνο συμβίωσης ψήφισε και ο Ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Αίσθηση προκάλεσαν πάντως και οι πολλές απουσίες των βουλευτών του ΚΚΕ, που η θέση του κόμματος ήταν να καταψηφίσει τις διατάξεις που αφορούσαν το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ των ομόφυλών ζευγαριών. Ομοίως όπως αναμενόταν έπραξε και η Χρυσή Αυγή.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του πριν την ψηφοφορία ζήτησε συγννώμη για το ότι καθυστέρησε η ψήφισε του εν λόγω νομοσχεδίου. Στο καθαρά πολιτικό κομμάτι, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις… απανταχού διασπάσεις.
Η μέρα πάντως ήταν… γεμάτη από ειδησεογραφία. Από νωρίς το μεσημέρι, γίνονταν διάφορες συγκεντρώσεις στην Αθήνα από ομοφυλόφιλους που διεκδικούν ίσα δικαιώματα στην ζωή αλλά και στον θάνατο.
Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στη Μητρόπολη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από τους επικεφαλής της εκκλησίας εναντίον των ομοφυλόφιλων.
Νέα παιδιά ντυμένα ιερείς φιλήθηκαν μπροστά στην Μητρόπολη και αυτό δεν άρεσε σε κάποιους που αντέδρασαν έντονα ενώ ακούστηκαν και κάποια “γαλλικά”.
Οι εκφράσεις που ακούστηκαν, έξω μάλιστα από την Μητρόπολη, είναι… αυστηρώς ακατάλληλες για ανηλίκους και αποδεικνύουν το ότι… έχουμε ακόμη δρόμο σαν χώρα για να μπορούμε να αυτοαποκαλούμαστε ως μία “σύγχρονη και δημοκρατική”.
Στις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης, συγκέντρωση έγινε και έξω από την Βουλή. Ετεροφυλόφιλοι και ομοφυλόφιλοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των οργανώσεων και βρέθηκαν μαζί στο Σύνταγμα, δίπλα από τις εορταστικές εκδηλώσεις, “γιορτάζοντας την ισότητα, το να μην κρύβονται οι άνθρωποι, το δικαίωμα στην αγάπη”, όπως είπαν.
Παράλληλα κι ενώ έξω από τη Βουλή επικρατούσε ένα κλίμα… αγάπης, μέσα στο κοινοβούλιο η μισαλοδοξία, οι εντάσεις και τα ομοφοβικά παραληρήματα συνέθεταν το σκηνικό.
Από νωρίς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν δείξει τις διαθέσεις τους. Για μέρα ντροπής και για νομοθετήματα που είναι ενάντια στη φύση και τη λογική έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός κατά την ομιλία – παραλήρημα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.
Άκρως προκλητικός και ειρωνικός, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ρώτησε την κυβέρνηση γιατί δίνει νομική υπεροχή στη συμβίωση μεταξύ δυο ατόμων χωρίς σύμφωνο συμβίωσης και «δεν δίνεται και σε παραπάνω, σε πέντε, σε επτά; Ωραίο δεν είναι και αυτό; Γιατί τους βάζετε διλήμματα;».
Αναφερόμενος σε άρθρο του νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι προϋποθέσεις σύναψης και λύσης των συμφώνων συμβίωσης διέπονται από το δίκαιο του τόπου όπου καταρτίστηκαν, ο Γιάννης Λαγός συνέχισε στον ίδιο προκλητικό τόνο: «Αν μας έρθει κάποιος ο οποίος έχει παντρευτεί ένα επτάχρονο κοριτσάκι, αυτό θα γίνει δεκτό στην Ελλάδα; Αν έρθει ένας από τη Γερμανία, την Ολλανδία, από το Πακιστάν που αγαπάνε τις κατσίκες τους και τα ζώα τους; Τους κτηνοβάτες, θα το δεχτείτε κι αυτό;».
Ακόμη, υπήρχε η “έκρηξη” του Βασίλη Λεβέντη ενατίον της Εκκλησίας, καθώς και ο… πανικός μεταξύ του Γιάννη Αμυρά και του Κ. Κατσίκη. ο βουλευτής του Ποταμιού, έκανε μία δήλωση που προκάλεσε… πόλεμο! Τόνισε πως αν συνευρεθεί κάποιος με τον κ. Κατσίκη (σ.σ. βουλευτή των ΑΝΕΛ, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα), τότε θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία!
Ο κ. Κατσίκης απάντησε (με μία μικρή καθυστέρηση είναι η αλήθεια), χαρακτηρίζοντας “πολιτικό αλήτη” τον Γιώργο Αμυρά, ενώ απείλησε πως θα προβεί σε μηνύσεις! Ακολούθως ο Γ. Αμυράς πήρε και πάλι τον λόγο και τόνισε πως “το να σε αποκαλεί πολιτικό αλήτη ο ομοφοβικός Κατσίκης, σημαίνει ότι κάτι κάνεις καλά”!