Το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών με τις παρακολουθήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού και άλλων μελών της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή παίρνει όπως όλα δείχνουν νέα τροπή. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την απόφασή του “δείχνει” ότι στην περίπτωση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη υπάρχουν ενδείξεις δολοφονίας και όχι αυτοκτονίας φέρνοντας ανατροπή στα δεδομένα.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα επιδικάζοντας αποζημίωση 50.000 ευρώ στην οικογένεια Τσαλικίδη και άλλα 4.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η ανατροπή στα δεδομένα για τις υποκλοπές έρχεται ωστόσο από το σκεπτικό της απόφασης καθώς το δικαστήριο εκτιμά ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να φέρουν εις πέρας μια επαρκή και αποτελεσματική έρευνα για τον θάνατο του 38χρονου.
Ο Κώστας Τσαλικίδης βρέθηκε κρεμασμένος στο μπάνιο του σπιτιού του το 2005. Ήταν σχεδιαστής δικτύου της εταιρείας vodafone. Μια ημέρα μετά αποκαλύφθηκε, μετά από σχετική ενημέρωση της κυβέρνησης το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών στις επικοινωνίες υπουργών, αλλά και τους ίδιου του Κώστα Καραμανλή.
Η υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη έκλεισε, αρχικά, το 2006 , αφήνοντας αναπάντητα πολλά ερωτήματα. Δεύτερη έρευνα μεταξύ 2012 και 2014 έκλεισε την υπόθεση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία” τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι “δεν είναι καν σαφές με ποιο σκεπτικό ο εισαγγελέας έκλεισε την υπόθεση”.
Σύμφωνα με την οικογένειά του ο Κώστας Τσαλικίδης δεν είχε κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει, από την έρευνα άλλωστε δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο που να οδηγεί στην αυτοκτονία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι υπήρξε σαφείς ένδειξη στραγγαλισμού η οποία δεν ερευνήθηκε ενδελεχώς, παρά το γεγονός ότι αρχικά ο εισαγγελικός λειτουργός είχε κάνει λόγο για “ενδείξεις ότι ο θάνατος σχετίζεται με την υπόθεση των υποκλοπών”.