Μάλιστα η ρύθμιση για τη σύσταση του νέου Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων έχει προκαλέσει ταραχή στην ΚΟ, καθώς σε πρώτη φάση δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ εντάσσονταν σε αυτό με την προοπτική ενδεχομένως ιδιωτικοποίησης. Τελικά η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών για να καταλαγιάσει ο θόρυβος που είχε ξεσπάσει στους κόλπους της ΚΟ προωθεί τελικά την ένταξη στο Υπερταμείο μόνο των αστικών συγκοινωνικών, του ΟΑΚΑ και των ΕΛΤΑ σε πρώτη φάση.
Προκειμένου μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις το Μέγαρο Μαξίμου αργά χθες το βράδυ εξέδωσε διευκρινιστικό σημείωμα κάνοντας λόγο για “σπέκουλα της ΝΔ” και τονίζοντας ότι:
– Tα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου είναι για αξιοποίηση και όχι απαραίτητα για πώληση, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι απολύτως σίγουρο ότι πολλά από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν πρόκειται να πουληθούν.
– Σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ του οποίου τα έσοδα αποδίδονταν για την αποπληρωμή του χρέους, τα έσοδα που θα προκύψουν από τη λειτουργία του Ταμείου θα αποδοθούν κατά 50% στο χρέος και κατά 50% στην ανάπτυξη και σε επενδύσεις. Αυτό ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς, που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχικές προτάσεις των θεσμών.
Επίσης έσπευσε να αξιοποιήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ για τη στάση που θα τηρήσει έναντι του νομοσχέδιου χαρακτηρίζοντας τον κ. Σαμαράς, «κόφτη» του κ. Μητσοτάκη.
Επιπλέον ανέδειξε εκ νέου για εσωκομματικούς λόγους το παρελθόν Σαμαρά ως πρωθυπουργού για “να θυμούνται οι πολίτες την περίοδο της διακυβέρνησής του, την καταστροφή του 25% του ΑΕΠ της χώρας, τις σχέσεις του με τη διαπλοκή, τις υπογραφές του σε λευκά χαρτιά των δανειστών, την ακροδεξιά του παρέα την οποία επέβαλε στην ΝΔ”.
“Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς παρεμβαίνει δημόσια ως “κόφτης” του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να κόψει κάθε διάθεση στήριξης διατάξεων του νομοσχεδίου από τη ΝΔ” εκτιμά το Μαξίμου, σημειώνοντας ότι είναι προφανές επίσης ότι “η ετυμηγορία του λαού, η τριπλή απόρριψη της πολιτικής της ΝΔ, δεν ήταν αρκετές ώστε να περιορίσουν το απύθμενο θράσος του κ. Σαμαρά”.
Μόνο το 2014, υπενθυμίζει το Μαξίμου:
– ο κ. Σαμαράς έλαβε μέτρα ύψους 10 δισ. ενώ είχε δεσμεύσει τη χώρα ως το 2018 με μέτρα ύψους 20 δισ. παραπάνω από την ισχύουσα συμφωνία, – η οποία ψηφίστηκε και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και προβλέπει μέτρα ύψους 5,6 δισ. σε βάθος τριετίας.
– κ. Σαμαράς τολμά και μιλά για τα κόκκινα δάνεια τη στιγμή που κληροδότησε μηδενική προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η κυβέρνηση, και η συμφωνία την οποία πέτυχε, την προστατεύουν.
– ο κ. Σαμαράς καμαρώνει για τα οικονομικό αποτελέσματα που πέτυχε, όταν το αποτέλεσμα του 2014 υπολειπόταν, στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, κατά 1% του ΑΕΠ από το στόχο.
– ο κ. Σαμαράς άφησε κληρονομιά στην Ελλάδα ανεργία, φτώχεια και επώδυνες δεσμεύσεις, πολλές από τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση κατάφερε να ακυρώσει.
– ο κ. Σαμαράς άφησε κληρονομιά στη Νέα Δημοκρατία την ακροδεξιά του ομάδα η οποία και προήχθη σε θέσεις αντιπροέδρων. Αλλά και τη στρατηγική της αριστερής παρένθεσης που τους κάηκε στο ζέσταμα.