Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί μερίδα του Τύπου για διασπορά ψευδών ειδήσεων και υπενθυμίζει την ψήφιση του νόμου που επιβάλλει την προαιρετική εφαρμογή του άγραφου ισλαμικού νόμου (σαρία) σε περιπτώσεις αστικού δικαίου για τους μουσουλμάνους της Θράκης.
Ο νόμος αυτός, ως γνωστόν, ψηφίστηκε ενόψει της προσφυγής που εκκρεμούσε από το 2014 και θεωρείτο σφόδρα πιθανόν πως θα ευδοκιμήσει για την προσφεύγουσα. Η καταδίκη όμως της χώρας ήταν δεδομένη καθώς τα γεγονότα που επικαλείται έγιναν πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει: «Η έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση Molla Sali κατά Ελλάδας αποτέλεσε δυστυχώς για άλλη μια φορά αφορμή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από μερίδα του Τύπου και την αντιπολίτευση.
Η υπόθεση αφορά γεγονότα που έλαβαν χώρα τα έτη 2008-2013 και προφανώς διέπονταν από το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν τη ψήφιση του ν. 4511/2018 για την προαιρετική εφαρμογή της Σαρία.
Το Δικαστήριο συγχαίρει την Ελληνική Κυβέρνηση για την ψήφιση του ν. 4511/2018 που δίνει τη δυνατότητα στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας να επιλέξουν μεταξύ της εφαρμογής του Αστικού Κώδικα και της Σαρία και σημειώνει ρητά ότι ο νέος νόμος δεν καταλαμβάνει την συγκεκριμένη υπόθεση, αφού αυτή κρίθηκε από τα εθνικά δικαστήρια σύμφωνα με το προϊσχύον νομοθετικό πλαίσιο (παρ. 160 της απόφασης).
Επομένως, όσοι προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την κρίση του ΕΔΔΑ στην παραπάνω υπόθεση, είναι οι ίδιοι που επί χρόνια δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και είναι αυτοί που προκάλεσαν για μια ακόμη φορά την καταδίκη της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Υπουργείο Παιδείας: Δικαίωση του νέου νόμου
Σε δική του ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι με την απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει για τη σαρία.
«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδικάζει την Ελλάδα για το νομοθετικό πλαίσιο περί δικαιοδοτικών αρμοδιοτήτων του Μουφτή στη Θράκη (Σαρία), όπως ίσχυε μέχρι το 2018 και τη συγχαίρει για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει μετά την ψήφιση του ν.4511/2018 και την μετατροπή της Σαρία σε προαιρετική», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του. Και σημειώνει ότι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης έκαναν πράξη τη δέσμευση του πρωθυπουργού «σπάμε τα δεσμά, μετατρέπουμε την υποχρέωση σε επιλογή».
«Κρίθηκε ότι η επιλογή της Ελληνικής Βουλής να ψηφίσει ομόφωνα –πλην Χρυσής Αυγής- την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κάναμε το κρίσιμο βήμα, προχωρήσαμε σε μια τομή πετυχαίνοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και κλείνοντας ένα θέμα που ταλαιπωρούσε τη χώρα και τη μουσουλμανική μειονότητα για δεκαετίες. Συνεχίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.