Πολιτική

Υπόθεση Siemens: Τα “καυτά” έγγραφα της αναβολής της δίκης – Η αλληλογραφία ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και την εισαγγελία Αθηνών

- Το newsit.gr αποκαλύπτει τα έγγραφα ανάμεσα στην εισαγγελία Αθηνών και το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετάφραση του βουλεύματος
- Νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ η... χαμένη μετάφραση που έφερε επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της Siemens
- Η μετάφραση δεν ήταν έτοιμη το Δεκέμβριο 2015 όταν η υπόθεση εκδικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών
- Είχε ολοκληρωθεί όμως στις 13 Μαΐου 2016
- Γεροβασίλη: θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι της αναβολής
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Τον ασκό του Αιόλου και νέο πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση άνοιξε η υπόθεση της αναβολής της δίκης της Siemens.

Κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία κονταροχτυπιούνται. Η δεύτερη καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι δεν προσέφερε διοικητική στήριξη στις δικαστικές αρχές, ενώ η κυβέρνηση απαντά με πολύ σκληρό τρόπο υποστηρίζοντας πως ¨τα συνεχόμενα «λάθη» που επέτρεψαν σε κατηγορούμενους και βασικούς μάρτυρες να διαφύγουν, τα «δωράκια», όπως το τηλεφωνικό κέντρο που βρέθηκε στην κατοχή του σημερινού της Προέδρου, οι φιλίες της οικογένειας Μητσοτάκη με τον κ. Χριστοφοράκο, δεν συνάδουν με την σημερινή της σπουδή για την υπεράσπιση της διαφάνειας. Ας μην ανησυχούν πάντως. Όλα θα έρθουν στο φως”.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα το newsit.gr αποκαλύπτει σήμερα την αλληλογραφία ανάμεσα στην εισαγγελία Αθηνών και το υπουργείο Εξωτερικών για τη μετάφραση του βουλεύματος, η οποία προβλήθηκε ως αιτία για την αναβολή της δίκης.

Η αρχή της αλληλογραφίας ανάμεσα στην εισαγγελία Αθηνών και το υπουργείο Εξωτερικών γίνεται με την αποστολή στις 8 Απριλίου 2015 από την εισαγγελία Αθηνών 1087 φύλλων για μετάφραση από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα το συντομότερο δυνατό και αφορά στη μετάφραση του βουλεύματος.

Στις 2 Νοεμβρίου 2015 το υπουργείο Εξωτερικών σε έγγραφό του προς την εισαγγελία Αθηνών αναφέρει πως έχουν αποσταλεί 696 σελίδες μεταφρασμένες.

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 η εισαγγελία Αθηνών με νέο έγγραφό της προς το υπουργείο Εξωτερικών ζητά να ολοκληρωθεί η μετάφραση, δηλαδή να μεταφραστούν και οι υπόλοιπες σελίδες, ως τις 27 Νοεμβρίου 2015, γιατί η υπόθεση εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Στη συνέχεια στις 11 Δεκεμβρίου 2015 αποστέλλει νέο έγγραφο, το οποίο έχει πρωτοκολληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στις 14 Δεκεμβρίου 2015 και ζητά να ολοκληρωθεί η μετάφραση ως τις 14 Δεκεμβρίου 2015, γιατί “η εκδίκαση της υπόθεσης έχει διακοπεί για την επόμενη ημέρα”.

Το τέταρτο έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Μαΐου 2016 και με αυτό ενημερώνεται η εισαγγελία Αθηνών ότι αποστέλλονται και οι υπόλοιπες σελίδες της μετάφρασης του βουλεύματος.

Από τα στοιχεία που παρατίθενται προκύπτουν με σαφήνεια δύο πράγματα. Πρώτον ότι η μετάφραση δεν ήταν έτοιμη το Δεκέμβριο 2015 όταν η υπόθεση εκδικαζόταν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών και δεύτερον και πιο σημαντικό πως είχε ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου 2016 και συνεπώς η κλήτευση στο δικαστήριο θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς να εγερθεί το πρόβλημα της μετάφρασης που επικαλέστηκαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να αναβληθεί η δίκη της Siemens επ’ αόριστον.

Και τώρα βεβαίως εγείρεται ένα ζήτημα και ένα ερώτημα. Γιατί η κλήτευση δεν έγινε νομότυπα, αφού υπήρχαν οι μεταφράσεις και βεβαίως η Δικαιοσύνη οφείλει να ερευνήσει για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να βρεθεί η αιτία που οδήγησε στην αναβολή η οποία στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει την παραγραφή μιας υπόθεσης που συντάραξε το πανελλήνιο.

Πάντως, ήδη η αντιπαράθεση άρχισε να εκδηλώνεται και οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί.

Εξάλλου η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη είναι δηλωτική των κυβερνητικών προθέσεων. Στη δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρει πως θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι της αναβολής και θα αποδοθούν οι ποινικές οι πειθαρχικές ευθύνες.

Συγκεκριμένα η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε στη δήλωσή της: «Στην δίκη για την υπόθεση Siemens, παρουσιάστηκε σήμερα (σ.σ. χτες) εμπλοκή, με αιτιολογία την απουσία μετάφρασης του σχετικού βουλεύματος. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εκδώσει ήδη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει παραδώσει εγκαίρως τις σχετικές επίσημες μεταφράσεις στην αρμόδια Εισαγγελία.

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής είναι απαίτηση της κοινωνίας και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε κωλυσιεργία στην δικαστική διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα μεριμνήσει άμεσα και με κάθε διαθέσιμο θεσμικό τρόπο, ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι της σημερινής εμπλοκής και να αποδοθούν οι ενδεχόμενες ποινικές ή πειθαρχικές ευθύνες”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα