Αποσυνδέει στο πόρισμα των 286 σελίδων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις. Ο δικαστικός λειτουργός αναγνωρίζει, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες την ύπαρξη και δράση εκτεταμένου δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων διαφόρων προσώπων, πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπών μέσω του κακόβουλου λογισμικού Pretador.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, για την ύπαρξη και δράση του δικτύου Pretador για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις καταλογίζει ευθύνες σε τέσσερα πρόσωπα, ιδιώτες, επιχειρηματίες οι οποίοι και σχετίζονται με τις εμπλεκόμενες εταιρείες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως κατά πληροφορίες αναφέρει στο πόρισμά του, αυτά τα τέσσερα πρόσωπα επιχείρησαν την παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου, σε 116 περιπτώσεις, πολιτικών, δημοσιογράφων και λοιπά, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις επικοινωνίες τους, κάθε τύπου, τηλεφωνικές, ηλεκτρονικές και λοιπά.
Κατά πληροφορίες, ο εισαγγελέας τονίζει πως σε δύο περιπτώσεις, πέτυχαν τον στόχο τους, αυτές του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Άρτεμις Σίφορντ οι οποίοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν. Για τους υπόλοιπους επισημαίνεται πως υπήρξαν θύματα απόπειρας παρακολούθησης καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά likns. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις κατά πληροφορίες, συνήγοροι θυμάτων οι οποίοι και άλλοι ισχυρίζονται πως «πάτησαν» το σχετικό link και υπέστησαν παρακολούθηση μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός, έχει κάνει σχετική καταγγελία ο Χρήστος Σπίρτζης.
Οι 28 «στόχοι»
Κατά πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα γίνεται αναφορά και στους 28 στόχους οι οποίοι είχαν παρακολουθηθεί κατά διαστήματα και από την ΕΥΠ, με τον εισαγγελέα να επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό, 24% επί του συνόλου των διαπιστωμένων θυμάτων του Pretador, (συνολικά 116) δεν οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπήρχε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ – Pretador.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μάλιστα, σημειώνει πως το ποσοστό αυτό πέφτει στο 1% εάν συγκριθεί με το σύνολο των 15 χιλιάδων διατάξεων άρσης τηλεφωνικού απορρήτου που πραγματοποιήθηκαν από το 2020 ως το 2023.
Στο πόρισμα δεν αποδίδονται ευθύνες και σε πρόσωπα τα οποία είχαν καταμηνυθεί για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, μεταξύ των οποίων ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο τότε γενικός διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και η τότε εισαγγελέας αρμόδια για θέμα ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, που είχε προσυπογράψει και ασκήσει τον έλεγχο νομιμότητας για χιλιάδες παρακολουθήσεις.
Για τους κ.κ. Κοντολέοντα και Δημητριάδη αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν είχαν γνώση των παράνομων παρακολουθήσεων, ενώ για την κυρία Βλάχου τονίζεται ότι ελέγχθηκε πειθαρχικά από τον Άρειο Πάγο και δεν της αποδόθηκε καμία ποινική ευθύνη.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται – αφού το πόρισμα μελετηθεί από τους παθόντες – να αποφασιστούν και οι επόμενες κινήσεις τους όπως για παράδειγμα η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.